hirdetés

Mesterséges intelligencia a pszichózis kialakulásának predikciójában

Agyi MRI felvételek alapján végez kockázat szerinti osztályozást egy gépi tanuláson alapuló algoritmus.

hirdetés

A Molecular Psychiatry folyóiratban február 9-én jelent meg a University of Tokyo kutatóinak cikke, amelynek fő megállapítása, hogy a pszichózis kialakulása már jóval bekövetkezése előtt megjósolható egy olyan gépi tanulásos módszert alkalmazó módszer segítségével, amely képes az agyról készített MRI felvételeket az egészséges és a pszichotikus epizódok kockázatának kitett személyek szerint osztályozni.

A mostani vizsgálatot egy nemzetközi konzorcium végezte, akik 21 vizsgálati központból származó több, mint 2000 ember MRI felvételeit osztályozták számítógépes módszerrel. Az adatok felhasználásával az algoritmus 85%-os pontossággal tudott különbséget tenni a nem veszélyeztetett személyek és azok között, akiknél később nyílt pszichotikus tünetek jelentkeztek. Ez az eszköz azért lehet majd igen hasznos a klinikumban, mert bár a legtöbb pszichózisban szenvedő ember teljesen felépül, minél korábban kap a beteg kezelést, annál jobb eredmények érhetők el, és a kórkép annál kevésbé lesz negatív hatással a beteg életére.

Bárki átélhet pszichotikus epizódot, amely általában téveszmékkel, hallucinációkkal vagy dezorganizált gondolkodással jár. Kialakulását nem lehet egyetlen okra leszűkíteni, kiválthatja betegség vagy sérülés, trauma, drog- vagy alkoholfogyasztás, gyógyszeres kezelés vagy genetikai hajlam is. Bár megjelenésekor ijesztő vagy nyugtalanító lehet, a pszichózis kezelhető, és a legtöbb ember felépül. Mivel az első epizód leggyakrabban serdülőkorban vagy korai felnőttkorban jelentkezik, amikor az agy és a test sok változáson megy keresztül, nehéz feladat a segítségre szoruló fiatalok azonosítása.

“A magas kockázatú személyeknek legfeljebb csak 30%-ánál jelentkeznek később nyílt pszichotikus tünetek, míg a fennmaradó 70%-nál nem” - nyilatkozta Shinsuke Koike professzor, a kutatás vezetője. “Ezért a gyakorló orvosoknak segítségre van szükségük ahhoz, hogy ne csak a szubklinikai jelek - például a gondolkodás, a viselkedés és az érzelmek változásai -, hanem néhány biológiai marker segítségével is azonosítani tudják azokat, akiknél később pszichotikus tünetek jelentkeznek.”

A konzorcium kutatói közösen dolgoztak ki egy olyan gépi tanulást (machine learning) alkalmazó algoritmust, amely az agyi MRI-felvételek segítségével már a pszichózis kialakulása előtt képes azonosítani a pszichózis fokozott kockázatának kitett embereket. Ebben segítségükre volt, hogy korábbi, agyi MRI felvételeket használó tanulmányok eredményei azt sugallták, hogy a pszichózis kialakulása után strukturális eltérések jelentkeznek az agyban. A mostani kutatás azonban ennél egy lépéssel tovább ment: ez az első alkalom, hogy olyan emberek agyában azonosítottak különbségeket, akiknél nagyon magas a pszichózis kockázata, de még nem tapasztaltak tüneteket.

A vizsgálat során a résztvevőket három csoportra osztották: olyanokra, akiknél később pszichózis alakult ki; olyanokra, akiknél nem alakult ki pszichózis; és olyanokra, akiknél bizonytalan volt a követési státusz (összesen 1165 fő alkotta ezt a három csoportot), valamint létrehoztak egy egészséges kontroll csoportot is 1029 fő részvételével.

Az MRI felvételek alapján a kutatók betanították a gépi tanulásos algoritmust a résztvevők agyi anatómiai mintázatainak felismerésére, majd ebből a négy csoportból a kutatók az algoritmus segítségével két fő csoportba sorolták a résztvevőket: egészséges csoportba és magas kockázatú csoportba, akiknél később nyílt pszichotikus tünetek alakultak ki.

A retrospektív eredmények szerint az algoritmus 85%-os pontossággal osztályozta az eredményeket, míg a végső, immár teljesen új adatokkal végzett teszt során 73%-os pontossággal jósolta meg, hogy mely résztvevőknél állt fenn a pszichózis kialakulásának magas kockázata. Az eredmények alapján a kutatócsoport úgy véli, hogy az agyi MRI-vizsgálatok elvégzése a klinikailag magas kockázatúként azonosított személyek számára hasznos lehet a pszichózis jövőbeli kialakulásának előrejelzésében.

“Még tesztelnünk kell, hogy az osztályozó algoritmus az új adathalmazok esetében is jól működik-e. Mivel az általunk használt szoftverek egy része csak egy rögzített adathalmazon alkalmazva adja a legjobb eredményeket, olyan algoritmust kell készítenünk, amely robusztusan képes az új helyekről és másmilyen MRI gépekről származó felvételeket osztályozni. Erre a kihívásra Japánban a Brain/MINDS Beyond névre keresztelt nemzeti agytudományi projekt adhat majd választ” - fejtette ki Koike.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Researchers create machine learning-based classifier that could aid early diagnosis of psychosis

Using brain structural neuroimaging measures to predict psychosis onset for individuals at clinical high-risk

Irodalmi hivatkozás:

Using Brain Structural Neuroimaging Measures to Predict Psychosis Onset for Individuals at Clinical High-Risk. Molecular Psychiatry (2024). DOI: 10.1038/s41380-024-02426-7

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.