hirdetés

Új módszer a sérült tüdőszövetek rehabilitációjára

A tüdőtágulás, a tüdőfibrózis és a COVID-19 következményeinek gyógyításában segíthet az új immunszuppresszió nélküli eljárás.

 

hirdetés

A Boston University és a Boston Medical Center által működtetett Center for Regenerative Medicine (CReM) kutatói a Cell Stem Cell folyóiratban két tanulmányt is közöltek, amelyekben egy új megközelítést ismertetnek a mesterséges sejtek sérült tüdőszövetekbe történő beültetésére. Ezek az eredmények a tüdőbetegségek, például a tüdőtágulás (emphysema), a tüdőfibrózis és a COVID-19 kezelésének új módszereihez vezethetnek. A két tanulmány, amely a tüdő őssejtek génszerkesztési módszereinek leírását és a sérült tüdőbe immunszuppresszió nélkül történő transzplantációjának módszereit foglalja össze.

A kutatók több mint 20 éve keresték a módját annak, hogy sejteket ültessenek be sérült tüdőszövetekbe a légutak vagy az alveolusok regenerálása céljából. Azt gyanították, hogy ahhoz, hogy a beültetés megfelelően tartós és működőképes legyen, fontos lenne a tüdő őssejt- vagy progenitor "rekeszeinek", más néven őssejt niche-einek helyreállítása.

Először a kutatók arra összpontosítottak, hogy hatásos módszereket dolgozzanak ki a tüdő minden egyes ős- vagy progenitor sejtjének laboratóriumi előállítására pluripotens őssejtek felhasználásával, majd különböző eljárásokat dolgoztak ki ezen sejtek átültetésére sérült tüdővel rendelkező egérmodellekbe.

A CReM kutatói először a tüdő légutait vizsgálták alaposabban, mivel ezeket a légutakat egy olyan hám béleli, amely már igen jól leírt őssejtekkel (bazális sejtekkel) rendelkezik, és ezek felelősek a légutak élethosszig tartó fenntartásáért.

"Kísérleti modell- és humán pluripotens őssejteket differenciáltunk laboratóriumi módszerekkel légúti bazális sejtekké, majd ezt követően ezeket a sejteket arra tudtuk használni, hogy in vivo rekonstruáljuk a sérült légutak őssejtkészletét. Ezzel a módszerrel sikerült a módosított bazális sejteket élethosszig tartóan beültetni egy immunkompetens modellben" - nyilatkozta a cikk első szerzője, Dr. Darrell Kotton, a CReM igazgatója.

"Mivel a sejtek bazális sejtekként, a légutak normál őssejtjeiként kerültek beültetésre, képesek voltak önmagukat megújítani, vagyis osztódással önmagukról másolatokat készíteni, illetve más sejttípusokat is létrehoztak, amelyek együttesen egy működőképes légúti epitéliumot alkottak."

A második cikkben ugyanez a kutatócsoport a tüdő léghólyagocskáit, az alveolusokat vizsgálta, és mesterséges sejtek beültetésével próbálkozott a tüdő gázcseréért felelős régiójában. A beültetett sejtekből az alveoláris sejtek mindkét típusa, az 1-es és 2-es típusú pneumociták is kialakultak. Mivel a 2-es típusú pneumociták az alveolusok elődsejtjeiként működnek egész életük során, a transzplantált mesterséges sejtekből az új 2-es típusú pneumociták képződése biztosította, hogy a sejtek önmegújulásra és differenciálódásra is képesek legyenek, azaz az alveolusok funkcióját hosszú időn keresztül megőrizzék.

A kutatók úgy vélik, hogy a tüdő ős- és progenitor sejtjeinek helyreállítása a légutakban és az alveolusokban a pluripotens őssejtekből létrehozott sejtek segítségével áttörő jelentőségű felfedezés, amely számos ígéretes kilátással jár a sérüléssel, degenerációval vagy mutációval járó tüdőbetegségek jövőbeli kezelésében.

“Mivel az indukált pluripotens őssejtek (iPSC-k) bármely egyén véréből vagy bőréből előállíthatók egy átprogramozásnak (reprogramming) nevezett technológia segítségével, reméljük, hogy ez a munka segíthet megnyitni az utat olyan új terápiás megközelítések kifejlesztése felé, amelyekben az iPSC-ket bármely tüdőbetegségben szenvedő beteg szervezetéből elő lehet állítani, laboratóriumban tüdő-őssejtekké differenciálni, majd transzplantáció során az egészséges légúti és alveoláris hámszövetek tartós és funkcionális helyreállítására felhasználni.”

Az olyan genetikai eredetű tüdőbetegségekben szenvedők esetében, mint például a cisztás fibrózis és a primer ciliáris diszkinézia (PCD), lehetőség van az iPSC-k laboratóriumban elvégzett génmódosítására a transzplantáció előtt, ami azt jelenti, hogy az újonnan beültetett sejtekben korrigálják a betegségben megfigyelhető génmutációt, és egészséges sejtek beültetését követően a továbbiakban már ilyenek fognak képződni a szervezetben.

"Mivel pedig ezek a sejtek a beteg saját sejtjei lesznek, amelyek csak a korrigált génben különböznek, elméletileg nem kellene kilökődniük a betegbe történő visszaültetés után, így elkerülhető lenne az immunszuppresszió, ahogyan azt a két koncepciót bizonyító transzplantációs vizsgálatunkban immunkompetens kísérleti modellszervezetekben bebizonyítottuk".

Kotton szerint a most közölt tanulmányok a csaknem 20 évig tartó kutatásuk csúcspontját jelentik. "Bár az olyan tüdőbetegségek, mint az emphysema, a tüdőfibrózis és a COVID-19 kezelése még sok további kutatást igényel, bízunk abban, hogy a tüdő légutait vagy alveolusait károsító génmutációkkal rendelkező betegek, például a tüdőbetegség familiáris formáiban szenvedő gyermekek vagy felnőttek a jövőben ilyen típusú megközelítéssel kezelhetők lesznek."

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Researchers discover novel approach for rebuilding, regenerating lung cells

Airway stem cell reconstitution by the transplantation of primary or pluripotent stem cell-derived basal cells

Durable alveolar engraftment of PSC-derived lung epithelial cells into immunocompetent mice

Irodalmi hivatkozás:

Darrell N. Kotton, Airway Stem Cell Reconstitution by Transplantation of Primary or Pluripotent Stem Cell-Derived Basal Cells, Cell Stem Cell (2023). DOI: 10.1016/j.stem.2023.07.014. www.cell.com/cell-stem-cell/fu … 1934-5909(23)00281-3

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.