hirdetés

Több ápolónő, kevesebb pénzbüntetés

Az amerikai egészségügyi társadalombiztosítás, a Medicare és a Medicaid törvénybe foglalta, hogy bizonyos betegségek kezelése során bünteti azokat a kórházakat, ahol gyakori a betegek újrafelvétele. A büntetés ott volt a legkisebb, ahol sok volt a jól képzett ápolónő.

hirdetés

Az Egyesült Államokban a II. világháború utáni évtizedekben rádöbbentek, hogy egyre több az olyan megbetegedett állampolgár, akinek nincs egészségbiztosítása. Lyndon B. Johnson elnöksége alatt 1965-ben az amerikai kongresszus megszavazta azt a törvényt, amely minden, 65 évesnél idősebb állampolgár számára –jövedelmétől függetlenül- biztosította az egészségügyi ellátás; ez a Medicare.

Az ezt megelőző időszakban csak az idősek felének volt megfelelő biztosítása, és az idősebb korosztály jövedelme átlagosan fele volt a fiatalabbakénak. A hetvenes években a Medicare ellátást azokra a fiatalabb állampolgárokra is kiterjesztették, akik maradandó károsodást szenvedtek vagy speciális ellátásra szorultak, például veseelégtelenség miatt dialízist igényeltek. A Medicare 2010-ben 48 millió amerikainak nyújtott egészségügyi biztonságot: 40 millió az életkora alapján, nyolc millió pedig valamilyen krónikus betegség vagy károsodás következtében kapta ezt a segítséget.

A Medicaid program a Medicare kiegészítése: azoknak az ellátását biztosítja, akik alacsony jövedelmük miatt nem képesek megfelelő biztosítást kötni és ennek révén kielégítő egészségügyi kezeléshez jutni, de a Medicare ellátást kiterjesztették a vakokra és az állapotos kismamákra is. A Medicaid viszont nem biztosít azonos ellátást minden államban nem: bizonyos szociális és egészségügyi státusz az egyik államban jogosít az ilyen ellátásra, a másikban esetleg már nem.

Az egészségügyi ellátás, azon belül is a kórházi gyógyító tevékenység színvonalának javítása érdekében egy éve megszületett a Betegvédelmi és Betegellátási Törvény, amelynek első tudományos ellenőrzése is megtörtént: az eredményeket és tapasztalatokat a Health Affairs legújabb száma közölte.

Matthew D. McHugh és munkacsoportja azt vizsgálta, milyen mértékben érvényesül a gyógyintézetekben az a cél, hogy csökkentsék a heveny infarktus, szívelégtelenség vagy tüdőgyulladás miatt kórházi ápolásra szorulók újrafelvételének (ismételt kórházba kerülésének) arányát. Ha sok ilyen beteg került a kibocsátást követő 30 napon belül ismételten a kórházba, a hivatal büntetést rótt ki az intézetre.

A Kórházi Újrafelvételt Csökkentő Program célja, hogy csökkentse azt az évi 15 milliárd dollárnyi költséget, amibe az említett betegségek miatti ismételt kórházi ellátás kerül, abból kiindulva, hogy az újrafelvétel gyakorta a nem megfelelő ellátás következménye.

Az USA területén működő intézetekben a betegnépesség adatait és a kórházak ellátási jellemzőit igyekeztek a lehető legjobban kiegyenlítve vizsgálni. A vizsgálati végpont az újrafelvételek miatt kirótt bírság összege volt. Kiderült, hogy ez egyértelműen az intézetben dolgozó aktív ápolónők számától függött: ahol több, gyakorlott nővért alkalmaztak, ott volt a kirótt bírság a legalacsonyabb, vagyis ott volt a betegellátás a legjobb.

A megfelelő ápoló létszám átlag 25 %-kal csökkentette a rossz teljesítmény kockázatát. „Ebben a modellben következetesen azt találtuk, hogy hasonló körülmények esetén a nővérekkel jobban ellátott intézetekben kisebb volt a büntetés gyakorisága és összege, mint a kevesebb ápolónővel működő kórházakban. Minden egyes, egy beteg ápolási naphoz adott nővér óra 10 %-kal javította a teljesítményt” – foglalták össze tanulmányukat a kutatók.

A további vizsgálódás során azt is kimutatták, hogy „a nővérekkel jól ellátott kórházakat a betegek is nagyra értékelték és ajánlották családtagjaiknak, barátaiknak, ami növelte az intézet népszerűségét, hírnevét”.          

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.