hirdetés

Lupus és stroke

A szisztémás lupus erythematosusban szenvedő nőkben nőkben a stroke rosszabb következményekkel jár, mint férfiakban.

hirdetés

Mint az a British Society of Rheumatology évenkénti találkozóján elhangzott, az amerikai U.S. National Inpatient Sample adatainak analízise szerint a szisztémás lupus erythematosusban (SLE) szenvedő nőbetegeknél bekövetkezett akut stroke rosszabb következményekkel jár, mint a hasonló betegségben szenvedő férfiakban és mint az átlagos népességben. Már korábbi megfigyelések is utaltak arra, hogy SLE-ben szenvedőknél magasabb a kardiovaszkuláris betegségek és a stroke kockázata, de csak nagyon kevés adat állt rendelkezésre arról, hogy ez a különbség vajon a stroke kimenetelében is észlelhető-e.

Az SLE kilencszer gyakoribb nőknél, mint férfiaknál, hosszabb időt vesz igénybe kórházi ápolásuk, és nehezebben bocsájthatók haza, mint a férfiak. Bár férfiakban jóval ritkább az SLE, de egyes vizsgálatok szerint a betegség esetükben rosszabb következményekkel jár. Kérdés, hogy van-e különbség a nők és a férfiak stroke-jának következményeiben? Ennek ismerete különösen fontos a stroke megelőzése szempontjából, leginkább az SLE-ben szenvedő nőknél.

Fontos tudni, hogy a férfi nemi jelleg az idő előtti halálozás kockázati faktorának számít az SLE lefolyása során, ismerni kell tehát az SLE-ben észlelhető nemi különbségeket. Az SLE-s betegeknél magasabb az atherosclerosis keletkezésének kockázata, ami viszont emeli az iszkémiás stroke kockázatát, és antifoszfolipid antitest pozitivitás és kezeletlen betegség esetén tovább növekedik a kockázat. Régebbi adatok szerint az SLE-s betegeknél stroke után 68%-kal magasabb a halálozás, mint a nem SLE-s betegeknél.

Sona Jesenakova (University of Aberdeen, Skócia) és munkatársai az Egyesült Államok National Inpatient Sample (NIS) adatbázisán végeztek vizsgálatot. Az adatbázis 2015 és 2018 között 1.581.430 akut stroke miatti kórházi felvételt tartalmazott, a stroke-ot kapottak közül 6100 nő és 940 férfi szenvedett SLE-ben. A többieket (nincs SLE) tekintették kontrollnak. Mint az várható volt, az SLE-s betegek átlagosan 10 évvel voltak fiatalabbak a nem SLE-seknél, a SLE-s nők átlagéletkora 60, az SLE-s férfiaké 61 év volt, míg a nem SLE-seké 71 év. Nem volt különbség a stroke különböző fajtái között az SLE-s és a nem SLE csoportokban, 89%-ban iszkémiás, 11%-ban vérzéses stroke fordult elő. A betegség három alapvető kimenetelét határozták meg: halálozás a kórházban, 4 napnál hosszabb kórházi ellátás, rutin hazabocsájtás (további intézeti kezelésre nem szorul). Többváltozós analízist végeztek az életkor, az etnikum, a stroke típusa, a revaszkularizációs kezelés figyelembevételével.

Az SLE-s nők 21%-kal többen haltak meg stroke után az SLE nélkülieknél, a férfiaknál 24%-kal kisebb volt a halálozás kockázata a nem SLE-s férfiakhoz képest – bár a különbségek nem voltak statisztikailag szignifikánsak. SLE-s nőknél 20%-kal több volt a hosszú kórházi ápolásra szorulók száma, és 28%-kal kevesebb SLE-s nőt lehetett rutin otthoni ápolásra hazaengedni, mint a nem SLE-eseket. A 95%-os konfidencia intervallum statisztikailag szignifikáns volt, viszont ez nem látszott a férfiak két hasonló adatának összehasonlítása esetén (OR 1,06 versus 1,18). Tudni kell viszont, hogy bár a különbség férfiaknál nem volt szignifikáns, de a vizsgálatban kevés férfi szerepelt, ezért az eredményt óvatossággal kell kezelni. Mivel a jelenlegi ismereteink és az eredmények között jelentős eltérés, szakadék van, további vizsgálatokra van szükség az SLE-ben szenvedő betegek nemének az akut stroke kimenetelére gyakorolt eltérő befolyásának megértéséhez.

Forrás:

Freeman S. Lupus may lead to worse stroke outcomes for women, but not men. Medscape Medical News > Conference News > BSR 2022. April 29, 2022.

Jesenakova S, Pana TA, Carter B, et al. The sex-specific outcomes of acute stroke in patients with comorbid systemic lupus erythematosus – National Inpatient Sample Study. British Society for Rheumatology Annual Conference 2022. OA18, April 26, 2022.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.