hirdetés

A légzsák mellkasi sérüléseket is okozhat

Az autókba 1970-től építik be a súlyos balesetek ellen védő légzsákot, ami azonban szerencsétlen esetben nehezen kimutatható szívkárosodást is okozhat. Ennek lehetőségét a balesetet ellátó orvosnak szem előtt kell tartani.

hirdetés

A gépjárműközlekedés biztonságának növelésére A Volvo gyár 1959. augusztus 13-án forgalomba hozta az első olyan gépjárművét, amelybe Nils Bohin, a gyár munkatársa által föltalált, három ponton rögzített biztonsági öv került. Amikor a svéd autógyártók 1967-ben az Egyesült Államokban Közlekedésbiztonsági Konferenciáján 28 000 baleset alapján bizonyították, hogy a biztonsági öv használata a halálos vagy súlyos balesetek veszélyét 50-60 %-kal képes csökkenteni, az autógyártás új korszakába lépett.

Az autóban ülők biztonságának növelésére a múlt század hetvenes éveitől kezdve a személygépkocsikat légzsákkal szerelik fel. A légzsák frontális ütközések során számos életet ment, de 1993-ban megjelent az első beszámoló arról, hogy kardiális traumát okozhat.

Rami Khouzam és munkacsoportja a világ szakirodalmából összegyűjtötte azokat a cikkeket, melyek 1970-től 1993-ig a légzsák  működésével összefüggésbe  hozható károsodást írtak le. Dolgozatukat a Canadian Journal of Cardiology közölte.

A légzsák felfúvódásakor nem könnyű az esetleges sérülést felismerni, előfordul, hogy nincs látható seb és fájdalom. Decelerációs balesetek esetén főleg az aorta és a nagyerek sérülhetnek. A légzsák ütése közvetlenül éri a a sternumot, és ezáltal nyomást gyakorol a szív jobb kamrájára. Ráadásul a szív legvékonyabb ürege, a jobb pitvar is károsodhat ilyenkor.

“Ilyen ütközéskor gyakran van szükség transztoracikus ekhokardiográfiára és koronarográfiára is.”- írják a szerzők. A kivágódó légzsák a mellcsontot és a bordasort is eltörheti. Esetleges asztma fokozódhat, illetve inhalációs kémiai pneumonitisz alakulhat ki, mert a zsák felfúvódásakor a nátriumazid porból nitrogéngáz szabadul fel.

A légzsák szétrobbanása esetén a lúgos vegyhatású anyagok égési sérüléseket okozhatnak. Valójában a sérülések akkor gyakoriak, ha a légzsák közelről vágódik neki a mögötte ülő testének, kiváltképp, ha az nem viselt biztonsági övet. A légzsák okozta ütés a nem túl nagy sebességgel bekövetkező ütközéseknél veszélyes, különösen a közvetlen közelében elhelyezkedő alacsony termetű felnőttek és a gyermekek esetében.

Az autógyárak 1998 óta korszerűsített, fokozatosan kinyíló frontális légzsákokat szerelnek a kocsikba, de azért a sérülés esélye itt is létezik. Az Egyesült Államok statisztikája szerint 2011-ben 21 253 utas halt meg autóbalesetben, 56 %-uk nem kapcsolta be a biztonsági övet.

A frontális légzsákok 2003-ban az USA útjain 2204 életet mentettek meg. A statisztikai adatok tanúsága szerint viszont 2003 júniusa óta csak 144 gyermek és 87 felnőtt vesztette életét a légzsák okozta sérülés következtében.  A kutatók továbbra  hangsúlyozzák, hogy az autógyáraknak tovább kell fejleszteni a légzsákok biztonságosságát, de az autóval utazóknak is meg kell tenniük mindent saját biztonságuk érdekében, például a biztonsági öv becsatolásával.       

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.