hirdetés

Mikor célszerű edzeni a fogyás érdekében?

Egy amerikai-kínai kutatócsoport eredményei szerint a reggel 7 és 9 között végzett testmozgás segíti leginkább a testsúlyvesztést.

hirdetés

Szeptember 4-én az Obesity folyóiratban jelent meg az amerikai Franklin Pierce University és a The Hong Kong Polytechnic University kutatóinak közös elemzése, amelyben a közepes-intenzív testmozgás végzésének testsúlycsökkentés szempontjából optimális időpontját próbálták meghatározni, vagyis a fő kérdés így hangzott: melyik napszakban érdemes a leginkább edzeni? A válasz talán meglepő, de a vizsgálat eredményei szerint a reggel 7 és 9 óra közötti idősáv a legmegfelelőbb.

A kutatók azért végezték el ezt a vizsgálatot, mert a korábbi kutatások a fizikai aktivitás gyakoriságára, intenzitására és időtartamára összpontosítottak, így eddig kevés tanulmány vizsgálta a gyorsulásmérővel mért fizikai aktivitás napon belüli mintázatát, így az sem volt világos, hogy a különböző napszakokban végzett fizikai aktivitás egyformán összekapcsolható-e a fogyással, vagy van(nak) a többinél előnyösebb napszak(ok). Emellett pedig az sem volt egyértelmű, hogy a testmozgásra vonatkozó iránymutatások (heti 150 perc mérsékelt vagy erőteljes fizikai aktivitás) különböző időzítési mintázatok útján történő teljesítése ugyanolyan előnyös-e az elhízás csökkentése szempontjából. A jelenlegi tanulmányban a kutatók azt is vizsgálták, hogy a gyorsulásmérővel mért mérsékelt vagy erőteljes fizikai aktivitás napon belüli időbeli mintázata befolyásolja-e az edzés és az elhízás/fogyás közötti összefüggést.

A kutatók a Centers for Disease Control and Prevention (CDC) által végzett National Health and Nutrition Examination Survey 2003-2004-es és 2005-2006-os ciklusának adatait használták fel, mivel a gyorsulásmérést ebben az időszakban vezették be. Összesen 5285 résztvevőt vizsgáltak keresztmetszeti elemzéssel. Az objektíven mért mérsékelt és erőteljes fizikai aktivitás napszakos mintázatát K-közép klaszterezéssel három kategóriába sorolták: reggel, délben és este. Az eredmények szerint erős lineáris kapcsolat volt kimutatható mind a mérsékelt, mind az erőteljes fizikai aktivitás és a fogyás között a reggel edző csoportban, míg a déli és az esti csoportban gyengébb asszociációt találtak. A fizikai aktivitásra vonatkozó iránymutatásokat a reggeli klaszterben teljesítő résztvevők testtömegindexe és derékkörfogata a vizsgálati időszak végén alacsonyabb volt, mint a többi klaszterben.

Az eredmények meglehetősen egyértelműek voltak, viszont megbízhatóságukat árnyalja, hogy a három csoport (reggeli, déli és esti) résztvevőinek jellemzői meglehetősen nagy mértékben különböztek egymástól. Az önbevallásos alapon rögzített étrendek azt mutatták, hogy a reggeli klaszter résztvevői egészségesebben táplálkoztak, és a többi klaszterhez képest kevesebb napi energiát vittek be testtömegegységre vetítve. A szerzők viszont azt is megállapították, hogy a reggeli klaszter résztvevői szignifikánsan több időt töltöttek ülő tevékenységgel, mint a többi klaszter tagjai. Összességében a reggeli klaszter résztvevői 10-13 évvel idősebbek voltak, mint a két másik csoport tagjai, és a három csoport közül a reggeli csoportban volt a legmagasabb a női résztvevők aránya. A reggeli csoportban a résztvevők többsége elsősorban nem-spanyolajkú fehér bőrű volt, főiskolai vagy felsőfokú végzettséggel rendelkezett, és soha nem fogyasztott dohányterméket vagy alkoholt.

Dr. Rebecca Krukowski klinikai pszichológus így kommentálta az eredményeket: "Ez egy izgalmas új kutatás, amely összhangban van egy általánosan elfogadott tanáccsal az edzésnél kitűzött célok eléréséhez - vagyis, hogy a testmozgást reggelre időzítsük, még az e-mailek, telefonhívások vagy megbeszélések előtt, amelyek elvonhatják a figyelmünket". Krukowski azonban azt is elmondta, hogy mivel ez egy keresztmetszeti vizsgálat, "nem tudjuk, hogy azok az emberek, akik következetesen reggel edzenek, nem különböznek-e szisztematikusan azoktól, akik más időpontokban mozognak, mégpedig valami olyan módon, amelyet ebben a vizsgálatban nem mértünk. Például a rendszeresen reggel edző emberek időbeosztása kiszámíthatóbb lehet, kevésbé valószínű, hogy váltott műszakban dolgoznak, és az is kevésbé valószínű, hogy gondozási feladataik akadályozzák a reggeli testmozgást.

"A kiszámítható időbeosztásnak más előnyös hatásai is lehetnek a testsúlyra, amelyeket ebben a vizsgálatban nem mértünk, például az alvás hossza/minősége és a stressz szintje tekintetében. Ezenkívül a "reggeli pacsirták", akik következetesen elég korán kelnek a reggeli testmozgáshoz, biológiailag különbözhetnek "éjjeli bagoly" társaiktól."

A cikk szerzői meg is jegyezték, hogy bár eredményeik figyelemre méltók, prospektív tanulmányokra és randomizált klinikai vizsgálatokra lenne szükség az eredmények megerősítéséhez.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Moderate to vigorous physical activity early in the day influences weight management, health outcomes

The diurnal pattern of moderate-to-vigorous physical activity and obesity: a cross-sectional analysis

Irodalmi hivatkozás:

Tongyu Ma et al, The diurnal pattern of moderate‐to‐vigorous physical activity and obesity: a cross‐sectional analysis, Obesity (2023). DOI: 10.1002/oby.23851

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.