hirdetés

Pitvarfibrillációban mindkét ablálás azonos hatású

A pitvarfibrilláló, mitrális billentyűműtétre szoruló betegek egyidejű ablálása után gyakrabban kell pacemakert beültetni. A tüdővéna izolációval épp olyan jó eredmény érhető el, mint a bonyolultabb biatriális labirintus eljárással.

hirdetés

Egy randomizált vizsgálat kimutatta, hogy a mitrális billentyű műtétre kerülő pitvarfibrilláló betegeknél a pitvarfibrilláció miatti végzett egyidejű műtéti abláció a betegek mintegy kétharmadában tartósan megszüntette az Afib-ot, de egyben növelte annak valószínűségét, hogy a betegek pacemakerre szorulnak.

A műtét után 6 és 12 hónappal a kettős operáción átesett betegek 63,2%-ának nem volt pitvarfibrillációja, míg a csak mitrális billentyű műtét esetén 29,4% volt csupán ez az arány (p<0,001) – mutatta ki dr. Marc Gillinov (Cleveland Clinic) és munkatársai. Az abláció következtében azonban több állandó pacemakert kellett beültetni (21,5 vs 8,1 eset/100 betegév, p=0,01) – számoltak be róla a kutatók az American College of Cardiology (ACC) éves tudományos ülésén, s az eredmények egyidejűleg a NEJM-ben is megjelentek.

A mitrális billentyű műtétére szoruló betegek mintegy felének Afib-ja is van. Más szívműtétekre szoruló betegekben is gyakori az Afib, s a mostani eredmények elméletileg azt támasztják alá, hogy e betegekben is hasznos lenne az abláció.

A jelenlegi, Cardiothoracic Surgical Trials Network-nek nevezett vizsgálat egy másik fontos eredménye az volt, hogy egy tüdővéna egyszerű izolációja ugyanolyan hatásos, mint a bonyolultabb biatriális labirintus eljárás.

A vizsgálatban 260 beteg vett részt, s valamennyiüknek perzisztáló pitvarfibrillációja volt. Véletlenszerűen kiválasztott felükben mitrális billentyű műtétet és ablációt végeztek, másik felükben csak mitrális billentyű műtétet. Az ablációs csoportot ismét véletlenszerűen két alcsopoportra osztották: a két alcsoportban más-más fajta ablációt végeztek.

Hat és 12 hónap múlva három napos Holter-monitorozással állapították meg, hogy fennáll-e a betegekben Afib. Nem találtak szignifikáns különbséget az Afib arányában azokban, akikben tüdővéna izolációt végeztek, illetve azokban, akikben biatriális labirintus eljárást (61,0%, illetve 66,0%, p=0,60). Bár a vizsgálat ereje túl kicsi volt ahhoz, hogy egyértelmű választ adjon erre a kérdésre, dr. Gillinov megjegyezte, hogy „ha van is különbség, az nem lehet nagy”.

Az egyéves halálozási arány 6,8% volt a kettős műtétnél, és 8,7% a csak mitrális billentyű műtétnél (hazárd arány: 0,76, p=0,55). Hasonló volt a két csoportban a kardiovaszkuláris nemkívánatos események, az összes súlyos nemkívánatos esemény és kórházi újrafelvétel aránya is.

Mint az egyik szakértő kommentálta, a műtétet végzők számára bíztató, hogy az egyszerű műtéttel (tüdővéna izoláció) éppen olyan jó eredmény érhető el, mint a bonyolultabb eljárással (biatriális labirintus eljárás).

 

Forrás: MedPage Today

 

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.