hirdetés

Új vizsgálati vakcina rekurrens légúti papillomatózisra

Egy új HPV elleni vakcina egy kis betegszámú fázis I. klinikai vizsgálatban hatásosnak bizonyult a  rekurrens légúti papillomatózis nevű ritka daganatos betegség terápiájában.

hirdetés

A Science Translational Medicine folyóiratban október 25-én jelent meg a U.S. National Cancer Institute (Bethesda, Maryland) kutatóinak cikke, amelyben egy olyan vizsgálati oltóanyagról tudósítanak, amely hatékony eszköz lehet a humán papillomavírus (HPV) fertőzését követően kialakuló ritka ráktípus, a rekurrens légúti papillomatózis (RPR) prevenciójában. Bár az RPR egy jóindulatú elváltozás, a recidívák ismételt megjelenése, a léziók extralaringeális terjedése és esetleges malignizációja következtében súlyos kórlefolyás is kialakulhat, ami a betegek életminőségének jelentős romlásához vezethet. A betegség során a légutakban obstrukciót okozó daganatok jelennek meg, amelyek eltávolításához ismételt (gyakran igen sokszor elvégzett) sebészi beavatkozások szükségesek.

A mostani tanulmányban ismertetett, mindössze 15 beteg részvételével végzett fázis I. klinikai vizsgálat a vakcina működőképességének bizonyítására szolgált (proof of concept vizsgálat), és sikerült kimutatni a hatásosságot: a HPV 6 és 11 genotípusa esetében az RPR valóban reagált a kezelésre.

Dr. Scott M. Norberg, a cikk vezető szerzője szerint jelenleg nincs jóváhagyott gyógyszeres terápia az RPR kezelésére, ezért a betegeknek ismételt daganateltávolító műtétekre van szükségük a hangképzés és a légúti funkciók megőrzése érdekében - súlyos esetben ez azt is jelentheti, hogy élethossz alatt egy betegnél akár száznál is több műtétre lehet szükség. Más HPV-asszociált rákos megbetegedésekkel ellentétben az RRP-ben szenvedő betegek papillomatózus lézióiból hiányoznak a driver mutációk, ami HPV-asszociált sejtdiszfunkcióra utal, ezért valószínűleg ez az RRP elsődleges oka.

Bár a fázis I. vizsgálatokat általában a szigorúbb klinikai tesztelés előtti előzetes lépésnek tekintik, a mostani vizsgálat eredményei azért fontosak, mert arra utalnak, hogy a terápiás célú vakcinázás erősítheti az immunrendszer védekező képességét az RRP ellen. Ez komoly reménysugár mind a betegek, mind az onkológusok számára, akiknek jelenleg a többszörös invazív eljárásokon kívül nem áll rendelkezésére más kezelési lehetőség.

“A terápiás célú vakcinázás célja antigénvezérelt T-sejt válasz kialakulása a vírus okozta betegségekben” - fejtette ki Norberg.

A kutatás során Norberg és munkatársai egy olyan oltóanyagot (PRGN-2012) teszteltek, amelyben inaktivált gorilla adenovírus vektort használtak, a 15 betegből álló, súlyos RPR-ben szenvedő betegcsoportnak eltérő dózisban adták be az oltóanyagot.

A vizsgálat során a betegek jól tolerálták a vakcinát, és csak néhány enyhe mellékhatást tapasztaltak. A legnagyobb dózissal kezelt csoport fele teljes klinikai választ mutatott, ami azt jelentette, hogy a kezelést követő évben nem volt szükség műtétre, ami kiváló eredmény. A kutatók hipotézise az elemzések szerint helyesnek bizonyult: a vakcina a perifériás HPV-specifikus T-sejtek aktiválódásával hatásosnak mutatkozott.

“A PRGN-2012 vakcinára adott klinikai válasz értékeléséhez a klinikailag indokolt beavatkozások számát a vizsgálati kezelést követő 12 hónapban összehasonlítottuk a vizsgálati kezelés előtti 12 hónapos időszakban elvégzett műtétek számával” - írta Norberg. “Az egyes betegek saját kontrollként való használata a kiindulási beavatkozási gyakoriság tekintetében volt szükséges az RPR betegenként jelentős eltéréseket mutató súlyossága miatt.”

A PRGN-2012-vel végzett terápiás vakcinázás a betegek felénél klinikai előnyt mutatott. Tekintettel arra, hogy ez még csak egy fázis I. vizsgálat volt, a vakcina további vizsgálata és fejlesztése indokolt.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Experimental vaccine appears promising as a preventive of a rare HPV-linked cancer

The tumor microenvironment state associates with response to HPV therapeutic vaccination in patients with respiratory papillomatosis

Irodalmi hivatkozás:

Scott M. Norberg et al, The tumor microenvironment state associates with response to HPV therapeutic vaccination in patients with respiratory papillomatosis, Science Translational Medicine (2023). DOI: 10.1126/scitranslmed.adj0740

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.