hirdetés

Visszafordíthatónak tűnik a transztiretin amyloid cardiomyopathia

Kisebbfajta csoda történt három ATTR-CM-ben szenvedő idős beteggel Angliában, sikerült megállítani a betegség progresszióját, és a módszer később sok betegen segíthet.

hirdetés

A New England Journal of Medicine (NEJM) folyóiratban június 8-án jelent meg a University College London kutatóinak cikke, amelyben három olyan idős férfibeteg esetéről számolnak be, akiknél sikerült visszafordítani a transztiretin amyloid cardiomyopathia (ATTR-CM) progresszióját. Korábban a betegséget irreverzibilisnek tartották, és a betegek fele a diagnózist követő négy éven belül elhalálozott. A mostani tanulmányban egy 68, egy 76 és egy 82 éves betegnél kardiovaszkuláris mágnesrezonanciás (CMR) képalkotó vizsgálatok eredményeivel megerősítve számoltak be arról, hogy a szívizomban folyamatosan akkumulálódó amyloid fehérjék eltűntek.

A kutatók bizonyítékot találtak arra, hogy a betegek szervezetében egy olyan immunválasz indult be, amelynek a célpontja specifikusan az amyloid volt. A cikk vezető szerzője, Julian Gillmore professzor szerint egyelőre még nem bizonyított, de nagyon valószínű, hogy a betegek felépülését a szervezetükben található antitestek okozták. És az is nagyon valószínű, hogy ezek az antitestek laboratóriumban reprodukálhatók, majd terápiás célokra felhasználhatók lesznek.

A jelenleg rendelkezésre álló standard kezelések általában a szívelégtelenség tüneteinek enyhítésére szorítkoznak, azaz nem a betegség kiváltó okát, hanem a leggyakoribb tüneteket, a kimerültséget, a mozgás hatására keletkező légszomjat és a lábakon vagy a hasi tájékon megjelenő duzzanatokat, ödémákat kezelik. Egyelőre vizsgálati fázisban vannak azok a géncsendesítésen alapuló terápiák, amelyek a vér TTR-fehérje koncentrációját képesek csökkenteni, és legalábbis lelassítani az amyloidképződést.

A képalkotó technikák fejlődése - amelyek közül néhányat a University College London Amyloidosis Centre-ben fejlesztettek ki - azt eredményezte, hogy lényegesen több embernél diagnosztizálják a betegséget, mint 20 évvel ezelőtt. Korábban a diagnózis felállításához a szívizomból vett biopsziára volt szükség. A képalkotó eljárásokkal a szív amyloid terhelése, így a betegség progressziója is pontosabban nyomon követhető, így könnyebb felismerni azokat az eseteket, amikor a betegség valóban visszafordul, és nem csupán stabilizálódik.

A mostani cikkben szereplő, a Royal Free Charity által támogatott legújabb vizsgálat akkor kezdődött, amikor egy 68 éves férfi jelentette, hogy tünetei javulnak. Ez arra késztette a kutatócsoportot, hogy átnézze 1663 ATTR-CM-mel diagnosztizált beteg adatait. Ezek közül a betegek közül két további olyan esetet azonosítottak, ahol szintén javulást tapasztaltak. A három férfi gyógyulását vérvizsgálatokkal, több képalkotó eljárással, köztük echokardiográfiával, CMR-vizsgálattal és szcintigráfiával is igazolták, az egyik beteg esetében pedig a terhelhetőséget vizsgálták. A CMR-vizsgálatok azt mutatták, hogy a szív szerkezete és funkciója közel normális állapotba tért vissza, és az amyloid szinte teljesen eltűnt.

Az 1663 fős betegcsoport többi tagjának feljegyzéseit és értékeléseit alaposan megvizsgálva kiderült, hogy ezen a három betegen kívül senkinek az állapota sem mutatott javulást.

A három férfi közül az egyiknél szívizombiopsziát végeztek, amely az amyloid lerakódásokat körülvevő, immunválaszra utaló atipikus gyulladásos reakciót mutatott ki. A “normális” betegséglefolyás esetén vett 286 biopsziás mintában egyetlen esetben sem mutattak ki ilyen gyulladásos reakciót.

Ezt tovább vizsgálva a kutatók a három betegben olyan antitesteket találtak, amelyek specifikusan kötődtek az ATTR-amyloid lerakódásokhoz egér és emberi szövetekben, valamint a szintetikus ATTR-amyloidhoz is. A kohorsz 350 másik, tipikus klinikai lefolyást mutató betegében nem voltak ilyen antitestek.

Ha ezeket az antitesteket hasznosítani lehetne, akkor kombinálni lehetne őket a jelenleg kipróbálás alatt álló, a TTR-fehérje képződését elnyomó új terápiákkal, ami lehetővé tenné a kezelő orvosok számára az amyloid eltávolítását, valamint a további amyloidlerakódás megelőzését. Az egyik ilyen ígéretes terápia az NTLA-2001, egy CRISPR/Cas9 eljáráson alapuló új génterápia (egyszeri intravénás infúzió). A Gillmore professzor által vezetett vizsgálat korai eredményei azt mutatják, hogy ez képes lehet megállítani a betegség progresszióját.

A UCL Amyloidosis Centre for Amyloidosis a világ egyik vezető amyloidkutató központja. Ide tartozik az NHS National Amyloidosis Centre, az Egyesült Királyság egyetlen amyloidosisra szakosodott központja is.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Devastating heart condition can be reversed, study shows for the first time

Antibody-Associated Reversal of ATTR Amyloidosis–Related Cardiomyopathy

Irodalmi hivatkozás:

Antibody associated reversal of ATTR amyloidosis cardiomyopathy, New England Journal of Medicine (2023).

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.