hirdetés

Közeli infravörös fény az onkológiai kezelésekben

Egy új képalkotó eljárás segítségével könnyen értékelhetővé válik a közeli infravörös fotoimmunterápiás beavatkozások sikeressége, amely mikrobuborékokkal még tovább javítható.

hirdetés

A The Lancet (eBioMedicine) folyóiratban augusztus 7-én jelent meg a Nagoya University kutatóinak közleménye, amelyben a NIR-PIT (near-infrared photoimmunotherapy) onkológiai terápiás módszer mikrobuborékokkal történő hatékonyság-javításának lehetőségeit ismertették. A NIR-PIT eljárás közeli infravörös fotoimmunterápiás beavatkozás, amely antitestek és a közeli infravörös fény kombinálásával szelektíven pusztítja el a rákos sejteket, miközben védi az egészséges szöveteket. Az eljárás működési elve, hogy egy antitest a rákos sejtek specifikus fehérjéihez kötődik, majd egy IR700 nevű fényelnyelő anyagot képez. Közeli infravörös fény hatására az IR700 aktiválódik és olyan energiát szabadít fel, amely elegendő a rákos sejt elpusztításához. A NIR-PIT-re a műtét, a sugárkezelés, a kemoterápia és az immunterápia mellett az ötödik rákkezelési módszerként tekintenek. A kezelés hatékonyságának javítása jelentős előnyökkel járhat a rákos betegek számára.

A NIR-PIT alkalmazása során a hatékony tumorellenes kezeléséhez az orvosoknak meg kell határozniuk a fényintenzitás optimális szintjét, amely egyrészt már elegendő ahhoz, hogy elpusztítsa a kórosan növekvő sejteket, ugyanakkor még pont nem károsítja a környező egészséges sejteket. A műtét során azonban nehéz biztosítani a célsejtek egyenletes besugárzását, mivel a környező szövetek visszaverik és szórják a fényt. Mivel az elégtelen irradiáció az alulkezelés kockázatát hordozza magában, az orvosoknak szükségük van egy olyan megbízható indikátorra, amellyel képesek lehetnek megítélni a kezelés hatásosságát.

Egy ilyen mutató, indikátor meghatározásához Dr. Kazuhide Sato és kutatócsoportja az egészséges szövetekben, illetve a daganatokban található erek és nyirokerek áteresztőképességének különbségét használta fel. Ennek elméleti háttere, hogy a nanorészecskék intravénás beadásakor a nanopartikulumos gyógyszerek keringési ideje hosszú, és jellemzően nem ürülnek ki a húgyutakkal, hanem a retikuloendothelialis rendszerbe kerülnek. Így a hosszú keringési idejű nanoméretű hatóanyagok képesek a permeábilis erekkel bőségesen ellátott tumorok szöveteibe belépni, és az alulfejlett nyirokerek korlátozott elvezetése miatt a tumorban maradni. Ezt nevezzük fokozott permeabilitás és retenció (EPR) hatásnak, azaz a nanoméretű hatóanyag az egészséges sejtekhez képest a tumorokba könnyebben jut be, és nehezebben ürül ki. Az EPR-effektust a daganatellenes gyógyszerek tumorokon belüli koncentrációjának fenntartására, növelésére használják, és néhányat már a klinikumban is alkalmaznak, például antitest- gyógyszer konjugátumokat, micellás és liposzómás gyógyszereket. A NIR-PIT-tel kezelt tumorokban a nanorészecskék EPR-hatása körülbelül 24-szer nagyobb a perivaszkuláris tumorok gyors sejthalála által kiváltott permeabilitás-fokozódás miatt. Ezt a NIR-PIT esetében megnövekedett EPR-hatást szupererősített permeabilitás és retenció (SUPR) hatásnak nevezik. Ha a SUPR-hatás a tumor egész területén jelentkezik, akkor valószínű, hogy a kezelés sikeres volt, míg, ha csak a tumor bizonyos régióiban jelentkezik, akkor a terápia sikere kevésbé valószínű.

A kutatók a mostani vizsgálatban mikrobuborékok ultrahanggal történő nyomon követésével képesek voltak azonosítani azokat a területeket, ahol a terápia nem érte el kívánt hatását. Eredményeik felhasználásával a NIR-PIT hatásossága javítható, és különböző ráktípusok életképes alternatív kezelése lehet a jövőben. Sato kutatócsoportja xenograft egér tumormodellen első lépésben azt vizsgálta, hogy a megnövekedett permeabilitást kihasználva nagyobb fluoreszcens nanorészecskék, például a Sonazoid kontrasztanyag mikrobuborékjai is megtarthatók-e a daganatban. A mikrobuborékok egyszerű módszert kínálnak a SUPR-hatás mérésére, mivel a róluk visszaverődő harmonikus jelek révén ultrahanggal könnyen kimutathatók.

“Nagyobb méretű, 2 mm-es és 5 mm-es fluoreszcens részecskékkel kezdtük el vizsgálni a SUPR-effektust” - fejtette ki Sato. “Azt találtuk, hogy a retenció mindkét méret esetében nőtt. Így a mikrobuborékok követésére szolgáló ultrahangos képalkotás segítségével egy olyan új biomarkert hoztunk létre, amellyel mérni lehet a SUPR-hatást a kezelés előtt és után, ezzel pedig értékelni lehet a NIR-PIT beavatkozás hatékonyságát. Röviden: minél nagyobb a retenció, annál nagyobb a NIR-PIT kezelés daganatellenes hatása.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Microbubble-based biomarker could improve NIR-PIT treatment for cancer

Contrast-enhanced ultrasound imaging for monitoring the efficacy of near-infrared photoimmunotherapy

Irodalmi hivatkozás:

Matsuoka et al.: Contrast-enhanced ultrasound imaging for monitoring the efficacy of near-infrared photoimmunotherapy, The Lancet (eBioMedicine), Vol. 95, 104737, DOI:https://doi.org/10.1016/j.ebiom.2023.104737

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.