hirdetés

Kalcium és vastagbélrák kockázat

Egy több mint félmillió brit nő bevonásával közel 17 éven keresztül végzett nagyszabású prospektív vizsgálat megerősítette, hogy az étrendi kalcium csökkenti a vastagbélrák kockázatát.

hirdetés

A vastagbélrák a harmadik leggyakoribb rákos megbetegedés világszerte. Az előfordulási arányok jelentősen eltérnek, a magas jövedelmű országokban magasabbak. A kockázat nő azoknál az egyéneknél, akik az alacsony előfordulási gyakoriságú területekről a magas előfordulási gyakoriságú területekre költöznek, ami arra utal, hogy az életmód és a környezeti tényezők jelentősen hozzájárulnak a betegség kialakulásához.

Míg az alkohol és a feldolgozott húskészítmények bizonyítottan rákkeltőek, a vörös húsok pedig valószínűleg rákkeltőnek minősülnek, nincs egyetértés az egyéb étrendi tényezők és a vastagbélrák kockázata közötti összefüggéseket illetően. Ez a bizonytalanság legalábbis részben annak tudható be, hogy viszonylag kevés olyan vizsgálat van, amely minden élelmiszerfajtára vonatkozóan átfogó eredményeket ad, valamint az étrendi mérési hibák és/vagy a kis mintanagyságok miatt.

E hiányosságok kiküszöbölése érdekében Keren Papier (University of Oxford, Oxford9 és munkatársai 2001-től átlagosan 16,6 éven keresztül követték nyomon 97 étrendi tényező bevitelét 542 778 nő esetében. Ez idő alatt 12 251 résztvevőnél alakult ki vastagbélrák. A nők részletes étrendi kérdőíveket töltöttek ki a vizsgálat kezdetén, 7%-uk pedig legalább egy későbbi 24 órás online étrendi felmérésben vett részt. A vastagbélrákkal diagnosztizált nők általában idősebbek, nagyobb valószínűséggel fordult elő családjukban vastagbélrák, és a többi résztvevőhöz képest több egészségkárosító magatartást tanúsítottak.

A kalciumbevitel mutatta a legerősebb védhatást

A vastagbélrák relatív kockázatát (RR) mind a 97 étrendi tényező bevitelére kiszámították, és 17 esetében találtak szignifikáns összefüggést. A kalciumbevitel mutatta a legerősebb védőhatást, mivel minden további napi 300 mg - ami egy nagy pohár tejnek felel meg - 17%-kal alacsonyabb RR-rel járt együtt.

Hat, a kalciumbevitellel összefüggő tényező - tejtej, joghurt, riboflavin, magnézium, foszfor és káliumbevitel - szintén fordított összefüggést mutatott a vastagbélrák kockázatával. Gyengébb védőhatást észleltek a reggeli gabonafélék, a gyümölcsök, a teljes kiőrlésű gabonafélék, a szénhidrátok, a rostok, az összes cukor, a folsav és a C-vitamin esetében. A kutatócsoport azonban megjegyezte, hogy ezek a fordított összefüggések más életmódbeli vagy egyéb étrendi tényezőkből származó maradék zavaró hatásokat tükrözhetnek. A kalcium védő szerepe független volt a tejtermékek fogyasztástól. A Nature Communications című szaklapban közzétett tanulmány  arra a következtetésre jutott, hogy bár „a tejtermékek segítenek a vastagbélrák elleni védelemben”, ez a védelem „nagyrészt vagy teljes egészében a kalciumnak köszönhető”.

Az alkohol és a feldolgozott húsok bizonyítottan kockázatnövelők

A várakozásoknak megfelelően az alkoholfogyasztás növelte a vastagbél kockázatát, minden további napi 20 gramm - ami egy nagy pohár bornak felel meg - 15%-os RR-növekedéssel járt. A vörös és feldolgozott húsok kombinált kategóriájával kapcsolatban gyengébb összefüggéseket tapasztaltak, ahol minden további napi 30 gramm a vastagbélrák 8%-kal megnövekedett RR-értékével járt együtt. Ezt az összefüggést az étrend és az életmódbeli tényezők minimálisan befolyásolták.

Az egyik elmélet szerint a kalcium a bélben lévő szabad epesavakhoz kötődhet, megakadályozva ezzel a szabad epesavaknak a bélnyálkahártyára gyakorolt káros hatásait. A tej laktóztartalma azonban a vastagbél mikroflórájára is hatással van, ami viszont befolyásolhatja a kockázatot.

Az eredmények általánosíthatóságát azonban korlátozzák a megfigyeléses vizsgálatokban rejlő torzítások, amelyek gyakran felnagyítják a becsült összefüggéseket a kontrollált kísérletekhez képest.  Az eredmények értelmezésekor óvatosság szükséges, mivel az ok-okozati összefüggés megállapításához szilárdabb kutatásokra, például randomizált, kontrollált vizsgálatokra lenne szükség.

A tanulmányt a Cancer Research UK (CRUK) finanszírozta.

 

Forrás:

Papier, K., Bradbury, K.E., Balkwill, A. et al. Diet-wide analyses for risk of colorectal cancer: prospective study of 12,251 incident cases among 542,778 women in the UK. Nat Commun 16, 375 (2025). https://doi.org/10.1038/s41467-024-55219-5

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.