hirdetés

Mobilhasználat és agydaganat

Egy Egyesült Királyságbeli vizsgálat szerint a mobil telefonok használata és az agydaganatok között nincs összefüggés még a mobilok 10 évnél hosszabb ideje történő használata esetén sem.

hirdetés

2021-ben világszerte már 8,65 milliárd mobil volt forgalomban. Az 1980-as években megjelent mobiltelefonok rádiófrekvenciás elektromágneses mezőt (RF-EMF-et) bocsájtanak ki, a rádióhoz és a TV-hez hasonlóan, de azoktól eltérően a mobilokat közvetlenül a fülünkhöz tartjuk. A hullámok néhány cm-es terjedés után elnyelődnek a szövetekben – elsősorban az agy temporális és perietális lebenyében. Az emberre veszélytelen melegedést okoznak, de használatuk egyéb következményei sok vita tárgyát képezik.

2011-ben az International Agency for Research on Cancer (IARC) a mobilozást - leginkább a 2010-ben megjelent nagy INTERPHONE nemzetközi eset-kontrollos vizsgálatra és a Hardell Lennart-féle svéd vizsgálatra alapozva (Int J Epidemiol. 2010 Jun; 39:675-94) - „lehetséges karcinogénnek” nevezte.  A nevezetes UK Million Women Studyban 2013-ban és 2014-ben bizonyos tumorok (pl. akusztikus neuroma) kockázatának növekedését észlelték. A technológia állandóan fejlődésével a mai készülékek kimeneti teljesítménye azonban már alapvetően jóval kisebb.

A Journal of the National Cancer Institute-ben megjelent retrospektív vizsgálat során az Oxford Population Health és az IARC kutatói a még folyamatban lévő UK Million Women Study adatait használták fel. Az UK Million Women Study-t még 1996-ban indították; az 1935 és 1950 között született nők (az UK-ban élő nők egynegyede) közül 1,3 millió nő került a vizsgálatba, akik kompletten válaszoltak a szociodemográfiai-, egészségi- és életviteli helyzetüket taglaló kérdőívekre. A résztvevők életkora 50-65 év volt 2001-ben, amikor közülük nagyjából 776.000-an használtak mobilt. 10 évvel később, 2011-ben (akkor 60-75 éves korukban) a korábbi válaszolók kb. fele válaszolt a mobilt érintő kérdésekre. A 60 és 64 közötti asszonyok többsége (75%-a) használt mobilt, a 75 és 79 közöttieknek csak a fele. Az asszonyokat elektronikus kórlapjaikon keresztül követték átlagosan 14 éven át. Figyelték az agydaganatok (glioma, akusztikus neuroma, meningioma, hypophysis tumorok és szemészeti daganatok) alakulását. A 14 év során 3268 (0,42%) asszonynál jelent meg agydaganat, a különbség a mobilt soha nem használókhoz képest nem volt szignifikáns. A daganatok között a legnagyobb expozíciónak kitett területek (temporális és parietális lebeny) daganatai is szerepeltek. Nem volt különbség a kockázatban a mobilt naponta használók, a hetente legalább 20 percig használók és a 10 éve rendszeresen használók között. A jobb oldali és bal oldali daganatok előfordulása azonos volt – holott a mobilt jóval gyakrabban használják a jobb oldalon – jegyezték meg a szerzők.

Az elemzés jelentős korlátja az, hogy csak a középkorú és az idősebb nőket értékelték, és ők kevesebbet használják a mobiljukat, mint a fiatalabb nők, vagy a férfiak. A résztvevők csak 18%-a használta a mobilt heti 30 percben, vagy hosszabban.

Az Environmental Health Trust erős kritikával élt: a szerzők idejétmúlt adatokkal dolgoztak és nem vették figyelembe a mobilok szokásos mai, napi átlagosan több órányi használatát. Dr. Devra Davis, az EHT elnöke szerint „Rossz az életkor, rosszak a kérdések és rossz a kapott értékek magyarázata” – mondta. Hangsúlyozta, számos állatokon végzett és humán vizsgálat összefüggést talált a mobil telefonok sugárzása és a rák között, és továbbra is azt javasolja, hogy – különösen a gyerekek –csökkentsék a mobilokkal és az egyéb drótnélküli készülékekkel való expozíciót. A daganatos kockázatról, elsősorban az agydaganatok kockázatáról évtizedek alatt sok információ gyűlt össze, a Medscape Medical News már 2016-ban is 30 epidemiológiai tanulmányt említett.

 

Forrás:

Nelson R. No link between cell phones and brain tumors in large UK sudy. Medscape Medical News. March 30, 2022.

Schüz J, Pirie K, Reeves GK, et al. Cellular telephone use and the risk of brain tumors: update of the UK Million Women Study. Published 29 March, 2022. JNCI: Journal of the National Cancer Institute, djac042, https://doi.org/10.1093/jnci/djac042

Nelson R. Do cell phones cause cancer? Maybe yes and no. Medscape Medical News > Oncology News. August 24, 2016.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.