Ízületi gyulladás elleni gyógyszerek COVID-19 betegségben

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) COVID-19 gyógyszeres kezelésének folyamatosan frissített „élő irányelvében” újabban két reumatológiai gyógyszert is ajánl COVID-19 betegségben.

A WHO erősen ajánlja a baricitinib nevű ízületi gyulladás gyógyszert súlyos vagy kritikus betegségben szenvedő betegek számára, és feltételesen ajánlja a szotrovimab monoklonális antitestet pedig azon SARS-CoV-2 fertőzöttek számára, akik bár nem szenvednek súlyos COVID-19-ben, de esetükben nagy a kórházi kezelés kockázata. Az ajánlást a szakértő testület a klinikai vizsgálatokból származó legújabb bizonyítékainak áttekintése nyomán fogalmazta meg.

A baricitinib egy Janus kináz (JAK) inhibitor, a citokineknek nevezett immunjelátviteli molekulák aktivitását gátolja. Súlyos és kritikus COVID-19 esetén a szervezetben túlzott mértékben termelődő citokinek, vagyis a „citokinvihar” túlpörgeti az immunrendszert, ami potenciálisan végzetes következményekkel járhat. A klinikai vizsgálatok legfrissebb eredményeinek áttekintése után a WHO szakértői testülete arra a következtetésre jutott, hogy jó bizonyítékok vannak arra vonatkozóan, hogy a baricitinib javítja a túlélést, csökkenti a gépi lélegeztetés szükségességét és csökkenti a kórházi kezelés időtartamát, miközben a jelek szerint nem növeli a mellékhatások számát.

A testület a baricitinib és a kortikoszteroidok kombinációját javasolja, a kortikoszteroidok ugyanis szintén csillapítják az immunválaszt. Nem javasolják ugyanakkor, hogy a baricitinibet és az immunrendszerre hasonló elnyomó hatással rendelkező interleukin-6-gátlóknak nevezett ízületi gyulladás gyógyszerekkel együtt alkalmazzák. Azt ajánlják, hogy a kezelőorvosok a költségek, az elérhetőség és saját klinikai tapasztalatok alapján válasszanak a baricitinibet vagy az interleukin-6 gátlót.

A BMJ közzétette a COVID-19 elleni gyógyszerekkel kábítószerekkel kapcsolatos élő irányelvek legújabb verzióját, az irányelvek gyorsan frissíthetőek, amint új bizonyítékok állnak rendelkezésre.

Athimalaipet Ramanan, a bristoli Egyetem gyermekreumatológus professzora a londoni Science Media Centernek nyilatkozva örömét fejezte ki az új ajánlás megjelenése kapcsán: „A WHO határozott ajánlása nagyon jó időben született, mivel sok alacsony és közepes jövedelmű ország továbbra is küzd a világjárvánnyal, és számukra különösen fontosak a költségek. De a rövid felezési idő, az orális adagolás és az alacsonyabb költségek az egész világon vonzóbbá teszik ezt a lehetőséget, összehasonlítva a tocilizumab hatúanyagú monoklonális antitesttel, ami hasonló körülmények között hatékonynak bizonyult" - tette hozzá.

A testület nem javasolja két másik JAK-gátló, ruxolitinib és tofacitinib alkalmazását súlyos vagy kritikus COVID-19-ben szenvedőknek. Kisebb klinikai vizsgálatokban nem találtak bizonyítékot a gyógyszerek előnyeire, és azt tapasztalták, hogy a tofacitinib súlyos mellékhatásokat okozhat. A testület ajánlásai három baricitinib randomizált kontrollált vizsgálaton (összesen 2659 résztvevő), két ruxolitinib randomizált kontrollált vizsgálaton (összesen 475 résztvevő) és egy tofacitinib randomizált kontrollált vizsgálaton (289 résztvevő).

Monoklonális antitestek

A testület „feltételes” ajánlást fogalmazott meg a szotrovimab monoklonális antitesttel kapcsolatban olyan COVID-19 betegek számára, akik bár nem szenvednek súlyos betegségben, de nagy náluk a kórházi kezelés kockázata. A magas kockázat felsorolt lehetséges okai közt szerepel, ha az illető nem részesült Covid elleni védőoltásban, ha idősebb életkorú, immunrendszere legyengült és ha krónikus beteg (pl. cukorbeteg). A testület a szotrovimabra vonatkozó ajánlása egy 1057 résztvevőt felölelő randomizált kontrollált vizsgálat alapján született, amelyben azt találták, hogy a szotrovimab a magas kockázatnak kitett egyéneknél jelentősen csökkentette a kórházi kezelések számát, de az alacsonyabb kockázatnak kitetteknél csupán „triviális” előnyökkel jár. A vizsgálat azonban még az Omicron variáns megjelenése előtt befejeződött. Laboratóriumi kísérletek arra utalnak, hogy a szotrovimab képes semlegesíteni az Omicron variánst is, de ehhez jóval magasabb koncentrációra van szükség, mint a korábbi vírusvariánsok esetén.

További feltételes ajánlást tettek két másik monoklonális antitest, a casirivimab és az imdevimab kombinációjának alkalmazására, a laboratóriumi vizsgálatok eredményei szerint azonban a casirivimab-imdevimab feltehetően nem képes semlegesíteni az Omicront.

A szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy több adatra van szükség annak megállapításához, hogy az Omicron variáns elleni hatékonyság fennmarad-e a monoklonális antitestek vizsgált dózisai mellett.

Valószínűleg továbbra is nagyon alacsony azoknak a száma, akiket a WHO irányelvei szerint monoklonális antitestekkel kell kezelni. „Nem valószínű, hogy a WHO valaha is határozott ajánlást adna egy monoklonális antitest alkalmazására” – mondta Dr. Gordon Guyatt, a kanadai Hamiltoni McMaster Egyetem professzora, ugyanis "a kezdeti COVID-19 tüneteket észlelő beoltott betegnél az Omicronnal történő megfertőződés esetén igen alacsony a súlyos következmények, a kórházi kezelés és végtelenül csekély a COVID-19 miatti halálozás kockázata".

A monoklonális antitesttel történő kezelést a korai tünetekkel rendelkezők közül a magasabb kockázati csoportok számára kell fenntartani.

A korábbi verziókkal összhangban az Élő Útmutató legújabb frissítése nem javasolja a konvalescens plazma, az ivermectin és a hidroxiklorokin alkalmazását a COVID-19-fertőzötteknél, tekintet nélkül a betegség súlyosságára.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.