hirdetés

Új kombinált teszt HIV és TBC kimutatására

Néhány csepp vérből nem csak a kórokozók jelenléte mutatható ki, hanem a vírus- és baktériumterhelés is meghatározható egy új kombinált teszt segítségével.

hirdetés

A Clinical Chemistry folyóiratban november 13-án jelent meg a Tulane University kutatóinak cikke, amelyben egy olyan új kombinált tesztet ismertetnek, amely egy egyszerű vérmintából képes kimutatni a HIV és a TBC kórokozóinak jelenlétét és terhelését, azaz a vérben mérhető koncentrációjukat is.

A HIV és a tuberkulózis gyakori társfertőzések, vagyis sok esetben együtt fordulnak elő. A HIV egyik tünete az immunrendszer elnyomása, ami miatt a betegek nagyobb valószínűséggel kapnak el olyan fertőzéseket, mint a TBC (a HIV-fertőzötteknél az egyik legmagasabb a kockázata a tuberkulózis kialakulásának).

“A HIV-betegek immunrendszere nagyon gyenge, és ha egyszer megfertőződtek, a szervezet nem képes hatásosan felvenni a küzdelmet a vírusokkal és baktériumokkal, ezért volt szükség egy gyors eredményt hozó, kombinált vértesztre” - nyilatkozta a tanulmány első szerzője, Tony Hu. “Ráadásul a TBC-fertőzött betegek is sokszor aggodalmukat fejezik ki: Hogyhogy elkaptam a TBC-t, lehet, hogy HIV-fertőzött vagyok?”

A TBC-vizsgálatokat általában a köpet bakteriális tenyésztésével végzik, ami hosszú időt vesz igénybe, és ez nem célravezető olyan esetekben, ha a betegnek sürgős kezelésre van szüksége. A köpet, amely nyál és nyálka keveréke, szintén az immunválasz terméke, és így a HIV-fertőzött betegek számára az immunrendszerük elnyomása miatt nem jöhet szóba. Ez a vérmintán alapú teszt feleslegessé teszi a köpet levételét, ráadásul mindössze 200 mikroliter vérre van szükség, ami csak néhány cseppet jelent. A két teszt kombinálásával költségeket és időt lehet megtakarítani, ez volt a kutatók célja a fejlesztés során.

A teszt a vérben lévő HIV- és TBC-antigéneket veszi célba, és tömegspektrometriás módszert használ a vírus- és baktériumterhelés kimutatására. A teszt egyik fontos érdeme az is, hogy kvantitatív mérési módszerénél fogva lehetővé teszi az orvosok számára, hogy a kezelés során nyomon kövessék a HIV és a TBC szintjét a betegben, így gyorsan be tudnak avatkozni, ha egy adott kezelés nem válik be.

“Nem lehet egyszerre kezelni a két betegséget. Ki kell választani, hogy melyiket kezeljük először: a HIV-et vagy a TBC-t” - magyarázta Hu. “Ha először a HIV-et kezeljük, akkor felerősíthetjük a TBC baktériumterhelését.”

Ezt az állapotot, amikor az egyik betegség kezelése a másik betegség kiújulását okozza, immunrekonstitúciós gyulladásos szindrómának (IRIS; immune reconstitution inflammatory syndrome) nevezik. Az az előny, hogy a teszt képes gyorsan eredményt hozni, itt is jelentkezik: az orvosok hamarabb észrevehetik az IRIS tüneteit, és a beteg kezelési tervét a jobb kimenetel érdekében mielőbb képesek lehetnek megváltoztatni, amennyiben szükséges.

Az ehhez hasonló tesztekre elsősorban a fejlődő országokban van sürgős szükség, ahol a TBC sok embert érint, és ahol általában nehéz eljuttatni a teszteket a rászorulókhoz. Hu reméli, hogy fejlesztése hamarosan humán klinikai vizsgálati szakaszba léphet.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Scientists invent single rapid test for both HIV and TB

Sensitive Blood-Based Detection of HIV-1 and Mycobacterium tuberculosis Peptides for Disease Diagnosis by Immuno-Affinity Liquid Chromatography–Tandem Mass Spectrometry: A Method Development and Proof-of-Concept Study

Irodalmi hivatkozás:

Lin Li et al, Sensitive Blood-Based Detection of HIV-1 and Mycobacterium tuberculosis Peptides for Disease Diagnosis by Immuno-Affinity Liquid Chromatography–Tandem Mass Spectrometry: A Method Development and Proof-of-Concept Study, Clinical Chemistry (2023). DOI: 10.1093/clinchem/hvad173

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.