hirdetés

Régi gyógyszerek új hatásai

Egy nagy esetszámú megfigyeléses vizsgálat adatai szerint a sztatinok, a kalcium-csatorna gátlók és a metformin egyaránt szerepet játszhatnak a súlyos mentális betegségek kezelésében.

hirdetés

Az adatok elemzésekor a kutatók azt találták, hogy a schizophreniás, a bipoláris zavarban (BPD), vagy nem affektív psychosisban (NAP) szenvedő betegek ritkábban kerülnek kórházba, amennyiben ezeket a gyógyszereket szedik, továbbá a schizophreniás és BP zavarban szenvedők e  gyógyszerek szedése (az „expozíciós idő) alatt kevésbé veszélyesek saját magukra.

A JAMA Psychiatry-ban 2019.januárjában online megjelent dolgozatban Joseph Hayes (Division of Psychiatry, University College London, UK) azért is tulajdonított jelentőséget a megfigyelésnek, mert „jelenleg ezeknek a betegségeknek a kezelésére nincs új gyógyszerünk, de jó néhány vizsgálat során felvetődött, hogy az egyéb indikációkban ma is használt régi gyógyszerek esetleg pozitív hatásúak lehetnek ezekben a pszichiátriai betegségekben is.

A kutatók 142.691 olyan beteg adatait nézték át, akik az említett mentális zavarokkal küszködnek, közülük 76.759-nek bipoláris zavara volt, 30.954 beteg schizophreniás volt, és 34.978 beteg szenvedett nem affektív psychosisban. A kutatók külön csoportba emelték azokat, akik a magas koleszterin-szintjük és a szívbetegségük csökkentése céljából sztatinokat, magas vérnyomásuk kezelésére L-típusú kalcium-csatorna (LTCC)- gátlókat (pl. verapamilt) vagy diabetesük miatt biguanidokat (pl. metformint) kaptak. A sztatinokkal, az LTCC-antagonistákkal és a biguanidokkal exponált betegeknél egyaránt szignifikánsan csökkent a BPD, a schizophrenia és a NAP miatti kórházi felvételek száma. BPD-ben az igazított kockázati arány (aHR) a sztatinok szedése mellett 0,86 (95%CI 0,83-0,89), az LTCC antagonisták mellett 0,92 (0,88-0,96), a biguanidok mellett 0,80 (0,77-084) volt. Schizophreniás esetekben az aHR értékek sztatinok mellett 0,75 (0,71-0,79), az LTCC-antagonisták mellett 0,80 (0,74-0,85), a biguanidok mellett 0,73 (0,69-0,77) voltak. A NAP betegeken a sztatinok melletti aHR 0,80 (0,75-0,85), az LTCC-anatgonisták melletti aHR 0,89 (0,83-0,96), a biguanidok melletti aHR 0,85 (0,79-0,92) volt. Ráadásul a BPD-ben és schizophreniában szenvedőknél mind a három gyógyszercsoport csökkentette a betegek önpusztító késztetését, míg a NAP-ban szenvedőkön egyedül az LTCC-antagonisták mellett volt ez megfigyelhető.

A szerzők a kedvező eredmények ellenére nem javasolják a mentális betegségekben szenvedőknek, hogy változtassanak eddigi kezelésükön, vagy kezdjék el a fenti szerek szedését mentális zavaraik gyógyszerei helyett. Nagy a valószínűsége, hogy a schizophreniában, bipoláris zavarban és egyéb psychotikus betegségekben a betegek egyéb (fizikai) betegségeit alulkezelik. Annyi bizonyosan elmondható, hogy a kardiovaszkuláris betegségek, a magas vérnyomás és a diabetes optimális terápiája mindenképp javítja a betegek mentális állapotát.

Mindemellett elképzelhető, hogy a fenti gyógyszerek a központi idegrendszerre is hatást gyakorolnak (bár egynek sem vizsgálták a mentális betegségekre való hatását), például a sztatinoknak pszichiátriai betegségekben lehet közvetlen gyulladáscsökkentő hatása, de lehetséges az is, hogy az antipszichotikumok abszorpcióját és a központi idegrendszerbe történő felvételét fokozzák. A kalcium csatorna-gátlók hatása még inkább érthető, BPD-ben ugyanis jól ismert a kalcium szabályozás zavara, schizophreniában pedig a kalcium szignál részt vesz a betegség etiológiájában. A metformin talán a metabolikus zavar enyhítésével javítja a kognitív funkciókat és a hangulati eltéréseket.

 Dr. Timothy Sullivan (Staten Island University Hospital New York City) kommentárjában azért is üdvözölte a vizsgálatot, mert igen lényeges, hogy felfigyeljünk egyes meglévő gyógyszerek nem várt hatásaira (ilyen már korábban is történt a lítium, és egyes antipszichotikus és az antidepresszív gyógyszerek esetén is).

 

Forrás:

1. Medscape Medical News > Psychiatry News

2. JAMA Psychiatry

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.