hirdetés

Új gyógyszerkombinációt engedélyeztek a melanóma kezelésére

Nagy előrelépést jelenthet az előrehaladott melanóma kezelésében, hogy az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatósága (FDA) htm új gyógyszerkombinációt engedélyezett a legagresszívabb és legveszélyesebb bőrrák terápiájában.

hirdetés

A hatóság engedélyezte a vemurafenib cobimetinibbel történő kiegészítését a melanóma azon eseteiben, melyek már áttétet adtak vagy sebészeti módszerekkel nem eltávolíthatók, és kimutatható a BRAF gén mutációja. A vemurafenibet Zelboraf, a cobimetinibet Cotellic néven hozza forgalomba a Genentech.

A metasztatikus melanóma eseteinek közel felében mutatható ki a BRAF gén mutációja. A mutációt szenvedett gén – melynek két formája a BRAF V600E és a BRAF V600K − az FDA által elfogadott teszttel kimutatható. Az FDA ajánlása szerint az orvosnak ellenőriznie kell betegénél, hogy e mutációk valamelyike detektálható-e a tumormintából, mielőtt elkezdené az új gyógyszerkombináció alkalmazását.

„A most elfogadott gyógyszerkombináció új célzott terápiás módszert kínálhat, hiszen BRAF-mutációra pozitív melanómában a vemurafenib a cobimetinibbel kombinációban eredményesebben alkalmazható, mint a vemurafenib önmagában” − értékelte a hírt dr. Richard Pazdur, az FDA gyógyszerkutatási osztályán a hematológiai és onkológiai készítményekkel foglalkozó részleg vezetője. A vemurafenib – melyet ugyancsak nemrégiben fogadott el az FDA − önmagában nem képes teljesen blokkolni azt a szignált, melyet a mutált BRAF ad a rosszindulatú daganat növekedésének serkentésére. A cobimetinib hatásmechanizmusa a MEK nevű enzim gátlásán alapul, mely ugyannak az útnak más pontján aktív.

A University of California-Los Angeles (UCLA) és 135 más vizsgálóhely (Egyesült Államok, Európa, Ausztrália és Oroszország) által végzett vizsgálat azt igazolta, hogy a két szer kombinációja lassítja a melanóma növekedését. A cobimetinib hozzáadásának másik előnye, hogy csökkenti a második bőrrák kialakulásának esélyét, melynek előfordulási gyakorisága vemurafenib-monoterápia mellett 25%. A gyógyszerkombinációt BRAF-pozitív melanómák csaknem 500 esetében tesztelték. Minden beteg vemurafenibet kapott, melyet random besorolás szerint cobimetinibbel vagy placebóval egészítettek ki.

Az eredmények azt igazolják, hogy a vemurafenib + cobimetinib kombinációval kezelt betegeknél hosszabb idő telt el a tünetek súlyosbodásáig, mint vemurafenib és placebo mellett (12,3 hónap vs. 7,2 hónap a kezelés megkezdését követően). A kombinációval kezelt betegek túlélése is hosszabbnak bizonyult: ebben a csoportban a betegek 65 százaléka volt életben a kezelés megkezdése után 17 hónappal, míg placebóval kiegészített vemurafenibkezelés kapcsán ennek aránya 50 százalék körül volt.

Különbségeket észleltek a tumorok viselkedésében is: vemurafenib + cobimetinib kombináció mellett a daganat részben vagy teljes egészében összezsugorodott, míg ugyanezt csak az esetek nagyjából felében figyelték meg a vemurafenib + placebo csoportban.

„BRAF-mutációt hordozó melanómákban a kombináció hatásosabban kisebbítette meg a tumorokat, és kevesebb mellékhatást észleltünk, mint vemurafenib-monoterápia mellett” – emeli ki Antoni Ribas, a UCLA professzora, aki a vizsgálatot vezette. A kombinációs terápia leggyakoribb mellékhatása a hasmenés, az UV-fénnyel szembeni érzékenység, a hányinger, a láz és a hányás volt.

A cobimetinib alkalmazása ugyancsak járhat súlyos mellékhatásokkal, mint amilyen például a szívizom és más izmok károsodása, új bőrtumorok kialakulása, retinaleválás, súlyos bőrkiütések és májkárosodás. A cobimetinibbel kezelt betegeknek kerülniük kell a napfényexpozíciót, és szabadtéren tartózkodáshoz megfelelő napvédelemről kell gondoskodniuk. A szer károsíthatja a fejlődő magzatot is, ezért az FDA hatásos fogamzásgátlást tart szükségesnek a gyógyszeres kezelés idejére.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.