hirdetés

Oteszekonazol candidiasisra

A VIOLET vizsgálati program eredményei alapján gyógyszerjelölti státuszba vette az FDA a candidiasis kezelésére szolgáló oteszekonazol hatóanyagot.

hirdetés

A Mycovia Pharmaceuticals (Durham, Észak-Karolina állam, USA) június 1-jén bejelentette, hogy az FDA gyógyszerjelölti státuszba vette a visszatérő vulvovaginalis candidiasis (RVVC, recurrent vulvovaginal candidiasis) kezelésében vizsgált oteszekonazol hatóanyagú készítményét. Az RVVC, azaz az évente legalább háromszor visszatérő Candida-fertőzés becslések szerint világszerte 138 millió nőt érint, az Egyesült Államokban 6 milliót, jelenleg azonban kezelésére nincs FDA által jóváhagyott terápia. Az USA-ban a jelenlegi standard terápiának a flukonazol tekinthető, és az oteszekonazol fejlesztésénél az volt a cél, hogy hatásosabb legyen, és kevesebb mellékhatást mutasson mint ez a régóta használt hatóanyag. A rövid távú flukonazol kezelést a nők többsége jól tolerálja, és az egy hetes időtartamú off-label kezelés is csökkenti a visszatérő epizódok számát, ám hosszú távú gyógyulást csak ritkán eredményez, ráadásul biztonsági aggályok is említhetők a szerrel kapcsolatban ilyen jellegű terápia esetén.

 

A hatóanyagról (oteszekonazol)

Az oteszekonazol (VT-116) a fenilpiridinek osztályába tartozó molekula, egy új, vizsgálati szakaszban lévő orális hatóanyag. Hatásmechanizmusát a gombák CYP51 enzimjének gátlásával fejti ki. Előnyös tulajdonsága, hogy erősen szelektív a CYP51-re, így a jelenleg rendelkezésre álló szerekhez képest várhatóan nagyobb hatásosságot és kedvezőbb mellékhatás-profilt mutat majd. Az FDA egyelőre nem közölte az engedélyezés várható időpontját (PDUFA date), de a Mycovia a kielégítetlen gyógyászati igény miatt, valamint a hatóanyag korábban elnyert Qualified Infectious Disease Product (QIDP) státusza miatt elsőbbségi felülvizsgálatra (priority review) számít. Ebben az esetben a készítmény már 2022 első negyedévében piacra kerülhet az Egyesült Államokban.

 

A VIOLET klinikai vizsgálati programról

A klinikai vizsgálati programban először két globális randomizált, kettős-vak, placebo-kontrollos VIOLET vizsgálatban (NCT03562156, NCT03561701) értékelték az oteszekonazol hatékonyságát és biztonságosságát RVVC kezelésében 12 éves és idősebb olyan betegeknél, akiknél az elmúlt 12 évben legalább 3 akut VVC epizód fordult elő. Ezt később a kizárólag az Egyesült Államokban végzett ultraVIOLET vizsgálat követte. A három vizsgálatban összesen 870 beteg vett részt 11 ország 232 vizsgálóhelyén.

A betegeket placebóra vagy naponta egyszer adagolt 150 mg-os oteszekonazol kapszulára randomizálták. Az első kezelési időszak 7 napig tartott, majd a 14. naptól kezdve a betegek 11 héten át hetente egyszer szedtek tablettát. A kezelést egy 36 hetes utánkövetési időszak követte, melyben a fertőzés kiújulását vizsgálták. Mindhárom vizsgálatban sikerült teljesíteni az elsődleges végpontot, mely az 50 héten belül kiújuló, tenyésztéssel igazolt RVVC epizódot mutató betegek aránya volt. Ilyen visszatérő epizód az oteszekonazollal kezelt betegek több mint 90%-ánál nem fordult elő.

 

A visszatérő vulvovaginalis candidiasisról (RVVC)

A fertőzésről és lehetséges kezelési módjairól korábbi cikkünkben számoltunk be részletesebben: A visszatérő vulvovaginitis kezelési lehetőségei. A cikkhez Dr. Ujházy András szülész-nőgyógyász, gyermeknőgyógyász szakorvos fűzött szakmai kommentárt.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Mycovia Pharmaceuticals Submits New Drug Application to the U.S. FDA for Oteseconazole for the Treatment of Recurrent Vulvovaginal Candidiasis

Mycovia Pharmaceuticals, Inc. Announces Positive Topline Results from Phase 3 VIOLET Studies of Oteseconazole in Patients with Recurrent Vulvovaginal Candidiasis

Mycovia Pharmaceuticals Completes Enrollment in its Third Phase 3 Clinical Trial for VT-1161 (ultraVIOLET) in Patients with Recurrent Vulvovaginal Candidiasis

Mycovia Pharmaceuticals Announces Positive Topline Results from its Third Phase 3 Clinical Trial (ultraVIOLET) of Oteseconazole for the Treatment of Recurrent Vulvovaginal Candidiasis

Oteseconazole Promising for Recurrent Vulvovaginal Candidiasis

A Study of Oral VT-1161 for the Treatment of Patients With Recurrent Vaginal Candidiasis (Yeast Infection) (VIOLET)

A Study of Oral VT-1161 for the Treatment of Patients With Recurrent Vaginal Candidiasis (Yeast Infection) (VIOLET)

A Study of Oral VT-1161 for the Treatment of Acute Vaginal Candidiasis (Yeast Infection) in Patients With Recurrent Vaginal Candidiasis (ultraVIOLET)

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.