hirdetés

Kardioverzió után javul az agy vérellátása

A pitvarfibrilláció rontja az agyi véráramlást, és a kutatók azt remélik, hogy igazolni is lehet majd a cerebrális funkció javulását a normál szívritmus helyreállítása után. Nagyobb betegszámra és további mérésekre van szükség az eddigi adatok megerősítéséhez.

hirdetés

Két esztendeje a Stroke közölte izlandi kutatók vizsgálatát, mely arra utalt, hogy az agyi infarktusoktól függetlenül is összefüggés lehet a pitvarfibrilláció és az agytérfogat csökkenése, illetve a gondolkodási képesség romlása között. A munkacsoport folytatta ezt a munkát, megvizsgálva, hogy a kardioverzió kedvező módon befolyásolja-e a cerebrális véráramlást.

Eredményeiket egyelőre előadásban ismertették. Milánóban rendezték a European Heart Rhythm Association (EHRA) Europace-Cardiostim 2015 konferenciát, itt hangzott el Dr. Maranna Gardarsdottir prezentációja, egy nagyobb tudományos program első 26 betegével kapcsolatos ismertetés.

Ezeket a szívbetegeket pitvarfibrilláció miatt vették fel, majd elektív kardioverzió történt, és 10 hét múlva a vizsgálatsort megismételték, igazolva, hogy sikerült-e a szinuszritmust helyreállítani, és ez milyen módon és mértékben változtatta meg a keringési helyzetet. Kétféle mérési technikát használtak: fáziskontraszt-MRI-vel mérték a teljes agyi véráramlást, illetve az arterial spin labeling (ASD) technikát használták az agyszöveti perfúzió mérésére.

A 26 beteg átlagéletkora 62 év volt, 77%-uk volt férfi. A második MRI alkalmával (n=17) az agyi véráramlás átlagosan 557 ml/perc értékről 627 ml/perc értékre nőtt (p=0,01) abban a csoportban, amelyikben a szinuszritmus helyreállt. A teljes agyi perfúzió ugyancsak megnövekedett: 35,6 ml/100 g/perc értékről 40,8 ml/100 g/perc-re (p=0,01), a szürkeállományi perfúzió pedig 39,3 ml/100 g/perc-ről 45,7 ml/100 g/perc szintre (p<0,001). Noha mind az agyi véráramlás, mind a vérnyomás kissé csökkent abban a csoportban, amelyik a második MRI után is fibrillált, ez a különbség nem volt szignifikáns.

A munkacsoport a vizsgálat folytatásában az agyműködést, az agytérfogatot és az agyi véráramlást kívánja mérni. „Jó lenne, ha sikerülne az agy térfogatának korai változását tisztázni a folyamat alakulásának regisztrálásával. A kérdés az: hol kell ez a változást  megállítani? Korán kell-e kezelni ezeket a betegeket?”

Jeff Healey, az ülésszak kanadai moderátora hangsúlyozta, hogy ez valóban „forró téma”. A betegszám kicsi, de a megfigyelt jelenség alapos megvitatást érdemel. A szerzők bemutatták az agyi véráramlással való összefüggést. A következő lépés nyilvánvalóan annak igazolása, hogy ez a gondolkodási funkció romlásával is együtt jár.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.