hirdetés

Miért szeretik az emberek a macskákat?

Mi áll a macskafélék ember iránti vonzódásának hátterében? Lehetséges, hogy válogatós természetük? És milyen hatással vannak az emberi egészségre?

hirdetés

Sokak számára a macskaféle barát rendkívül megbízható bizalmas és megnyugtató jelenlét a magány idején. És sokak túlzottan szeretik házi kedvenceiket, kérdés azonban, hogy az ilyen szoros kapcsolatok egészségesek-e pszichés vagy fizikai szinten?

Genetikusok, fertőző betegségekkel foglalkozó szakértők, pszichológusok és mások számos elméletet terjesztettek elő arra vonatkozóan, hogy a macskák miért rezonálnak olyan erősen egyes emberekkel, és milyen hatással lehetnek a macskafélék a velük szoros kapcsolatban élő emberek egészségére.

Ősi kapcsolat

A DNS-elemzések szerint a mai házimacska őse az afrikai vadmacska, a Felis silvestris lybica volt, amely a Termékeny Félholdban, az ókori Mezopotámia, Egyiptom, Levant és Perzsia metszéspontjában él. Bár valószínűnek tűnik, hogy a macskafélékkel való kapcsolatunk körülbelül 9500 évvel ezelőtt kezdődött a Közel-Keleten, a macskák és az emberek közötti kölcsönös kapcsolat legkorábbi bizonyítéka a kínai Quanhucun mezőgazdasági faluban felfedezett lelet alapján 5300 évvel ezelőttre datálható. Közismert, hogy az egyiptomiak a macskákról azt tartották, hogy isteni energiát testesítenek meg.

A macskákat az élelem vonzotta az emberi településekhez, az ott tárolt gabonát lakmározó rágcsálók bőséges táplálékot biztosítottak számukra. Alkalmazkodtak ehhez a sajátos emberi környezethez, ami evolúciós előnyt jelentett számukra. Az emberek számára is fontos volt a macskák közelsége, hisz elpusztították a gabonaféléket dézsmáló rágcsálókat.

Egy tanulmány kimutatta, hogy legalább 13 olyan macskagén jelzi a vad macskák „barátságossá” történő átmenetét. E megismeréshez és a viselkedéshez kapcsolódó gének erősítették a macskafélék ételjutalom alapján történő tanulási képességét, és azt, hogy kevésbé féljenek az emberektől. A macskák széles földrajzi elterjedése valószínűleg a középkorra tehető.

Mit szeretnek az emberek a macskákban?

Dr. Patricia Pendry, a Washingtoni Állami Egyetem munkatársa az ember-állat interakciókat tanulmányozza. Egy közleményében azt írja, rendkívül erős kötelék lehet a macskák és gazdáik között. „A macskák finom és kissé megjósolhatatlan reakciói azt az érzést keltik bennünk, hogy kiválasztottak vagyunk – vagy „különlegesnek” tekintenek, ha valamilyen reakciót mutatnak felénk. És mivel cselekedeteik természete és időzítése kevésbé kiszámítható, elbűvölhet minket, ha dorombolnak vagy hozzánk dörgölőznek.”

Egyes kutatások szerint az is lehetséges, hogy a macskaféléket az emberi csecsemőkkel közös tulajdonságaik miatt találjuk aranyosnak: a nagy szemek és a játékos viselkedés gondoskodást eredményez. Egyik vonzerejének gyakran mulatságos komikus képességeikben rejlik: és nem csak a kiscicák fektetnek féktelen energiát a játékukba, az érett macskák is ugyanolyan szórakoztatóan nevetségesek tudnak lenni.

Érteni a macskát

A macskák titokzatosak és tartózkodónak tűnnek érzéseik kifejezésének egyedi és néha finom módja miatt.

A macska arca vonzónak vagy morcosnak tűnhet, de valójában rögzült és nagyrészt kifejezéstelen. A farkuk sem csóválják izgatottságukban vagy örömükben. A közelmúltban végzett kutatások mégis azt sugallják, hogy jellemük mégis közelebb áll a gazdáig tetszését kereső kutyákéhoz, mint azt sokan gondolják. Csakúgy, mint széles spektrumú hangadásuk, amely a nyávogástól a sziszegésig, a ablakon keresztüli madárriasztásig, a verekedést előre jelző vérfagyasztó, mély üvöltözésig terjed. Egyes hangjaik egyértelműen arra szolgálnak, hogy kommunikáljanak az emberekkel, pl. nyávogásuk reggeli vagy vacsora idején. A macskák azonban többnyire magukban „beszélnek” vagy motyognak. Azonban rengeteg más módon képesek jelezni érzéseiket.

Fejdörgölés és jelölés

A macskák gyakran odaütögetik fejüket gondozójuk vagy a számukra érdekes emberek kinyújtott kézujjaihoz, vagy nadrágszárához. E viselkedés két dolgot jelent. Elsőként birtokba vételt jelez, arcmirigyeiből kiválasztott feromonokkal sajátjaként jelöli meg azt, akihez odadörgölőzik.  Továbbá a kézről, de még inkább a nadrágszárakról szaglási információkat gyűjtenek arról, hogy az illető milyen más állatokról folytatott interakciót.

Dorombolás

A dorombolást gyakran a tiszta boldogság biztos jelének tartják, de a bajba jutott macskák is dorombolhatnak. Egyes szakértők szerint a macska azért is dorombolhat, hogy megnyugtassa magát a nehéz pillanatokban, sőt vannak, akik gyógyító hatást is tulajdonítanak a dorombolásnak. Be- és kilégzéskor is dorombolhatnak, ez a 20-150 Herz-es hangot dübörgő zümmögésként észleljük, de azt egyelőre nem tudjuk, hogy pontosan hogyan csinálják.

Közelség

A macska gyakran jelenlétével jelzi, ha szeret valakit – ez különösen igaz a félénk macskákra. A macskaféle távol marad attól, aki nem érdekli, akit nem szeret vagy aki miatt aggódik.

Szemek

A macska szeme meglehetősen nagyok, de a még nagyobbra nyitott szem – néha kitágult íriszekkel –, túlzott izgatottságot vagy észlelt fenyegetést jelezhet. A kutatók a közelmúltban megerősítették, amit egyes macskabarátok régóta vallanak: Egy macskával úgy lehet kibékülni, ha nagyon lassan pislogunk egyet, mintha azt mondanánk: „Elég biztonságban érzem magam melletted ahhoz, hogy lehunyjam a szemem, és neked is ugyanezt kellene érezned.”

Bajusz

Noha a szőréhez hasonlóan szintén keratinból áll, a macskák bajusza sokkal több funkcióval bír. Mindegyik szála 100-200 tapintásérzékelő idegsejttel rendelkezik, amelyek információt nyújtanak a macskának mindenről, amihez hozzádörzsöli. A bajusz a macskafélék hangulatát is jelezheti. Amikor egy macska ellazul, a szálak kilógnak arcának oldaláról. Ha a macska boldog vagy izgatott – például, ha gyengéden simogatják – örömét a kis szűk ívben előre mutató bajusz jelzi, riadalmát pedig az arcához visszahúzódó szálak mutatják.

Hogyan hatnak a macskák a tulajdonosok egészségére?

A kutatók azt találták, hogy a macskával való együttélés fizikailag és különösen pszichológiailag jótékony hatással vannak gazdáik egészségére, már amennyiben nem allergiásak a macskákra. Egy 2009-es tanulmány például azt találta, hogy macskákkal rendelkezőknek kisebb volt a szívinfarktus miatti halálozási kockázatuk, mint a nem macskatartóknak. Az Egyesült Királyság macskajóléti szervezete, a Cats Protection által végzett 2011-es felmérésben a válaszadók 93,7%-a szerint a macskatartás jótékony hatással volt mentális egészségükre. Egy tanulmány pedig kimutatta, hogy gyermekeknél a több háziállattal, köztük macskákkal való együttélés csökkentheti az allergia kialakulásának valószínűségét.

Sokan aggodnak, hogy a macskaürülékben gyakran megtalálható egysejtű, mikroszkopikus méretű parazita, a Toxoplasma gondii zoonózist okozhat, egyesek pedig azt is felvetették, hogy a T. gondii a skizofrénia kiváltó oka lehet. 2016-ban a kutatók megvizsgálták a T. gondii kapcsolatát a skizofréniával és a súlyos depresszióval, a gyenge impulzuskontrollal - beleértve az öngyilkos viselkedést és a bűnözést - és a neurokognitív teljesítménnyel, és nem találtak kapcsolatot e problémák és a T. gondii-t között.

Pozitív pszichológiai hatások

A macskák enyhíthetik magányunkat, vigaszt, szórakozást és játékot, szeretetet nyújtanak, és simogatásuk, ölben tartásuk az oxitocint felszabadításával gátolja a kortizol stresszhormon termelődését.

„És úgy gondolom, hogy az előnyök kölcsönösek” – tette hozzá az szerző. „Amíg örömmel fogadják az irántuk érzett szeretetet, hasonló kényelemérzetet és az összetartozás érzését nyerik tőlünk.”

 

Forrás:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/why-do-humans-love-cats-according-to-science-and-is-it-healthy#How-cats-affect-owners-health

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.