hirdetés

Megkínáljuk-e a serdülőket alkohollal?

Egy most megjelent tanulmány azt vizsgálta, segíti-e a későbbi felelősségteljes alkoholfogyasztást, ha a serdülőt itallal kínáljuk.

hirdetés

Kockázatos alkoholfogyasztásnak minősül alkalmankénti 5-nél több (standard) ital elfogyasztása legalább havonta egyszer. A kockázatos alkoholfogyasztás nemzetközi szinten is igen jelentős fenyegetés a serdülőkre nézve a sérülések, mentális zavarok és nemi úton terjedő fertőzések etiológiájában játszott szerepe miatt. Az European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs (ESPAD) beszámolója szerint minden 12-ből egy, 13 éves vagy annál fiatalabb serdülő fogyasztott már kockázatos mennyiségű alkoholt 2015-ben. Az USA-ban 12-20 évesek 14%-a számolt be arról, hogy az előző hónapban 5, vagy annál nagyobb (standard) mennyiségű  italt fogyasztott egy vagy akár több alkalommal is. Ebből a korcsoportból 2011-ben 188 706 alkalommal kerültek a sürgősségi osztályra sebesülések vagy más, alkohollal kapcsolatba hozható állapotok miatt. Ausztráliában és az Egyesült Királyságban, ahol ugyan az ivás nem, csak az alkohol vásárlása illegális 18 évesnél fiatalabbak számára, a serdülők több mint harmada nyilatkozott úgy, hogy a szülei alkoholos italokkal kínálták, annak érdekében, hogy megtanítsák őket a felelősségteljes alkoholfogyasztásra.

Az illegális kereskedelmen kívül, a serdülőkorúak (vagyis a legális alkoholfogyasztás korhatárát el nem érők) szüleiktől, rokonaiktól és ismerőseiktől is juthatnak alkoholos italokhoz. A szülők direkt módon befolyásolhatják a gyermekük alkoholfogyasztási szokásait azzal, ha pl. vacsorák során vagy különleges alkalmakkor alkoholos italokkal kínálják őket, felügyelt partikon alkoholt biztosítanak számukra, vagy ha engedélyezik a felügyelet nélküli alkoholfogyasztást. Kétes áttekintő eredménnyel zárultak azok a kutatások, amelyek azt vizsgálták, milyen hatással van a szülők által kínált alkohol a serdülők kockázatos alkoholfogyasztási szokásaira. A szakirodalmat áttekintő 2014-es narratív tanulmány szerint a szülők által kínált alkohol súlyos, epizódikus alkoholfogyasztással hozható összefüggésbe, valamint 10 tanulmány szerint az alkoholeredetű károsodások kialakulásának kockázatát is növeli; ugyanakkor 7 tanulmány azt mutatta, hogy mindezekkel szemben védelmet nyújt.  Néhány tanulmány a felügyelet nélküli alkoholfogyasztás növeli a kockázatos alkoholfogyasztás gyakoriságát a 13-17 évesek körében. Más tanulmányok szerint a szülők által biztosított alkohol a kockázatos alkoholfogyasztás és kapcsolódó problémák előfordulásának alacsonyabb kockázatával jár.

Sharmin és munkatársai a fenti ellentmondások feloldását keresték az Int. J. Environ. Res. Public Health-ben megjelent tanulmányukban. Metaanalízisükben 2016. szeptember 10-ig nyolc elektronikus adatbázist néztek át releváns kifejezésekre. Csak eredeti, angol nyelvű, prospektív tervezésű, lektorált cikkeket tanulmányoztak. Két független bíráló szűrte ki a cikkeket, nyert ki adatokat, és becsülte meg a hiba kockázatát. Hét cikk tett eleget a bevonási kritériumoknak, ezek közül hat használt analitikus módszereket, mely lehetővé teszi a meta-analízist. Mind a hét tanulmányban az utánkövetési időszak ≥12 hónap volt, továbbá a lemorzsolódás 3-15% között mozgott. A szülők által biztosított alkoholt kapcsolatba hozták a későbbi kockázatos alkoholfogyasztással (esélyhányados = 2,00; 95% megbízhatósági intervallum = 1,72; 2,32); ugyanakkor minden tanulmányban problémásnak bizonyult az expozíció mérése a szülők által kínált alkoholból fogyasztott mennyiség (kortyintás) és a teljes italok közötti megkülönböztetés hiánya miatt. Tehát a szerzők szerint a szülők által gyerekkorban biztosított alkohol összefüggésbe hozható a későbbi serdülőkori kockázatos alkoholfogyasztás gyakoriságának növekedésével, habár a módszertani korlátok akadályozzák az okozati következtetést. Robusztusabb longitudinális tanulmányokra van szükség, különös figyelemmel a „kortyok” és a „teljes italok” közötti különbségtételre, az egyéb zavaró körülmények mérésére, és a többváltozós kiigazításra. Szükség van továbbá tanulmányokra olyan kultúrákban is, melyek a hagyományosan kevéssé korlátozzák a fiatalok alkoholfogyasztását (pl. Dél-Európában), illetve alacsony és közepes jövedelmű országokban, ahol az alkoholfogyasztás növekedik a gazdaság gyors fejlődése során.

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.