hirdetés

Tumorok elhárító mechanizmusai

Amerikai kutatók lerántották a leplet a “hideg” tumorok által alkalmazott egyik álcázási mechanizmusról, ami új terápiák kifejlesztéséhez vezethet.

hirdetés

A Science Immunology folyóiratban április 26-án jelent meg a Yale School of Medicine kutatóinak cikke, amelyben az immunterápiás kezelések egyik olyan akadályozó tényezőjét sikerült leírniuk, amely számottevően rontja a beavatkozások hatékonyságát.

A T-sejtek a szervezet betolakodók ellen bevetett katonái, legyen szó akár mindennapos fertőzésekről, akár egy daganatos betegségről - így számos, jól alkalmazható immunterápiás módszer gerincét képezik. Mind az orvosok, mind a betegek számára frusztráló azonban, hogy ezek a kezelések nem minden esetben működnek hatásosan.

Ennek egyik oka, hogy a daganatos betegségek több mint felénél úgynevezett “nem gyulladt” (non-inflamed) vagy (immunológiai szempontból) “hideg” daganatok alakulnak ki, amelyekbe a rákellenes hatást kifejtő T-sejtek nem tudnak beszivárogni, infiltrálódni. Ez olyan, mintha a katonák nem tudnának eljutni a harcba, lényegében kizáródnak a csatatérről. A mostani vizsgálatban a kutatók ennek a jelenségnek eredtek a nyomába.

A Yale kutatói a mostani tanulmányban több mint 1000 emberi fehérje genomszintű szűrésével vizsgálták a T-sejtek kizárásával kapcsolatos lehetséges okokat. Különösen felkeltették érdeklődésüket azok a szignálfehérjék, amelyek befolyásolják a T-sejtek viselkedését a szöveteken belül, pont akkor, amikor azok a gyulladás vagy fertőzés felé vándorolnak.

Az eredmények azt mutatták, hogy a foszfolipáz A2 csoport 10 (PLA2G10) fehérje a rákos szövetekben a normális szövetekhez képest felülexpresszálódott. Ez közös jellemző volt egymástól teljesen különböző daganatos megbetegedésekben, például tüdőrákban, hasnyálmirigyrákban és prosztatarákban is, ami arra utal, hogy ez a fehérje potenciális célpontot jelenthet a jövőbeni kezelések során.

A kutatók ezért nem is álltak meg itt, hanem daganatos egér modellszervezetekben azt kezdték el vizsgálni, hogy egy specifikus monoklonális antitest segítségével ezt a fehérjét hatékonyan lehet-e blokkolni. Igen kedvező eredményeket sikerült elérniük, mivel kiderült, hogy az antitest hatékonyan képes elnyomni a PLA2G10 aktivitását, így a rákellenes T-sejtek könnyebben infiltrálódnak a tumorokba.

“Eredményeink olyan taktikai elemekre világítanak rá, amelyeket a rákos megbetegedés alkalmaz az immunsejtek ellen vívott küzdelem során. Ezeknek köszönhetően képes a tumor az immunsejtek támadása előli menekülésre, észrevétlenné válásra. Ez egyben részleges magyarázatot ad arra, hogy miért nem működnek jól a klinikumban egyes rákellenes immunterápiás stratégiák” - fejtette ki Dr. Lieping Chen, a cikk első szerzője.

A szerzők azt gyanítják, hogy a PLA2G10 megakadályozza a kemokinek, a rákellenes T-sejtek vonzásáért felelős fehérjék hatékony működését, lelassítva a T-sejtek mozgását. Ez lehet az alapvető oka annak, hogy a rákos szövetekbe nem tud egyszerre elegendő mennyiségű T-sejt beszivárogni. A továbbiakban a kutatók a mechanizmus pontosabb leírását fogják elvégezni, ami akár új terápiás módszerek kifejlesztéséhez is vezethet.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Study uncovers at least one cause of roadblocks to cancer immunotherapy

Up-regulated PLA2G10 in cancer impairs T cell infiltration to dampen immunity

Irodalmi hivatkozás:

Tianxiang Zhang et al, Up-regulated PLA2G10 in cancer impairs T cell infiltration to dampen immunity, Science Immunology (2024). DOI: 10.1126/sciimmunol.adh2334

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.