hirdetés

Rendszertelen alvásminták és cukorbetegség kockázat

A szabálytalan alvási mintázat időtartamának hosszabbodásával növekszik a középkorú és idősebb felnőttek 2-es típusú cukorbetegség kockázata.

hirdetés

A több mint 84 000, 7 napos akcelerometriás adatokkal (alvás-ébrenlét viselkedés, így az alvás és a szundikálás időtartama, az alvás latenciája, az alvás fenntartásának hatékonysága) rendelkező résztvevő elemzése azt mutatta, hogy a legszabálytalanabb alvásidő-mintákkal rendelkező egyéneknél 34%-kal magasabb volt a cukorbetegség kockázata a következetesebb alvásmintákkal rendelkező társaikhoz képest.

A Diabetes Care-ben online megjelent cikk (https://diabetesjournals.org/care/article-abstract/doi/10.2337/dc24-0213/156955/Association-Between-Accelerometer-Measured?redirectedFrom=fulltext) hangsúlyozza, az ajánlott 7-9 óra éjszakai alvás be-és folyamatos megtartásának fontosságát a többi között a cukorbetegség kockázatának csökkentése érdekében is.

Módosítható életmódtényező

Dr. Sina Kianersi (Brigham and Women's Hospital, Boston) és munkatársai az UK Biobank 84 421 olyan paciensének adatait elemezték, akiktől 2013-2015 között rendelkeztek akcelerométerrel mért adatokkal, és a mérés időpontjában nem voltak cukorbetegek. A személyeket átlagosan 7,5 évig (622 080 személyév) követték. Átlagéletkoruk 62 év volt, 57%-uk volt a nő, 97%-uk fehér bőrű, és 50%-uk nem váltott műszakban dolgozott.

Az alvás időtartamának variabilitását a 7 éjszakai gyorsulásmérővel mért alvás időtartamának személyen belüli szórásával (SD) számszerűsítették.

A nagyobb alvásidő SD-vel rendelkező résztvevők rendszerint a fiatalabbak, a nők, az egy műszakban dolgozók vagy a jelenleg is dohányzok voltak, azok, akik határozottan „esti” kronotípusúnak tartották magukat, azok, akik alacsonyabb társadalmi-gazdasági státuszúak, magasabb testtömegindexűek voltak és rövidebb átlagos alvásidővel rendelkeztek. Ezen túlmenően gyakrabban volt cukorbetegség és depresszió a családi kórtörténetükben.

A követés során összesen 2058 cukorbetegség fordult elő.

Az életkor, a nem és a rassz szerinti kiigazítás után az SD ≤ 30 perces alvásidővel összehasonlítva a kockázati arány (HR) 1,15 volt 31-45 perc között; 1,28 volt 46-60 perc között, 1,54 volt 61-90 perc között és 1,59 ≥ 91 perc esetén. A kezdeti kiigazítás után a > 60 vs. ≤ 60 perc alvásidő SD-vel rendelkező egyéneknél 34%-kal magasabb volt a cukorbetegség kockázata. Az életmód, a társbetegségek, a környezeti tényezők és az elhízás további kiigazítása azonban mérsékelte az összefüggést - azaz a > 60 vs ≤ 60 perc alvásidő SD-t összehasonlító HR 1,11 volt.

Az alvás időtartama és a cukorbetegség közötti összefüggés erősebb volt az alacsonyabb cukorbetegség-poligén kockázati pontszámmal rendelkező egyének körében, amelynek egyik lehetséges magyarázata az, hogy az alvás rendszertelenségének hatása a cukorbetegség kockázatára kevésbé észrevehető a diabeteszre magas genetikai hajlamú egyéneknél. Azonban ezek az alvás-gén interakciós hatások nem voltak következetesen megfigyelhetők a különböző mérések és a génhez kapcsolódó változók között.

A szabálytalan alvás időtartama és a fokozott cukorbetegség-kockázat közötti összefüggés a cukorbetegség poligénes kockázati pontszámának minden szintjén nyilvánvaló volt. Az összefüggés a hosszabb alvásidő esetén is erősebb volt. A szerzők szerint a hosszabb alvás időtartama „csökkentheti a napfényexpozíciót, ami viszont cirkadián zavarokat okozhat”.

A tanulmánynak korlátai közé tartozik, hogy az alvás időtartamának mérése és a kovariánsok értékelése között átlagosan 5 év időeltolódás volt, ami torzíthatja az idővel változó életmódbeli viselkedést. Ezenkívül az egyetlen 7 napos alvásidő-mérés nem biztos, hogy a hosszú távú alvásmintákat rögzíti. A résztvevők kiválasztása korlátozott véletlenszerű mintavételi módszerrel történt, ami felveti a szelekciós torzítás lehetőségét.

Rendszeres alvási rutin a legjobb

Ana Krieger (Center for Sleep Medicine at Weill Cornell Medicine, New York City) kommentárjában hangsúlyozza: „kívánatos lenne látni, hogy a prospektív tanulmányok képesek-e kimutatni a cukorbetegség kockázatának csökkenését a rendszeresebb alvási rutin bevezetésével”.

„A cirkadián ritmus változásai köztudottan befolyásolják többek között a hangulatszabályozást, az emésztőrendszeri működést és az éberséget” - mondta. „A rendszeres alvási rutin betartása segít javítani a cirkadián ritmusunkat és jobban szabályozni számos folyamatot, beleértve az anyagcserét és az étvágyat szabályozó hormonokat”.

A vizsgálat azt is megállapította, hogy a tartósan szuboptimális alvásidővel (< 7 vagy > 9 óra éjszakai alvás átlagosan 5 év alatt) rendelkező felnőtteknél nagyobb valószínűséggel alakult ki az incidens cukorbetegség. A legerősebb összefüggést az alvás időtartamának szélsőséges változásairól és nagyobb változékonyságáról beszámoló résztvevők körében találták.

A vizsgálatot a National Institutes of Health (R01HL155395 számú támogatás) és az UKB 85501 számú projektje támogatta.

 

Forrás:

Sina Kianersi S, Wang I, Sofer T et al: Association Between Accelerometer-Measured Irregular Sleep Duration and Type 2 Diabetes Risk: A Prospective Cohort Study in the UK Biobank  Diabetes Care dc240213 https://doi.org/10.2337/dc24-0213

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.