hirdetés

Új vérteszt a szervkilökődés előrejelzésére

Amerikai kutatók által felfedezett új biomarker körülbelül 8 hónappal a transzplantált vese kilökődése előtt jelzi a veszélyt, így időt biztosít arra, hogy megfelelő beavatkozással elejét vehessék a beültetett szerv maradandó károsodásának.

hirdetés

A Science Translational Medicine című lapban közölt tanulmány nemcsak biomarkert javasol az átültetett vese kilökődés-veszélyének felismerésére, hanem arra is rámutat, hogy egy, már jelenleg is létező gyógyszer alkalmazásával talán biztosítható a betegek hosszú távú felépüléshez vezető útja.

A transzplantált betegek körülbelül egyharmada 10 éven belül elveszíti új veséjét, éppen akkor, amikor már az újabb transzplantáció nehézségekbe ütközik. A beteg immunrendszere ugyanis addigra már szenzitizálódik az idegen szervvel szemben, ezért nehezebb számára megfelelő szervet találni.

Dr. David Rothstein, immunológus és transzplantációs sebészprofesszor munkatársaival azt keresték, azonosíthatóak-e valami módon azok a betegek, akiknél később fennáll a szerv kilökődésének kockázata. Ily módon az adott betegnél módosítható lenne az immunszuppresszív kezelés még az előtt, hogy az immunrendszer megtámadná a beültetett szervet, tehát elkerülhető lenne a hegesedés és a krónikus szervkárosodás kialakulása.

A szerzők 244 olyan beteg vérmintáját analizálták, akik intézetükben 2013 és 2015 között kaptak új vesét, továbbá  95 olyan betegét, akik a londoni Royal Free Kórházban estek át vesetranszplantáción. A minták elemzése alapján egy erősen prediktív biomarkert tudtak azonosítani.

Abban a betegcsoportban, mely az új biomarker alapján a rejekció szempontjából nagy kockázatúnak minősült, a betegek 91%-ánál lökődött ki a beültetett vese 1 éven belül, míg az alacsony rizikójú csoportban a rejekciós arány mindössze 10%-nak bizonyult. A nagy kockázatú csoportban emellett szignifikánsan nagyobb volt azon betegek aránya, akik a műtét utáni 5 éven belül veszítették el új veséjüket kilökődés miatt.

A szerzők által azonosított biomarker a regulátoros B-sejtek működését jelzi, az immunsejtek azon típusáét, melynek szerepét nemrégiben tisztázták a rejekció létrejöttében, és melynek mennyiségi meghatározása nem könnyű feladat. A B-sejtek interferon- (IL) 10-et és tumornekrózis-faktort (TNF) is termelhetnek, és a most közzétett kutatás szerint e két molekula aránya tükrözi a legpontosabban a regulátoros T-sejtek funkcióját, így képes előre jelezni, mely betegeknél áll fenn leginkább a szervkilökődés rizikója.

Funkcionális biomarker lévén az arányszám jelezheti, melyik beteg különösen veszélyeztetett a rejekció szempontjából. Az IL-10 és TNF közötti arány megmutatja, hogy az immunrendszer befogadni készül éppen az idegen szervet vagy kilökni azt. A szerzők feltételezése szerint a TNF-ellenes szerek adásával helyreállítható a megbomlott egyensúly.

TNF-ellenes szereket eddig nemigen alkalmaztak vesetranszplantáción átesett betegeknél, ugyanakkor e szerek képezik a rheumatoid arthritis, a gyulladásos bélbetegség és jelentős fokú gyulladással kísért más betegségek kezelésének alapját, így adásuk mellékhatásai jól ismertek. Ezek kockázatának csökkentése érdekében az anti-TNF adását csak rövid távon, mindössze néhány hónapon keresztül tervezik, mely elegendő lehet arra, hogy az immunrendszer „alaphelyzetbe állításával” még a folyamat elindulása előtt megakadályozza a rejekciót.

Bár egyelőre még nincsenek e téren célzott klinikai vizsgálatok, de a szerzők tapasztalata szerint a nagy kockázatú betegektől nyert B-sejtekhez TNF-ellenes szereket adva nemcsak a biomarker értéke változott meg, hanem a gazdaszervezet egyéb olyan paraméterei is, melyek a regulátoros B-sejtek funkciójának helyreállására utalnak. 

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.