hirdetés

Egészségesebb a teljes kiőrlésű kenyér?

Izraeli kutatók legújabb kutatása szerint teljesen egyénfüggő, hogy az egyes kenyérfajták fogyasztása mennyire befolyásolja a vércukorszintet, és a vérkép egyéb értékeit.

hirdetés

A magasabb rost-, B-vitamin és ásványi anyag tartalom miatt a teljes kiőrlésű kenyér egészségesebb élelmiszernek számít, mint a fehérkenyér. Azonban izraeli kutatók a Cell Metabolism-ban megjelentösszehasonlító tanulmányukban ilyen általános különbséget nem tudtak igazolni. Eredményeik szerint a kenyér fajtája alig volt hatással a bélflórára, és az egészség szempontjából jelentős vérértékeket sem befolyásolta számottevően. Nem várt egyéni különbségeket azonban megfigyeltek: egyeseknél a fehérkenyér negatív hatással volt a vércukorszintre. Másoknál viszont éppen a teljes kiőrlésű kenyér esetében tapasztaltak ilyen hatást. Eran Segal (Weizmann Institute of Science, Rehovot) azt mondja, hogy várakozásaikkal ellentétben a mérések első kiértékelése nem mutatott semmilyen klinikailag jelentős különbséget a két kenyérfajta hatása között.

A tanulmányban résztvevő 20 egészséges önkéntes napi kalóriafelvételének átlag 10 százalékát fedezte valamilyen kenyérféle a vizsgálatok megkezdése előtt. A tesztszemélyeket két csoportra osztották, és mindkét csoportban megemelték a kenyérfogyasztás mértékét úgy, hogy az abból származó kalóriaarány 22 százalékra emelkedjen. Az egyik csoport egy héten át iparilag előállított fehérkenyeret, a másik frissen sütött, kovászos, teljes kiőrlésű kenyeret kapott. Majd egy két hetes kenyér-mentes időszak után a két csoport további egy hétig a másik fajta kenyeret fogyasztotta.

A székletminták DNS-elemzése alapján az állapítható meg, hogy az egyéni bélflóra összetétele a kenyérfogyasztás változásának hatására csak csekély mértékben változott. A vérminták elemzése pedig azt mutatta, hogy a glükóz, koleszterin, zsír, ásványi anyagok és gyulladásos markerek értékét nem befolyásolta az elfogyasztott kenyér fajtája – de csak akkor, ha a mért értékeket a mindenkori csoportoknál összefoglalva és átlagolva nézték. Az adatok egyéni kiértékelése ezzel szemben teljesen más eredményt mutatott. A résztvevők felénél a vércukorszint átmenetileg erősebben megemelkedett a teljes kiőrlésű kenyér elfogyasztása után, a  tesztszemélyek másik részénél viszont a fehér kenyérnek volt ilyen hatása.

A kutatócsoport másik tagja, Eran Elinav azt hangsúlyozza, hogy csak a bélflóra személyenként eltérő fajspektruma alapján lehet előre megmondani, hogy a glükóz-anyagcserére tekintettel az adott személy számára melyik kenyérfajta „egészségesebb”. De ahhoz, hogy személyre szabottan meg lehessen állapítani, kinek melyik élelmiszer a leginkább ajánlott, még további kutatásokat szükséges végezni a témában. A szerzők szerint az egyre nagyobb mértékben személyre szabott orvosláshoz hasonlóan a jövőben a táplálkozási tanácsadásnak is jobban személyspecifikusnak kell lennie. Az általános táplálkozási irányelveket a kutatók korlátozott értékűnek tartják.

 

Forrás: Wissenschaft aktuell

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.