hirdetés

Antibiotikumok korai terhességben

Gyakran nem biztonságos antibiotikumokat írnak fel az orvosok a terhesség első trimeszterében lévő nők számára.

hirdetés

A terhes nők kb. 8%-ánál keletkezik húgyúti fertőzés (urinary tract infection = UTI), amely kezeletlen esetben komoly veszélyekkel jár mind az anyára mind az újszülöttre nézve: szedése nyomán pyelonephritis, koraszülés, alacsony születési súly, sőt ritka esetekben szepszis is kialakulhat. Az Amerikai Nőgyógyász és Szülész Szakmai Kollégium (ACOG, American College of Obstetricians and Gynecologists) már 2011-ben figyelmeztetett arra, hogy szulfonamidokat és nitrofurantoint a terhesség első trimeszterében csak akkor írjunk fel, ha egyéb antimikróbás szerek nem lennének megfelelőek, hiszen ezek a szerek magzati károsodásokkal, veleszületett rendellenességek kockázatával járnak. A szulfonamidok és a nitrofurantion korai terhességben történő szedésekor legrosszabb esetben akár anencephalia, szívdefektusok, orofaciális hasadékok is előfordulhatnak a megzatnál.

A húgyúti fertőzés leginkább a terhesség első trimeszterében jelentkezik, sajátos tünetek és bakteriuria formájában. A CDC (Centers for Disease Control and Prevention) National Center on Birth Defects and Developmental Disabilities munkatársainak a  Morbidity and Mortality Weekly Report-ban megjelent adatai szerint a szakmai ajánlások ellenére a korai terhességben észlelt húgyúti infekciókra gyakran szulfonamid antibiotikumokat, vagy nitrofurantoint írnak fel az orvosok. A 482917  kiértékelhető terhesség alatt 34864 (7,2%) húgyúti fertőzést jegyeztek fel, melyek 41,0%-a az első trimeszterben, 11,8%-a a harmadik trimeszterben kezdődött. A betegek jelentős százalékának (68,9%) a tünetek megjelenése utáni első 7 napban valamiféle antibiotikumot írtak fel, a becsült utolsó menstruációs ciklus előtti 90 napban még gyakrabban, 76,1%-ban.

A terhesség előtti időszakban leggyakrabban felírt gyógyszerek a fluoroquinolonok és a szulfonamidok voltak, míg terhességben a nitrofurantoin, a cephalosporinok és a penicillinek vezették a listát.  

A terhesség első trimeszterében lévő kismamák húgyúti fertőzéseire leggyakrabban felírt gyógyszerek: nitrofurantoin (34,7%), ciprofloxacin (10,5%), cephalexin (10,3%) és trimethroprim-sulfametoxazol (7,6%). Ilyen módon 10 terhes nőből legalább 4-nek olyan antibiotikumot írtak fel, ami az ACOG szerint nem javasolt terhességben.

A fenti adatok felhívják a figyelmet arra, hogy az antibiotikumok (ezen belül is a szulfonamidok és a nitrofurantoin) rendelése különleges megfontolást igényel fiatal nőknél, hiszen előfordulhat, hogy a nőbeteg még maga sem tudja, hogy már a terhesség korai szakában van, vagy lesz napokon belül. Az Egyesült Államokban ugyanis a terhességek kb. fele nem előre eltervezett, így bizonyos antibiotikumok felírásával az anya kezelése mellett előfordulhat, hogy egy másik kis életet veszélyeztetünk.    

 

Forrás: Medscape Medical News

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.