hirdetés

Bélhormonokkal kezelhető a diabétesz

A müncheni Helmholtz Centrum (HMGU) és a szintén müncheni Műszaki Egyetem (TUM) kutatói USA-beli kutatókkal együtt a 2. típusú diabétesz egy újfajta kezelését fejlesztették ki.

hirdetés

Megfigyelték, hogy egy új hormonmolekula, amely két inzulinstimuláló hormon, a GLP-1 és GIP receptoraira hat, csökkenti a testsúlyt és a vércukorszintet. Az eredményeket nemrég közölték a Science Translational Medicine-ben, és a közlemény tartalmazza azoknak a sikeres klinikai vizsgálatoknak az eredményeit is, amelyeket a Roche gyógyszergyárral közösen végeztek.

A GLP-1 (glukagonszerű peptid 1) és a GIP (glükózfüggő inzulinotrop polipeptid) az emésztőrendszerben termelődő hormonok, amelyek szabályozzák az evést és számos anyagcsere-folyamatot. Ha a szervezet glükózt emészt, ezek a hormonok elsősorban fokozott inzulinfelszabadulást és a vércukorszint következményes csökkenését váltják ki, de hatnak az étvágyra és a zsírégetésre is.

Azoknak a hatásoknak a némelyikét, amelyeket most először egyetlen molekula fejt ki, már használják a 2. típusú diabétesz kezelésében. Ilyenek a GLP-1 analógok, valamint a DPP4 (dipeptidil peptidáz 4) inhibítorok, mely utóbbiakról úgy gondolják, hogy fokozzák a GLP-1 hatását; e szereket a vércukorszint csökkentése végett alkalmazzák. A HMGU és a TUM kutatócsoportjainak, amelyeket dr. Brian Finan és dr. Matthias Tschöp professzor vezetett, valamint az Indianai Egyetem és a Cincinnati-i Egyetem kutatóinak most sikerült kifejleszteniük egy olyan molekuláris struktúrát, amely kombinálja a két hormon hatását. Ezek az új molekulák egyidejűleg stimulálnak kétféle receptort (GLP-1 és GIP), és következésképpen maximalizálják az anyagcserehatásokat az egyes molekulák hatásaihoz vagy a jelenleg rendelkezésre álló, az egyes hormonokon alapuló gyógyszerekhez képest.

Az újonnan felfedezett GLP-1/GIP ko-agonista csökkenti a vércukorszintet, a testsúlyt és a vérzsírokat. Fontos emellett, hogy a kutatók azt is megfigyelték, hogy az új anyag az anyagcserét is javította az emberekben; e jótékony hatást már több állati modellben is kimutatták. Emellett annak is mutatkoznak a jelei, hogy a várható nemkívánatos hatások, amelyek közül a gasztrointesztinális panaszok a leggyakoribbak, ritkábbak és kevésbé kifejezettek az új anyag alkalmazásakor, mint akkor, ha külön-külön adják az egyes hormonokat.

Bár az eredmények nagyon bíztatóak, Tschöp professzor arra figyelmeztetett, hogy még hosszú évekig kell intenzíven vizsgálni ezt a módszert, klinikailag tesztelni és megállapítani a biztonságosságát, mielőtt a betegek számára elérhetővé válna.

Dr. Finan, a közlemény első szerzője, azt emelte ki, hogy ez a szer integráns része lehet majd a 2. típusú diabétesz személyre szabott kezeléseinek, mivel a GLP-1 és GIP jelek erőssége változtatható lesz, a beteg személyes szükségleteihez igazítva.

Forrás: Science Daily

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.