hirdetés

Új vizsgálati hatóanyag Varicella zoster fertőzés kezelésére

Amerikai kutatók új kismolekulás hatóanyagot fejlesztettek ki övsömör, herpesz és bárányhimlő kezelésére.

hirdetés

A Journal of Medicinal Chemistry folyóiratban május 4-én jelent meg a University of Georgia kutatópárosának cikke, amelyben egy új, ígéretes kismolekulás hatóanyagról számoltak be a Varicella zoster okozta bárányhimlő, övsömör és herpesz kezelésében. Az egyetem két kutatója, David Chu és Uma Singh közösen fejlesztették, majd szabadalmaztatták a mostani cikkben közölt kutatási eredmények alapján a Varicella zoster ellen hatásosnak ígérkező hatóanyagot. “Mivel számos vírus válik gyógyszerrezisztenssé, folyamatos az igény az újabb és újabb készítményekre. Fejlesztésünk, amely a POM-L-BHDU nevet kapta, nagyobb hatásosságot mutatott a vírus ellen, mint a jelenlegi gyógyszerek” nyilatkozta Uma Singh. A kutatók szerint a készítmény rákos betegekben is biztonságosan alkalmazható, de az igazán egyedülálló tulajdonság a hatóanyag formulázhatósága, mivel krém formájában topikálisan, de akár tablettaként vagy intravénásan is alkalmazható.

Bár jelenleg számos gyógyszer van forgalomban a Varicella zoster vírus által okozott betegségek, tünetek kezelésére, ezek vagy nem túl hatékonyak, vagy potenciálisan életveszélyes mellékhatásaik lehetnek. A cidofovir például egy vírusellenes szer, amelyet általában vírusos szemfertőzésekre használnak, és off-label módon szemölcsök és herpesz kezelésére is alkalmaznak. Ez a hatóanyag azonban felhalmozódhat a vesékben, és súlyos esetben azok leállását is okozhatja.

A szabadalmaztatott molekulát tartalmazó topikális készítmény sokkal célzottabban alkalmazható a helyi tünetek kezelésére, és képes megakadályozni a vírus átterjedését a test más területeire. A helyileg alkalmazott gyógyszerek a véráramba felszívódó gyógyszer mennyiségét is korlátozzák, és jelentősen csökkentik a mellékhatásokat.

"Hatóanyagunkat széles spektrumú molekulaként szeretnénk továbbfejleszteni" - nyilatkozta Singh. "Amit már látunk, hogy a Varicella zoster vírus és a Herpes simplex 1 és 2 vírusok ellen egyaránt hat. Azok a betegek, akik kapszulában szeretnék szedni, megtehetik. Azok, akik intravénásan szeretnék szedni, szintén megtehetik. Akik pedig topikálisan szeretnék alkalmazni, otthonukban is könnyen alkalmazhatják."

A kutatók remélik, hogy a helyileg, külsőleg alkalmazható készítményt recept nélkül árusítják majd, így a betegek könnyen hozzáférhetnek a kezeléshez.

A molekula már in vitro és in vivo egérmodellekben is bizonyította hatékonyságát. A felnőtt emberi bőrön, topikális alkalmazással végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy a kakaóvajban formulázott 0,2%-os POM-L-BHDU rendkívül hatékony mind a Herpes simplex 1, mind a Varicella zoster vírus ellen, ám ezeket az eredményeket még részletesen nem publikálták a kutatók. A következő lépés a molekula fázis I. klinikai vizsgálatokban való tesztelése lesz, ami a Singh reményei szerint a következő néhány évben megtörténik.

"Szeretnénk, ha a lehető leghamarabb megkezdődhetne a molekula nagy mennyiségben végzett előállítása" - mondta Singh. "Megvan benne az a potenciál, hogy a betegtársadalom javát szolgálja".

Úgy tűnik, a fejlesztők sikeresen találtak gyógyszeripari partnert: a közelmúltban az UGA Kutatási Alapítványtól a hatóanyag licenceit az Anterogen Co. vállalat vásárolta meg.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

New molecule could treat shingles, herpes viruses

Prodrug Strategies for the Development of β-l-5-((E)-2-Bromovinyl)-1-((2S,4S)-2-(hydroxymethyl)-1,3-(dioxolane-4-yl))uracil (l-BHDU) against Varicella Zoster Virus (VZV)

Irodalmi hivatkozás:

Uma S. Singh et al, Prodrug Strategies for the Development of β-l-5-((E)-2-Bromovinyl)-1-((2S,4S)-2-(hydroxymethyl)-1,3-(dioxolane-4-yl))uracil (l-BHDU) against Varicella Zoster Virus (VZV), Journal of Medicinal Chemistry (2023). DOI: 10.1021/acs.jmedchem.3c00545

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.