hirdetés

Klímaváltozás okozta halálozások

Bár Európa számos országában csökkent az extrém meleg okozta halálozás, az egészségkárosító hatások mérséklése érdekében további erőfeszítésekre van szükség.

hirdetés

Eddig a tavalyi év, 2023 volt a valaha feljegyzett legmelegebb év a világon és a második legforróbb Európában. Az idei valószínűleg ezt is felülmúlja. Olaszország az éghajlatváltozás által leginkább érintett országok közé tartozik.

Annak ellenére, hogy évente több tízezer európai hal meg a hőhullámok miatt, a hő okozta halálozások száma tavaly sokkal rosszabb is lehett volna. Egy nemrégiben a Nature Medicine folyóiratban közzétett tanulmány értékelte, hogy a hőhalandóság 2000-től napjainkig hogyan változott, és számításaik szerint 2023 nyarán, az elmúlt 20 évben elvégzett intézkedések nélkül, 80% -kal halálosabb lehetett volna.

A 2003-as hőhullám a tizenhatodik század óta a legforróbb nyarat hozta el Európában, 70 ezer halálos áldozatot követelt, és ez a nyár fordulópont volt a nyári hőhullámok egészségre gyakorolt hatásának kezelésében.


2003 óta az egész kontinensen terveket dolgoztak ki a hőség hatásainak kivédésére, számos nemzeti terv született a hőség egészségre gyakorolt hatásainak megelőzésére. De, még ahol születtek ilyen tervek ott sem ellenőrizték, hogy a javasolt intézkedéseket bevezették-e és ha igen, azok mennyire voltak hatékonyak a hővel kapcsolatos halálozási arány csökkentésében. Az ezzel kapcsolatos kétségeket erősíti, hogy az Európában eddig feljegyzett legforróbb, 2022-es nyár becslések szerint 60.000 halálesettel járt, és több országban ekkor volt a legmagasabb a hővel kapcsolatos halálozási arány is (Olaszországban például az egy millió lakosra eső halálozás 295 volt)

Matematikai modell
Elisa Gallo, Joan Ballester és munkatársai a Barcelonai Globális Egészségügyi Intézetben először becsülték fel az európai hőség okozta halálozási arányt 2023-ban, és összesen 47.690 halálesetet (95% CI, 28.853-66.525) regisztráltak. Olaszország volt a harmadik leginkább érintett ország a halálozási arány tekintetében, a sort Görögország és Bulgária vezette. Ezek az adatok jelentős demográfiai különbségeket tartalmaznak: a nőknél magasabb volt a hő okozta halálozási arány, mint a férfiaknál (1,55 arányban), és a 80 évnél idősebbeknél 8,68-szor nagyobb volt a mortalitás, mint a 65-79 éveseknél.
A 35 ország 823 régiójából származó adatok felhasználásával a kutatók azt értékelik, hogy a halálozási arány hogyan kapcsolódik a hőmérséklethez négy 5 éves intervallumban (2000-2004 és 2015-2019). E módszerrel számszerűsíthető, hogy a hőmérséklet hogyan befolyásolja a halálozást Európában, és hogy ez a kapcsolat hogyan változott az elmúlt 20 évben. Azt is lehetővé tette számukra, hogy következtessenek arra, milyen lett volna a halálozási arány a korábbi években, ha az éghajlati viszonyok a 2023-ban tapasztaltakkal azonosak lettek volna.

Számításuk azt mutatta, hogy Európában a 2000-es évek elején egy olyan nyár, mint a 2023-as, közel 86.000 halálesethez vezetett volna, ami jóval több a 2003 nyarán mértnél. A 80 év felettiek körében ez a szám megduplázódott. Ez azt jelenti, hogy az európai társadalmak átfogó alkalmazkodása megakadályozta a hő okozta halálesetek mintegy 80%-át.

 

Az egészségügyi hatások mérséklése


A tanulmány eredményei összhangban vannak a korábbi modellekkel végzett számításokkal, ami azt mutatja, hogy a hőhullámokból eredő relatív globális halálozási arány a hőmérséklet folyamatos emelkedése ellenére csökkent. Az a tény, hogy ma kevesebb haláleset történik, azt jelenti, hogy a végrehajtott stratégiák hatékonyak. A stratégiák közé tartozik a hőhullám-figyelmeztető rendszer, a specifikus szűrési és vészhelyzeti válaszprotokollok, a betegek kiszolgáltatott kategóriáinak azonosítása, valamint az ápolási otthonok és a légkondicionáló berendezések telepítése. Bár a globális felmelegedés nem lelassult, egészségkárosító hatása az intézkedések révén mérséklődik.

Májusban az Olasz Nemzeti Egészségügyi Intézet pozitív tendenciáról számolt be. "2023 heves hőcsúcsokkal jellemezhető nyara azonban a tendencia jelentős megfordulását mutatja. A napi halálozási megfigyelőrendszer (SiSMG) adatai azt mutatják, hogy Közép- és Dél-Olaszország városaiban a többlet halálozás a 2022-es 16%-ról 2023-ban 4%-ra csökkent. Ugyanakkor az északi városokban a várthoz képest –5%-kal meghaladó mértékben csökkent a halálozás az egészségszabályozási, szervezési és tájékoztatási intézkedések révén." A halálos áldozatok száma azonban továbbra is magas, ami azt jelzi, hogy a jelenlegi intézkedések nem elegendőek. A jövőben a hőhullámok még gyakoribbak és súlyosabbak lesznek, mint a jelenlegiek. Mindenképp elengedhetetlen az egészségügyi ellátás fejlesztése, például a veszélyeztetett emberek ellátáshoz való hozzáférésének javítása, a hőhullámok idején az egészségmegőrzésre alkalmas viselkedést népszerűsítő lakossági figyelemfelkeltő kampányok, a foglalkozás-egészségügyi feltételek fejlesztése, a közegészségügyi hatóságok hőkezelési cselekvési terveinek kidolgozása, valamint tájékoztató kampányok. Most meg kell érteni, hogy ezek közül a beavatkozások közül melyiknek van a legnagyobb hatása a halálozás csökkentésére, hogy a legjobb eredményeket hozó megközelítésekbe lehessen fektetni.

 

Forrás:

Gallo, E., Quijal-Zamorano, M., Méndez Turrubiates, R.F. et al. Heat-related mortality in Europe during 2023 and the role of adaptation in protecting health. Nat Med (2024). https://doi.org/10.1038/s41591-024-03186-1

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.