hirdetés

Túl gyakori a halálos végű szepszis

Egy frissen megjelent vizsgálat szerint a szepszis változatlanul a kórházi halálozások egyik vezető oka az Amerikai Egyesült Államokban, de a bekövetkező halálesetek többsége nem előzhető meg.

hirdetés

A szepszis évente kb. 1,7 millió felnőttet érint az USA-ban, és potenciálisan több mint 250.000 halálesetért felelős, ugyanakkor nem tudjuk, hogy pontosan hány szepszissel összefüggő halálozást lehetne megelőzni. A szepszis elsősorban az igen idős, nagyon beteg, csökkent funkcionális állapotú betegeket érinti. Legtöbbjük az előírás szerinti, optimális kezelés ellenére is életét veszti. A szepszis prevalenciája és a szepszis miatti halálozás megelőzésének lehetősége nehezen számítható ki a kórházi-, illetve halálozási adminisztrációs adatokból, mivel a kórházi kódokból nem derül ki, hogy szepszis okozta-e a halálozást, és a halotti bizonyítványokat sem mindig töltik ki teljesen korrekt módon. A szepszis miatti halálozás csökkentése végett alakították ki a szepszis protokollt, illetve a szepszis ápolási csomagnak (sepsis care bundle) nevezett előírásokat.

(A „Sepsis-3” kritériumok szerint akkor beszélünk szepszisről, ha a Sequential Organ Failure Assessment Score két, vagy több ponttal emelkedik a fertőzés előtti állapothoz mérve. A szeptikus esetek további osztályozására a „lehetséges”, „valószínű” és „határozott” jelzőket használják. A kórházi felvételt követő 48 órán belül kialakuló szepszist úgy fogják fel, hogy az már a felvételnél fennált, a felvétel utáni 48 órán túl keletkező fertőzést nevezik -tulajdonítják- kórházi szepszisnek.)

Dr. Chanu Rhee (Harvard Medical School, Boston, Massachusetts) és munkatársai a 2019. február 15-én a JAMA Network Open-ben megjelent közleményükben azt írják, hogy „bár a szepszis miatti halálozás magas, de a vizsgálat eredményei arra utalnak, hogy a szepszis eredetű halálesetek legnagyobb része még a legjobb kórházi ellátással sem volna megelőzhető.” Ennek az az oka, hogy a szepszisben elhunyt betegeknek egyéb súlyos betegségei is vannak (pl. rák, demencia, krónikus szívbetegség, krónikus tüdőbetegség), melyek végül halálhoz vezethetnek. Felmerül a kérdés: hogyan előzhető meg a szepszis?

A kutatók 568 találomra kiválasztott, kórházakban (vagy hospice-okban) elhunyt felnőtt beteg adatait dolgozták fel. Az elhunytak 50,9%-a férfi (n=289), átlagos életkoruk 70,5 év volt. A betegek adatai Massachusetts, Missouri és Észak-Karolina államok 3 vezető- és másik három területi kórházából származnak a 2014.január és a 2015.december közötti időszakból. A kórházi felvétel során 300 betegnél (az összes 52,8%-a, 95%CI 48,6%-57,0%) diagnosztizálták szepszis fennállását, 198 beteg közvetlen haláloka is ez volt (34,9%, 95%CI 30,9%-38,9%). A halálozás további okai között az előrehaladott rákbetegség (92 beteg, 16,2%), valamint a szívelégtelenség szerepelt vezető helyen (39 beteg, 6,9%). A szepszisben elhunyt betegek leggyakoribb alapbetegségei sorrendben a szolid tumoros betegség (63/300, 21,0%), krónikus szívbetegség (46/300, 15,3%), hematológiai daganatos betegség (31/300, 10,3%), demencia (29/300, 9,7%), valamint krónikus tüdőbetegség (27/300, 9,0%) voltak. A 300, szepszisben elhunyt beteg közül 121-nél (40,3%, 95%CI 34,7%-46,1%) már a kórházi felvételkor is látszott, hogy betegségük végstádiumú (legtöbbször rákbetegség) és nem gyógyítást, hanem csupán ápoló intézetben való elhelyezést igényelnek.

A 300, szepszishez köthető halálozás közül 68 esetben (22,7%) találták úgy a vizsgálók, hogy a betegek ellátása szuboptimális volt, leginkább az antibiotikumok adásának késlekedése miatt. Összegezve a szeptikus halálozások 88%-a nem volt megelőzhető (264/300, 95%CI 83,8%-91,5%). és a kutatók csak 11, szepszishez köthető halálesetet (3,6%) tartottak „mérsékelten, vagy határozottan” megelőzhetőnek, közülük csak 1,3%-ot találtak határozottan megelőzhetőnek, 25 egyéb, szepszishez köthető halálesetet (8,3%) tekintettek „esetleg” megelőzhetőnek.

Dr. Laura Evans (New York University School of Medicine) szerkesztőségi közleményében óvatosságra int. Ebben a tanulmányban a szepszis szuboptimális kezelése jóval kisebb arányban fordul elő, mint más vizsgálatokban, ami arra utal, hogy ezekben a kórházakban jobban kezelik a szepszist, mint máshol, tehát további javulás már nem lehetséges. Ha pedig valóban így van, akkor alábecsülik a jobb ápolással megelőzhető szeptikus halálozást. Ugyanakkor a dolgozat a valóságot tükrözi, hiszen a rendelkezésre álló diagnosztikus és terápiás eszközökkel a szeptikus halálozás túlnyomó többsége nem megelőzhető. Fokozni kell a kutatásokat ebben az irányban is.  

 

Forrás:

1. Medscape Medical News

2. JAMA Network Open

3. JAMA Network Open

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.