hirdetés

Új módszer az invazív húgyhólyagrák kezelésére

A Plymouth University kutatói felfedezték azt a triggerhatást, mely felgyorsítja a húgyhólyagrák növekedését és az elváltozást invazív tulajdonságokkal ruházza fel. Az invazív tumor kezelése több nehézséget rejt, ezért a mostani eredmények célzott terápia alapját teremthetik meg.

hirdetés

Az erre vonatkozó adatokat az American Journal of Physiology – Renal Physiology című lapban hozták nyilvánosságra.

Az egyesült államokbeli National Cancer Institute statisztikája szerint évente 700 ezer betegnél állítják fel a húgyhólyagrák diagnózisát, az ez évre érvényes becslések szerint a betegség idén közel 15 ezer beteg életét követeli majd az USA-ban. A húgyhólyagrák inkább a férfiak, mint a nők betegsége. A legismertebb kockázati tényező mindkét nem esetében a dohányzás.

A The Journal of the American Medical Association című lapban 2011-ben publikált tanulmány szerint a húgyhólyagrák dohányzáshoz köthető kockázata nagyobb, mint azt korábban gondoltuk; a becslések szerint egy jelenleg is dohányos személy esetében négyszer akkora a húgyhólyagrák előfordulásának esélye, mint egy nem dohányosnál.

Invazív húgyhólyagrákban a tumor az izomfal mélyebb rétegeibe is beterjed, ez pedig megnöveli a távoli áttétek kialakulásának veszélyét. Ebben a stádiumban a túlélési esélyek már meredeken csökkennek: a betegek mindössze egynegyede van életben a diagnózis felállítása után 3 évvel.

„Bár korai felismerés esetén a húgyhólyagrák kezelési esélyei jók, a kezelést nagyon megnehezíti és fájdalmassá teszi, ha a tumor már a mélyebb rétegekbe terjedt, vagy a daganatsejtek a test távoli részeire is eljutottak” – mondja Raymond Playford professzor, a vizsgálat vezetője.

Egészen mostanáig nem sokat tudtunk arról a molekuláris mechanizmusról, melynek révén az egyébként benignus polypus invazív tumorba megy át. A jelenlegi kutatás középpontjában az úgynevezett pancreaticus szekretoros tripszin-inhibitor (PSTI) állt, mely a húgyhólyagrákok legtöbbjében megtalálható. Playford professzor és munkatársai azt találták, hogy a PSTI fontos szerepet játszik a daganatos terjedést segítő szignálfolyamatban. A munkacsoport egy sor tesztet elvégzett, melyekből úgy tűnik, hogy a PSTI elősegíti a sejtek migrációját és szöveti invázióját, ugyanakkor nem serkenti a sejtek proliferációját. A mostani felfedezés új célzott terápiák kifejlesztésének kiindulópontja lehet.

„Ha azonosítjuk a húgyhólyagrák kialakulásáért és terjedéséért felelős mechanizmusokat, akkor reményünk lehet arra, hogy e mechanizmusok befolyásolásával javíthatjuk az invazív húgyhólyagrákban szenvedő betegek életminőségét és meghosszabbíthatjuk túlélésüket” – hangsúlyozza Playford professzor.

A mostani eredmények nyilvánosságra hozatalát egy másik brit kutatócsoport bejelentése előzte meg arról, hogy a vizelet vizsgálatával képesek lehetünk már korai stádiumában „kiszagolni” a húgyhólyagrákot.

A húgyhólyagrákot tartják az egyik legdrágábban kezelhető tumornak. Ennek egyik eleme, hogy rendszeres tükrözésekre van szükség a daganat állapotának nyomonkövetésére, a kiújulás korai felismerésére. A már említett vizeletvizsgálati módszer jelentősen csökkentheti ezeket az anyagi terheket.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 3,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.