hirdetés

Bispecifikus nanorészecskék tüdőrák terápiájában

A gyógyszerek célzott tumorsejtekhez juttató nanorészecskék és az immunterápia kombinációja révén a CD47 és a PD-L1 célpontokhoz kötődést valósította meg az új hatóanyag-beviteli módszer.

hirdetés

A Science Advances folyóiratban június 14-én jelent meg a Brigham and Women's Hospital kutatóinak cikke, amelyben egy bispecifikus antitesttel kombinált hatóanyag-hordozó nanorészecskés kezelési eljárást ismertettek nem kissejtes tüdőrák terápiájában.

“A nanorészecskéket már évek óta használják arra, hogy célzottan gyógyszereket juttassanak el a tumorsejtekhez, és az utóbbi két évtizedben az immunterápia is paradigmaváltó hatással volt az onkológiai kezelésekre. Mostani fejlesztésünk során ezt a két módszert kombináltuk a célzott hatóanyag-bejuttatás érdekében” - nyilatkozta a cikk első szerzője, Dr. Tanmoy Saha így a CD47 és a PD-L1 célpontokhoz történő kötődést biztosítja.

A tüdőrák a rákos eredetű halálozás vezető oka világszerte, az összes rákos haláleset több mint negyedét okozza. Ennek is leggyakoribb formája a nem kissejtes tüdőrák (NSCLC; non-small cell lung cancer), amely a tüdőrákos esetek mintegy 85%-át teszi ki. Az NSCLC egyik elterjedt kezelési módszere az immunellenőrzőpont-gátló hatóanyagok alkalmazása: ez egy olyan gyógyszercsoport, amely blokkol bizonyos fehérjéket, amelyek azt akadályoznák meg, hogy az immunrendszer elpusztítsa a rákos sejteket. A legtöbb NSCLC-s beteg azonban nem reagál ezekre a gyógyszerekre, elsősorban azért, mert a kezelés csak egy fehérjét (leggyakrabban a PD-L1-et) céloz meg, és ez a fehérje a legtöbb tüdőrákos daganatban nem fejeződik ki nagy mennyiségben. Ennek eredményeként sok betegnél kombinált kemoterápiás és immunterápiás kezelést kell alkalmazni, ami viszont tartós mellékhatásokkal és jelentős toxicitással jár együtt.

A most közölt cikkben bemutatott eljárás úgy működik, hogy egy rákellenes hatóanyaggal töltött nanorészecskét juttat egyenesen a daganat helyére, miközben a nanorészecskéhez kapcsolódó antitestek a rákos sejtek nem egy, hanem két különböző fehérjéjéhez (CD47 és PD-L1) is képesek kötődni - azaz egy bispecifikus antitest alkalmazásáról van szó. Ez a kettős megközelítés lehetővé teszi, hogy a veleszületett és az adaptív immunrendszer egyaránt megtalálja és elpusztítsa a rákos sejteket, miközben minimalizálja a jelenleg használt kezelésekkel általában együtt járó toxikus hatásokat.

“Új megközelítésünk egyfajta “tépőzárhatás” elvén működik. Ahelyett, hogy csak egy fehérjét keresnénk a rákos sejteken, amelyre az antitest rá tud kapaszkodni, ezek a nanorészecskék két kötődési hellyel rendelkeznek” - fejtette ki a cikk társszerzője, Shiladitya Sengupta, PhD. “Tehát, ha egy rákos sejt nem expresszálja az egyik olyan fehérjét, amelyet a nanorészecskénk célba vesz, akkor még mindig képes a másikhoz kapcsolódni, és a nanorészecskébe töltött hatóanyagot egyenesen a rákos szövetbe juttatni.”

A kutatók a bispecifikus antitest létrehozása előtt tüzetesen megvizsgálták, hogy leggyakrabban mely specifikus fehérjéket expresszálják a tüdődaganatok: ehhez a munkához több mint 80 tüdőrákos beteg szövetmintáit vizsgálták át. Miután azonosították a leggyakoribb fehérjéket, megszerkesztették a bispecifikus antitestet, és egy olyan nanorészecskével kötötték össze, amely már rákellenes gyógyszerrel volt megtöltve.

A kutatók ezután a duális ADN (antibody-conjugated drug loaded nanotherapeutics) névre keresztelt kezelési módszer hatékonyságát tesztelték: először azt figyelték meg, hogy az antitestek milyen jól kötődnek a rákos sejtekhez, majd egy sor vizsgálatot végeztek a nanorészecske kötődési és hatóanyag-leadó képességének értékelésére. A következő lépésben a duális ADN módszer hatékonyságát a tüdőrák két formájának egérmodelljében tesztelték. Megállapították, hogy az egerek rákos sejtjei internalizálták a hatóanyagot, ami a tumor méretének csökkenéséhez vezetett, jelentősebb mellékhatások és toxicitás nélkül.

A tanulmány korlátai közé tartozik, hogy a terápiát eddig csak laboratóriumi körülmények között, emberi szöveteken és egérmodelleken tesztelték, ezért az eljárásnak sokkal szélesebb körű toxikológiai vizsgálatsorozaton kell átesnie, mielőtt a klinikai tesztelési fázis megkezdődhetne.

A jövőre nézve a kutatók remélik, hogy ezt a technológiát más ráktípusok kezelésére is adaptálni tudják további specifikus antitestek létrehozásával.

“Bár a preklinikai tesztek során már látunk némi sikert ezzel a hatóanyag-leadó platformmal, fontos megjegyezni, hogy az egér és az ember fiziológiája meglehetősen eltérő. További vizsgálatokra van szükségünk, mielőtt ezt a koncepciót a klinikai vizsgálatokba bevinnénk, de izgatottan várjuk, hogy ez a megközelítés milyen változásokat hozhat az onkológiai terápiák eszköztárában” - fejtette ki Saha.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Nano-immunotherapy developed to improve lung cancer treatment

Antibody nanoparticle conjugate–based targeted immunotherapy for non–small cell lung cancer

Irodalmi hivatkozás:

Tanmoy Saha et al, Antibody nanoparticle conjugate-based targeted immunotherapy for non-small cell lung cancer, Science Advances (2024). DOI: 10.1126/sciadv.adi2046. www.science.org/doi/10.1126/sciadv.adi2046

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.