hirdetés

A terhesség előtti és alatti testsúlygyarapodás kockázata

A terhességi komplikációknál is nagyobb rizikófaktort jelentenek a felszedett kilók az anyák későbbi kardiovaszkuláris egészségi állapotára.

hirdetés

A Circulation Research folyóirat október 10-én közölte a Northwestern University (Evanston, Illinois, USA) kutatóinak cikkét, amelyben a terhesség előtti vagy alatti elhízás és a későbbi szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kapcsolatát vizsgálták. A tanulmány elvégzése előtt a kutatók nem voltak biztosak abban, hogy melyik tényező - az elhízás vagy az olyan terhességi komplikációk, mint a preeklampszia vagy a terhesség cukorbetegség - játszik nagyobb szerepet az évekkel a terhesség után kialakuló szív- és érrendszeri betegségek kockázatának növelésében. Ez a nagy elemszámú, multicentrikus vizsgálat az első olyan direkt elemzés, amely ezt a kérdést tisztázta, és végül megállapította, hogy a terhesség előtti elhízás a rossz terhességi eredmények és a jövőbeli szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatának valódi mozgatórugója.

“Első alkalommal sikerült kimutatnunk, hogy a kedvezőtlen terhességi kimenetek, mint a magas vérnyomás vagy a cukorbetegség elsősorban csak indikátorai, és nem kiváltó okai a jövőbeli kardiovaszkuláris egészségi állapotnak” - fejtette ki a cikk társszerzője, Dr. Sadiya Khan, a Northwestern University Feinberg School of Medicine professzora. “Ez azt jelenti, hogy a terhesség csak feltárja, felszínre hozza a szívbetegségek már meglévő kockázatát.”

A tanulmányban a nuMoM2b Heart Health Study adatait használták fel arra, hogy prospektíven kövessenek 4216 első alkalommal terhes nőt a terhesség korai szakaszától az átlagosan 3,7 évvel a szülés utáni időpontig. Az első vizsgálati látogatáskor az anyák átlagos életkora 27 év volt, 53%-uk normál testtömegindexszel (BMI) rendelkezett, 25%-uk túlsúlyos, 22%-uk pedig elhízott volt (30 feletti BMI). A normál BMI-vel rendelkezőkhöz képest a terhesség korai szakaszában a túlsúlyos vagy elhízott nőknél nagyobb volt a terhességi hipertóniás eredetű rendellenességek kialakulásának kockázata.

“A nullhipotézisünk az volt, hogy a terhességi komplikációk világítanak rá ezekre az egészségügyi kockázatokra, mivel, mint tudjuk, a terhesség természetes stresszteszt a szív számára” - mondta Khan. “Ezek az eredmények azért fontosak, mert ha a terhesség előtti elhízás a bűnös, akkor ezt kellene megcéloznunk beavatkozásokkal.” Ezért Khan és csapata megalkotta a “nulladik trimeszter”, vagyis a terhesség előtti időszak fogalmát. Khan szerint az egyén életének ebben a kritikus időszakában az egészségi állapot javításával nemcsak a terhesség kimenetel lehet kedvezőbb és a születendő csecsemő egészségi állapota javulhat, hanem a kismama személyes hosszú távú egészségi állapota is kedvezőbb lehet.

Khan szerint azonban a “nulladik trimeszter”-ben történő beavatkozás a gyakorlatban jórészt kivitelezhetetlen, mivel nagyon nehéz elérni az embereket még a teherbeesés előtt. Így viszont marad a terhesség korai szakasza, mint megfelelő időpont a kardiovaszkuláris egészségi állapotot javító, fenntartó tanácsadás számára, amelyben fontos szerepet játszik az étrend és a testmozgás.

“Semmiképpen sem azt akarjuk elérni, hogy a kismamák fogyjanak a terhesség alatt, a tanácsadás látogatását és a megfelelő terhességi súlygyarapodás nyomon követését viszont megvalósíthatónak látjuk” - mondta Khan. “Ennek oka pedig, hogy a terhesség korai szakasza egyike azon kevés időszakoknak az életben, amikor az ember úgy találkozik gyakran orvosával, hogy egyébként egészséges".

A vizsgálatban részt vevő terhes nőket nyolc központban vizsgálták meg az Egyesült Államokban, és a következő terhességi kimenetek rögzítették, megjegyezve, hogy a résztvevők mind 18 évesek vagy idősebbek voltak, és egyiküknél sem fordult elő terhesség előtti magas vérnyomás vagy cukorbetegség: a résztvevők mintegy 15%-ánál fordult elő magas vérnyomással kapcsolatos szövődmény; 11%-uknak alacsony születési súllyal született a gyermeke; 8%-uknál koraszülés; 4%-uknál pedig terhességi cukorbetegség alakult ki. A terhességet követő években a terhesség alatt már magas vérnyomással kapcsolatos szövődményekkel küzdők körében 97%-kal nagyobb valószínűséggel alakult ki magas vérnyomás, és 31%-uknál alakult ki magas koleszterinszint. Néhány terhességi szövődmény esetében a kutatók megállapították, hogy a testsúly nem befolyásolta a kockázatokat. Például a túlsúlyos vagy elhízott embereknél nem volt nagyobb a koraszülés vagy az alacsony súllyal születés kockázata. A koraszülésen átesetteknél később magasabb volt a hipertónia, a magas vércukorszint vagy a magas koleszterinszint kialakulásának kockázata. Az alacsony súllyal született gyermek viszont nem növelte az anyák kardiovaszkuláris betegségeinek kockázatát.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Maternal obesity predicts heart disease risk better than pregnancy complications, finds study

Body Mass Index, Adverse Pregnancy Outcomes, and Cardiovascular Disease Risk

Irodalmi hivatkozás:

Body Mass Index, Adverse Pregnancy Outcomes, and Cardiovascular Disease Risk, Circulation Research (2023). DOI: 10.1161/CIRCRESAHA.123.322762

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.