hirdetés

Miért ne nyomjunk kütyüt a hisztis gyermek kezébe?

Nem mindegy, hogy a kicsik a korai életszakaszban hogyan tanuljuk meg kezelni indulataikat, inkább mi segítsük őket a gépek helyett.

hirdetés

A Frontiers in Child and Adolescent Psychiatry folyóiratban június 28-án jelent meg magyar és kanadai kutatók közös cikke, amelyben azt vizsgálták, hogy a “digitális cumiként” a hisztiző gyerekek kezébe adott laptopok, tabletek vagy mobiltelefonok hogyan befolyásolják a gyerekek későbbi dühkezelési készségeit. Azt találták, hogy azoknak a gyerekeknek, akiknek dühroham, hiszti esetén rendszeresen adtak digitális eszközöket, nagyobb nehézséget okozott az érzelmeik szabályozása. A kutatók hangsúlyozták annak fontosságát is, hogy hagyjuk a gyerekeket megtapasztalni a negatív érzelmeket, és hogy a szülők bizony döntő szerepet játszanak ebben a folyamatban.

A gyerekek sokat tanulnak az önszabályozásról - vagyis az egyes helyzetekre adott affektív, mentális és viselkedési reakciókról - életük első néhány évében. Ezen viselkedésformák egy része pont arról szól, hogy a gyermekek képesek-e tudatos választ adni egy automatikus válaszreakció helyett. Ezt nevezzük erőfeszítés alapú kontrollnak (effortful control), amelyet a gyerekek a környezetükből tanulnak meg, elsősorban a szüleikkel való kapcsolatukon keresztül.

Az utóbbi években általánossá vált, hogy negatív érzelemkitörések, hiszti vagy dühroham esetén a szülők gyorsan valamilyen digitális eszközt adnak a gyerekeknek, hogy kontrollálni tudják az érzelmekre adott reakcióikat. A mostani kutatás során egy magyar-kanadai kutatócsoport azt vizsgálta, hogy ez a szülői digitális érzelemszabályozásnak nevezett stratégia vezet-e ahhoz, hogy a gyerekek később képtelenek lesznek hatékonyan szabályozni az érzelmeiket.

Dr. Konok Veronika, a tanulmány első szerzője, az Eötvös Loránd Tudományegyetem kutatója szerint “a vizsgálatban bemutattuk, hogy ha a szülők rendszeresen digitális eszközt kínálnak a gyermeküknek, hogy megnyugtassák őket, vagy hogy elnyomják a hisztit, a gyermek nem tanulja meg szabályozni az érzelmeit. Ez későbbi életében súlyosabb érzelemszabályozási problémákhoz, konkrétan dühkezelési problémákhoz vezet.”

Prof. Caroline Fitzpatrick, az Université de Sherbrooke kutatója szerint: “Gyakran látjuk, hogy a szülők tabletet vagy okostelefont használnak, hogy eltereljék a gyermek figyelmét, amikor a gyermek ideges. A gyerekeket lenyűgözik a digitális tartalmak, így ez egy egyszerű, kényelmes módja a hisztizés leállításának, és rövid távon valóban nagyon hatékony. Azonban a mi nullhipotézisünk az volt, hogy hosszabb távon ennek a gyakorlatnak kevés haszna lesz. Tézisük megerősítésére 2020-ban végeztünk egy felmérést, majd egy évvel később egy utóvizsgálatot. Több mint 300 két és öt év közötti gyermek szülei töltöttek ki egy kérdőívet, amely a gyermek és a szülő médiahasználatát mérte fel.”

A kutatók azt találták, hogy azok a szülők, akik gyakrabban használták a “digitális érzelemszabályozást”, a gyerekeknél egy évvel később rosszabb düh- és frusztrációkezelési készséget tapasztaltak.

“A hisztit nem lehet digitális eszközökkel gyógyítani” - mutat rá Konok. “A gyerekeknek meg kell tanulniuk, hogyan kezeljék saját maguk a negatív érzelmeket. Ebben a tanulási folyamatban a szüleik segítségére van szükségük, nem pedig egy digitális eszköz segítségére.”

A kutatók szerint fontos, hogy ne kerüljük el azokat a helyzeteket, amelyek frusztrálóak lehetnek a gyermek számára. Ehelyett azt javasolják, hogy a szülők egyfajta coach-ként segítsék át gyermekeiket a nehéz helyzeteken, segítsenek nekik felismerni az érzelmeiket, és tanítsák meg kezelni azokat. Ahhoz, hogy a dühkezelési problémákkal küzdő gyermekek szüleit hatékony eszközökkel vértezzék fel, fontos lehet, hogy ehhez megfelelő támogatást kapjanak - fejtették ki a kutatók. A családokkal foglalkozó egészségügyi szakemberek például tájékoztatást adhatnának arról, hogy a szülők hogyan segíthetnek gyermekeiknek az érzelmeik kezelésében anélkül, hogy tabletet vagy okostelefont adnának nekik.

“Eredményeink alapján új képzési és tanácsadási módszereket lehetne és kellene kidolgozni a szülők számára. De ha csak sikerül a szülők figyelmét felhívni arra, hogy a digitális eszközök nem megfelelő eszközök a dühkitörések kezelésére, a gyermekek mentális egészsége és jóléte már ebből is profitálni fog” - összegzett Fitzpatrick.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Kids given 'digital pacifiers' to calm tantrums fail to learn how to regulate emotions, study finds

Cure for tantrums? Longitudinal associations between parental digital emotion regulation and children's self-regulatory skills

Irodalmi hivatkozás:

Cure for tantrums? Longitudinal associations between parental digital emotion regulation and children's self-regulatory skills, Frontiers in Child and Adolescent Psychiatry (2024). DOI: 10.3389/frcha.2024.1276154

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.