hirdetés

Szorongászavar és pajzsmirigygyulladás

Bár a szorongást elsődlegesen az idegrendszer működését befolyásoló gyógyszerekkel kezeljük, elképzelhető, hogy más gyógymódokat is be kell vetnünk, amennyiben bebizonyosodik az endokrin rendszer szerepe.

hirdetés

A szorongás az életminőséget jelentősen rontó mentális állapot, mely körülbelül 264 millió embert érint szerte a világon. A szorongásoldó gyógyszerek tipikusan a központi idegrendszerre hatnak, és többnyire hatásosak is, ám sok esetben nem hoznak tartós megoldást.

Egy most megjelent közlemény szerzői felvetik, hogy a szorongásbetegség – legalábbis részben – az endokrin rendszer működészavarára lehet visszavezethető. Eredményeik arra utalnak, hogy a pajzsmirigy gyulladása összefüggésben állhat a szorongászavarokkal. Az Európai és Nemzetközi Obezitológiai Konferencián idén szeptemberben nyilvánosságra hozott kutatás ukrán szerzői szerint az endokrin rendszer fontos szerepet játszhat a szorongás kialakulásában. A szorongásos panaszokkal jelentkező beteget kivizsgáló orvosnak az idegrendszeri eltéréseken túl figyelemmel kell lennie a pajzsmirigy és az egész endokrin rendszer állapotára is.

Mostani vizsgálatukban 29 férfi és 28 nő vett részt, akiknek átlagéletkora 33,9 évnek, illetve 31,7 évnek adódott. Orvosuk minden résztvevőnél szorongást diagnosztizált. A vizsgálatba beválasztott minden betegnél sor került a pajzsmirigy ultrahangvizsgálatára, illetve a T4 és T3 szintjének mérésére.

A kutatók a szorongásbetegséggel diagnosztizált személyeknél gyulladásra utaló jeleket igazoltak, illetve pajzsmirigy ellenes antitesteket tudtak kimutatni. Fontos megjegyezni, hogy bár pajzsmirigygyulladásra utaló jelek mutatkoztak, a pajzsmirigy funkciója lényegesen nem károsodott. A T3 és T4 szintje enyhén emelkedettnek bizonyult, ugyanakkor a normális tartományon belül maradt.

A gyulladás kezelésére a szerzők 14 napon át ibuprofent és tiroxint adagoltak, mely eredményesen csökkentette a pajzsmirigy gyulladását. A gyulladás megszűntét követően a résztvevők szorongásos panaszaik enyhüléséről számoltak be, és ezt igazolták a szerzők által elvégzett tesztek is.

A jelen tanulmány szerzői nem vizsgálták a nemi hormonok és a mellékvesehormonok szerepét a szorongás kialakulásában, mindazonáltal más szerzők korábban felvetették, hogy a mellékvese által termelt hormonok is befolyással lehetnek a szorongásos panaszokra.

A most közzétett eredmények - melyek felhívják a figyelmet arra, hogy a szorongás oka talán nem kizárólag csak a központi idegrendszerben keresendő - ígéretesek lehetnek a szorongásbetegségben szenvedők számára, mivel úgy tűnik, hogy a kezelés eredményességét növelheti, ha a kivizsgálás és a terápiás terv felállítása során figyelembe veszik az endokrin rendszer szerepét is.

A konferencián közzétett adatok gyengéjeként azonban mindenképpen meg kell említeni, hogy a szerzők ezeket eddig még nem tették közzé tudományos szaklapban, illetve szakmai lektoráláson sem estek át. A vizsgálat viszonylag kevés résztvevő bevonásával zajlott, ezért következtetéseit mindenképpen meg kell erősíteni nagyobb létszámú, placebokontrollos vizsgálatokban is.

A szerzők azt tervezik, hogy vizsgálódásukat kiterjesztik arra is, hogy a nemi hormonok és a mellékvesehormonok – többek között az ösztrogén, tesztoszteron, kortizol, progeszteron és prolaktin – milyen szerepet játszhatnak azokban az esetekben, amikor a szorongásbetegség mellett a pajzsmirigy gyulladása is igazolható. 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.