hirdetés

Műtéti abortusz és a későbbi koraszülés

Egy 36 vizsgálatot, és ezen belül több mint 1 millió nő adataira kiterjedő elemzés során arra jutottak, hogy a műtéti abortusz vagy a méh spontán vetélést követő kitisztítása növeli a későbbi koraszülés kockázatát.

hirdetés

Bár az American Journal of Obstetrics & Gynecology-ban publikált elemzés szerint a plusz kockázat kicsi – 0,7% – azokhoz a nőkhöz képest, akiken nem végeztek műtéti abortuszt vagy az abortusz gyógyszeres formájához folyamodtak, populációs szinten ez mégis jelentős koraszülés szám emelkedést jelent.

Dr. Vincenzo Berghella, a Thomas Jefferson Egyetem (USA) szülész-nőgyógyász professzora, a vizsgálat szenior szerzője szerint lehetővé kell tenni, hogy a nők választhassanak a műtéti és a gyógyszeres eljárás között, és ismertetni kell velük a későbbi terhesség esetleges kockázatát. Hozzátette azonban, hogy a metaanalízisükben szereplő egyes vizsgálatok korlátai miatt „problematikus lenne határozottan fellépni a műtéti abortusz ellen, és elsődlegesen a gyógyszeres megoldást javasolni”.

Az analízis kiindulópontját az adta, hogy a koraszülések incidenciája az abortuszok népszerűségének változásával párhuzamosan nőtt és csökkent (a legutóbbi időkig az abortuszokat szinte mindig műtéttel végezték).És mint számos más országban, így az USA-ban is a perinatális halálozás fő oka a koraszülés.

A normális szülés során a méhnyak lassan, több órán át tágul ki, a méh műtéte során viszont mechanikusan és gyorsan megnyújtják a méhnyakat ami méhnyak sérülést okozhat. Az így keletkező hegszövet növelheti annak valószínűségét, hogy a méhlepény rosszul tapad a méhfalhoz és fokozhatja a fertőző betegségek kockázatát is. A gyógyszeres abortusz esetén alkalmazott egy vagy két gyógyszer – a mizoprosztol és a mifepriszton (más néven RU-486) – a spontán abortuszhoz hasonló folyamatot indít el. A mifepriszton – amelyet az USA-ban abortusz céljára a terhesség 49. hetéig engedélyeztek – lassan ellazítja a méhet, a mizoprosztol pedig méhösszehúzódásokat vált ki. Ez a kombináció a terhességek 95%-át megszakítja, s alkalmazható akkor is, ha a spontán abortusz után nem tisztult ki teljesen a méh.

Manapság egyre gyakrabban alkalmazzák az abortusznak e gyógyszeres formáját. A folyamat több napig tart, és legalább kétszer kell hozzá felkeresni az orvost.

Az elemzés során azoknak a nőknek a kórtöténetét vették számba, akik a műtéti abortuszt követően a terhességük 37. hete előtt szülték meg gyermeküket. Az elemzés fő eredményei a következők voltak:

1. A 36 vizsgálatban résztvevő 1 047 683 nő közül azokban, akiknek kórtörténetében műtéti abortusz szerepelt, szignifikánsan nagyobb volt a koraszülés kockázata (5,7%), mint azokban, akik nem estek át korábban abortuszon (5%); kisebb volt az újszülöttek születési súlya (7,3% vs 5,9%), és az újszülöttek kicsik voltak gesztációs korukhoz képest (10,2% vs 9%).

2. Ha csak azt a 28 vizsgálatot (913 297 nő) vették figyelembe, amelyekben műtéti abortusz előzte meg a szülést, és nem spontán vetélés utáni műtéti beavatkozás, minden tekintetben ugyanolyan eredményeket kaptak a kontroll csoporthoz képest, mint amikor mind a 36 vizsgálatot elemezték.

3. Három vizsgálatban a nők abortuszát gyógyszerrel végezték; ezeknél a nőknél ugyanolyan volt a koraszülés kockázata, mint a kontroll csoportban.

4. Abban az 5 vizsgálatban (124 133 nő), amelyekben a nők spontán vetélése után műtéti úton tisztították ki a méhet, az ezen átesett nőkben nagyobb volt a későbbi koraszülés kockázata, mint a kontroll csoportban (9,4% vs. 8,6%).

Az eddigi legátfogóbb elemzés adatai azt mutatják, hogy a méh műtéti úton történő kiürítése a koraszülés független kockázati tényezője.

 

Forrás: Science Daily

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.