hirdetés

A gyógyszerrezisztencia kialakulását elkerülő technológia

A rákos sejt belsejében összeálló új citotoxikus rákgyógyszer legfőbb előnye, hogy nem alakulhat ki ellene rezisztencia.

hirdetés

Az dél-koreai Ulsan National Institute of Science and Technology (UNIST) kutatói a Journal of the American Chemical Society folyóiratban megjelent cikkükben egy olyan technológiát ismertetnek, amely áttörést hozhat az onkológiában, mivel a szerzők szerint képes megkerülni a rákellenes kezelések egyik legfőbb akadályát, a gyógyszerrezisztencia kialakulását a ráksejtekben.

A rezisztencia szilárd falán átvezető kiskaput a lizoszómák jelentik a koreai kutatók szerint. A lizoszómák olyan létfontosságú organellumok, amelyek a sejtek összetevőinek lebontásáért és újrahasznosításáért felelősek, ezért nem meglepő, hogy a rákos sejtek proliferációja is erősen támaszkodik a lizoszómák hatékony működésére. Ezt nem a koreai kutatók vették észre: korábban már folytak próbálkozások arra, hogy az onkológiai kezelésekben is alkalmazzanak lizoszómákat megcélzó terápiás elképzeléseket, ám a vizsgált készítmények nem bizonyultak eléggé szelektíveknek.

A mostani kutatás során a UNIST laboratóriumaiban egy olyan hatóanyagot terveztek, amely meghatározott szabályok szerint képes micellákba tömörülni. A micellák olyan gömb alakú struktúrák, amelyeknek lipofil belsejét hidrofil külső burok veszi körül, így kiváló stabilitást mutatnak in vivo környezetben, miközben nem toxikusak a környező sejtekre. A micellák felszíne olyan funkcionális RGD (arginil-glicil-aszpartámsav) peptidet tartalmaz, amelyek a rákos sejtek membránjain felülreprezentált receptorokat képesek szelektíven megcélozni. Mivel a rákos sejtek lizoszómáiban gyakran magas a fehérjék lebontásáért felelős katepszin-B enzim szintje, a micellák kifejezetten ezeket a lizoszómákat célozzák meg, majd a lizoszómákba jutva kölcsönhatásba lépnek a katepszin-B enzimmel.

A folyamatban a katepszin-B a micellán belül peptideket bontani kezdi, az így keletkező molekulák pedig olyan hosszú, szálszerű struktúrákká állnak össze, amelyek károsítják a lizoszomális membránt. Ez diszfunkcionális lizoszómákhoz, ennek következtében pedig a rákos sejtek apoptózisához vezet. Azaz a kutatók egy olyan sejtmérget hoztak létre, amely ártalmatlan alkotórészekből áll, viszont ezek az alkotórészek a rákos sejtek belsejében sejtméreggé állnak össze.

A kutatást vezető Yoo professzor így nyilatkozott: "A rákos sejtek lizoszómáinak megcélzása hatékony rákellenes kezeléseket tesz lehetővé anélkül, hogy gyógyszer-rezisztencia alakulhatna ki.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

New anticancer treatment technology targets cancer cell lysosomes and overcomes drug resistance

Intra-Lysosomal Peptide Assembly for the High Selectivity Index against Cancer

Irodalmi hivatkozás:

Jana, B., et al. (2023) Intra-Lysosomal Peptide Assembly for the High Selectivity Index against Cancer. Journal of the American Chemical Society. doi.org/10.1021/jacs.3c04467.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.