hirdetés

A bőr fibrózisának lassítására sclerodermában

A New York-i Hospital for Special Surgery munkatársai eddig nem ismert mechanizmust azonosítottak a scleroderma jellegzetes elváltozásának számító fibrózis kialakulásának hátterében.

hirdetés

Az autoimmun betegségek sorába tartozó scleroderma vagy szisztémás sclerosis kilátásai meglehetősen kedvezőtlenek. A betegség kezelésére kevés lehetőség áll rendelkezésre, és a betegeknek jelentős fokú funkciókárosodással kell szembenézniük a bőr merevvé és vaskossá válása következtében. A scleroderma ezen kívül károsíthatja az érrendszert, a tüdőket és más belső szerveket is.

A New York-i Hospital for Special Surgery jelenleg is zajló kutatásában egy lehetséges mechanizmust sikerült azonosítani a betegség jellegzetes elváltozásának számító fibrózis hátterében, melynek ismeretében talán újfajta terápiás módszerek kifejlesztése felé is megnyílhat az út.

A Journal of Clinical Investigation című lapban közzétett tanulmány arról számol be, hogy laboratóriumi körülmények között az őssejtek ADSC rövidítéssel jelölt populációja („adipose-derived stromal cells, ADSCs) csökkent számban van jelen a bőr alatti zsírrétegben. Úgy tűnik, hogy ezeknek az ADSC-knek a megfogyatkozása hozzájárulhat a sclerodermát jellemző fibrózis kialakulásához.

Ezen túlmenően a szerzők azt is megállapították, hogy a bőr alatt megtalálható ADSC-k túlélése a dentritikus sejteknek nevezett immunsejtektől függ. A dendritikus sejtekből a limfotoxin B nevű vegyület szabadul fel, mely segíti az ADSC-k túlélését. Amikor limfotoxin B-receptorokat stimuláló antitesteket alkalmaztak ADSC-vel együtt az elveszített ADSC-k pótlására, azt találták, hogy az ADSC-k túlélése meghosszabbodott, ami alapján felvethető, hogy a bőr fibrózisa visszafordítható folyamat lehet.

„Sclerodermában próbálkozások történnek ADSC-k befecskendezésével. Nagyon izgalmas felvetés, hogy a limfotoxin B- utak serkentésével lehetőség nyílhat ezen őssejtek túlélésének javítására – magyarázza a közlemény első szerzője, dr. Theresa T. Lu, PhD. − Amennyiben sikerült feltárnunk ezeket a mechanizmusokat, illetve olyan kezelési módszereket kifejlesztenünk, melyek specifikusan ezeket a mechanizmusokat célozzák meg, úgy talán egy nap a mostaniaknál hatásosabb eszközök lesznek a kezünkben a betegség kezelésére.”

Dr. Lu úgy véli, hogy a fent vázolt stratégia alkalmas lehet más szöveti forrásokból származó őssejtek célba vételére is, ami egyéb kórállapotok – például a lupus vagy a rheumatoid arthritis − hatásosabb kezeléséhez vezethet el bennünket, illetve felhasználható a csont és a porc épségét helyreállító módszerek kialakításához is.

Dr. Lu és munkatársai azt remélik, hogy mostani kutatásuk alkalmazhatóságát egy éven belül humán sejteken is tesztelhetik, ami régen várt terápiás lehetőséget ígérhet a sclerodermás betegek számára, amennyiben az hatásosnak és biztonságosnak bizonyul

„Az ADSC-terápia továbbfejlesztése hatalmas előrelépés lenne a reumatológia területén, és nagy terápiás lehetőséget kínálhatna a sclerodermában szenvedő betegek számára” – zárják tapasztalataik ismertetését a szerzők.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.