hirdetés

Célzottan ható hidrogél gyulladásos bélbetegségben

Kifejlesztettek egy olyan hidrogélt, amely a colitis ulcerosás betegek belében kizárólag a fekélyekhez tapad, s a benne levő gyógyszer csak itt szabadul fel lassan belőle.

hirdetés

A gyulladásos bélbetegsége (IBD, inflammatory bowel disease), és a betegség gyakorisága az egész világon egyre nő. Kezelésére hazánkban többféle gyógyszer is létezik, de az Egyesült Államokban, ahol  több mint 1 millió ember szenved ebben a kórban, igen elterjedt és bevett módszer a napi gyógyszeres beöntés. Ez azonban nem csak igen kényelmetlen, hanem korántsem tökéletes megoldás, mivel a beteg bélterületekre így viszonylag kevés gyógyszer jut, viszont a gyógyszer jelentős része felszívódik, a szisztémás keringésbe jut, és mellékhatásokat okozhat. Az amerikai, massachusettsi kutatók (Brigham and Woman's Hospital, Massachusetts General Hospital, MIT), akik a jelen vizsgálatot végezték, és eredményeiket a Science Translational Medicine augusztus 12-i számában közölték, olyan megoldást kerestek, amely kiküszöböli a fenti problémákat.

Ezért beöntésként egy olyan hidrogélt alkalmaztak, amely gyorsan a vastagbélfekélyekhez és a gyulladt területekhez kötődik, és a benne levő gyógyszer lassan, és csak a gyulladás helyén szabadul fel belőle. Azt remélik, hogy ezzel a megoldással elég lesz csak hetente egyszer alkalmazni a beöntést, és nem lesznek szisztémás mellékhatások, mivel csak kevés gyógyszer szívódik fel a viszonylag kis bélterületről. Ezzel jelentősen javulna a betegek életminősége.

A kutatócsoport egy olyan hidrogélt választott, amelynek alkalmazását az USA Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) már engedélyezte. Ez az anyag az aszkorbil-palmitát volt, amelynek negatív töltése van, s ezért automatikusan a pozitív töltésű bélfekélyekhez kötődik, de a bél egyéb területeihez nem. Ebben a gélben oldották fel az IBD kezelésére rutinszerűen használt kortikoszteroidot, amely tehát csak a gyulladt, fekélyes bélterületre került.

A kutatók úgy alakították a gyulladást megcélzó hidrogélt, hogy legyenek benne olyan kötések, amelyeket csak olyan enzimek bontanak fel, amelyek a gyulladás helyén vannak. Az enzimek hatására a gél bomlani kezd, és a kortikoszteroid lassan felszabadul belőle.

A kortikoszteroidos hidrogél hatását a kutatók az IBD két preklinikai modelljében vizsgáltak, és azt találták, hogy ritkábban adagolva is szignifikánsan jobban csökkentette a gyulladást, mint a hagyományos kortikoszteroidos beöntések. Emellett 5–10-szer alacsonyabb volt a kortikoszteroid koncentrációja a vérben, azaz a szervezet gyógyszerterhelése sokkal kisebb volt, mint a hagyományos kezelés esetén.

Az egyik preklinikai modellt egerek alkották, a másikat IBD-s betegekből biopsziával eltávolított bélszövet. Amint azt várták is, a hidrogél szinte teljes egészében a gyulladt léziókhoz kötődött. A kutatók vizsgálni kívánják a hatást más preklinikai modellekben, és más gyógyszereket alkalmazva is. Csak ezután kerülhet sor a betegekben való kipróbálásra.

 

Forrás: Medicalxpress

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.