hirdetés

Veszélyben a sokgyermekes nők szíve?

A graviditás a szív és az érrendszer jelentős terhelésével jár. Egy új vizsgálat azt jelzi, hogy négy vagy több szülés után az asszonyok szíve szubklinikus károsodást szenved, bár a gyermekteleneknél is hasonló eltérések keletkeznek. A szívnek a kétszeri-háromszori szülés a legjobb.

hirdetés

A terhesség, kiváltképp az ismételt graviditás, jelentősen megterheli a szívet és az érrendszert. Ennek mértéke, pontos érvényesülése egyelőre tisztázatlan, ezért nagy figyelmet keltett a European Journal of Preventive Cardiology most megjelent tanulmánya a Dallas Heart Study legújabb eredeményeiről.

A munkacsoport Monika Sanghavi vezetésével azt vizsgálta, hogy a négyszer vagy annál is többször szült asszonyok érrendszerében kimutatható-e valamilyen változás azoknak a nőknek az ereihez képest, akik soha nem voltak terhesek, vagy négynél kevesebbszer szültek. „Ez a tanulmány fontos adatokkal járul hozzá eddigi ismereteinkhez arról, hogy ez a női szervezetet általában fiatalkorban érő megterhelés hogyan érvényesül későbbi szív-ér rendszeri tüneteik megjelenésében” – mondotta a vizsgálat vezetője.

A Dallas Heart Study vizsgálati csoportja 1644 nőből állt, és igazi multietnikus közösségnek számított. A mérések idején átlagosan 45 éves résztvevők 55%-a volt afroamerikai. Komputertomográfiával mérték a koszorúereik kalciumtartalmát, az aortafal vastagságát pedig mágneses rezonancia módszerrel – ezekkel az érzékeny technikákkal jellemezték a szubklinikus ateroszklerózis mértékét. A coronaria-kalcium akkor volt pozitív, ha meghaladta a tízes értéket; az aortafal-vastagságot akkor vették abnormálisnak, ha nagyobb volt az azonos korú népesség 75. percentilisénél. A két módszer szubklinikus pozitivitásán azt értették, hogy a kóros kardiovaszkuláris eltérés már a klinikai tünetek előtt megjelent.

A nőket három csoportba osztották. Az első csoportba tartoztak, akik nem, vagy csak egyszer szültek. A második csoportba kerültek a kétszer-háromszor szült nők, a harmadik csoportba a négyszer vagy még többször szült asszonyok.

A négyszer vagy még többször szültek átlagosan kétszerte nagyobb valószínűséggel kerültek a kóros coronaria-kalciumtartalommal jellemzett csoportba, és hasonló volt a helyzet az aortafal-vastagság szempontjából is. Ez a különbség a szocioökonómiai helyzet, az iskolázottság, a bőrszín és egyéb, a kardiovaszkuláris kockázatot potenciálisan befolyásoló tényezők figyelembevétele után is érvényesült. A sokgyermekes asszonyok általában idősebbek voltak, több volt közöttük a spanyol ajkú, a magas vérnyomású, a kövérebb és az alacsonyabb szocioökonómiai státusú nő.

Érdekes jelenségként a kutatók kiemelik, hogy a gyermektelen vagy egy gyermeket nevelő nők körében a szubklinikus ateroszklerózis ugyancsak gyakoribb volt, mint a két-három gyermekes csoportban, vagyis U alakú az összefüggés. Dr. Sanghavi emlékeztet arra, hogy a terhességet gyakran hívják a természet terheléses vizsgálatának. „Ezt érdemes úgy fölfogni, hogy graviditás után érdemes fokozottan figyelni a nők kardiovaszkuláris állapotára, betegségeire, még akkor is, ha a kockázati tényezők alapján nem tűnnek veszélyeztetettnek.”

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.