hirdetés

Noninvazív lézeres kezelés a stroke terápiájában

Az endotél nitrogén-monoxid termelődésének fokozásával javította az agyi erek működését az új, mellékhatások nélküli terápia.

hirdetés

A Stroke folyóiratban április 4-én jelent meg a Massachusetts General Hospital kutatóinak cikke, amelyben egy noninvazív, transzkraniális lézerkezeléssel végzett beavatkozás biztató eredményeit ismertették stroke-os állati modellszervezeteken.

“A hatóanyagokat, kémiai anyagokat alkalmazó megközelítésektől eltérően, amelyek toxikusak lehetnek a szervezetre nézve, a lézerfény egy fizikai beavatkozás: a terápia elvégzését követően nem marad a szervezetben, és kevés esély van arra, hogy mellékhatásokat okozzon” - nyilatkozta a tanulmány társszerzője, Satoshi Kashiwagi.

Kashiwagi és munkatársai új stroke-terápiák után kutattak, mivel a jelenleg alkalmazott kombinált kezelés, az intravénás thrombolízis és az endovaszkuláris thrombektómia (vérrögoldó gyógyszerek beadása és a vérrög sebészi eltávolítása) csak akkor hatékony, ha bizonyos időn belül végzik el, és csak a betegek egy részénél használható. Az ereket bélelő endotélsejtek megcélzása ígéretes terápiás stratégiát jelent, mivel e sejtek működési zavara szerepet játszik a stroke kialakulásában. Az endotél diszfunkciót a nitrogén-monoxid (NO) elégtelen termelődése jellemzi - ez a gáz segít nyitva tartani az ereket, hogy a vér szabadon áramolhasson. Mivel korábbi kutatások kimutatták, hogy a lézerterápia stimulálja az endotél nitrogén-monoxid szintáz (eNOS) termelődését az endotélsejtekben, így pedig elősegíti a nitrogén-monoxid fokozott termelődését, a Mass General kutatócsoportja a lézerterápia hatásait a stroke egérmodelljében tesztelte.

A terápia során a fejre kívülről közeli infravörös tartományú, az emberi szemnek láthatatlan, kis energiájú lézerfényt irányítottak, ami javította az agyi véráramlást és csökkentette a stroke okozta károsodásokat. Az eredmények rámutattak, hogy a lézeres kezelés a nitrogén-monoxid termelés serkentésével javította az agyi erek működését.

“Felfedeztünk egy új módszert a stroke hatékony kezelésére lézerfénnyel, azaz egy olyan modalitással, amelyet már széles körben alkalmaznak a klinikákon olyan eljárásokhoz, mint a Lasik szemműtét vagy a tetoválások eltávolítása, és amely jól ismert biztonságossági profillal rendelkezik” - fejtette ki Kashiwagi. “Ezért arra számítunk, hogy ezt a technológiát viszonylag hamar klinikai vizsgálatokban is értékelni tudjuk majd. Egy ilyen technológia képes lehet kiváltani vagy kiegészíteni a jelenlegi, kémiai hatóanyagokat alkalmazó, mellékhatások kockázatával járó standard terápiát."

A cikk szerzői szerint a lézerterápia számos más nitrogén-monoxid hiánnyal jellemezhető szív- és érrendszeri betegség esetében is hatékony lehet.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Noninvasive laser therapy could be an effective new treatment for stroke patients

Near-Infrared II Photobiomodulation Preconditioning Ameliorates Stroke Injury via Phosphorylation of eNOS

Irodalmi hivatkozás:

Shinya Yokomizo et al, Near-Infrared II Photobiomodulation Preconditioning Ameliorates Stroke Injury via Phosphorylation of eNOS, Stroke (2024). DOI: 10.1161/STROKEAHA.123.045358

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.