hirdetés

Gerincvelősérülteknél is hasznos lehet a riluzol

Az ALS kezelésében alkalmazott riluzol hatóanyag alkalmazása neuroprotektív hatása miatt traumás esetekben is kedvezőnek bizonyult.

hirdetés

A Journal of Neurotrauma folyóiratban november 8-án jelent meg a University of Houston kutatóinak cikke, amelyben egy kis elemszámú vizsgálatban a riluzol hatóanyag hatásosságát mutatták ki akut gerincvelő-sérülést (ASCI, acute spinal cord injury) szenvedett betegeken - ha a készítményt a sérülést követő 12 órán belül alkalmazzák. A riluzol az első olyan hatóanyagok közé tartozik, amelyek hatékonyságot mutatnak az ASCI kezelésében, amely becslések szerint évente 18 ezer embert érint az Egyesült Államokban. Az FDA 1995-ben engedélyezte a gyógyszert ALS vagy Lou Gehrig-kór (amiotrófiás laterálszklerózis) kezelésére napi kétszer egy 50 milligrammos tabletta szájon át történő adagolásával, később pedig több hasonló készítmény is engedélyt kapott (lásd korábbi cikkünket: Riluzol amiotrófiás laterálszklerózis kezelésére).

Ugyanezt az adagolási sémát alkalmazták ebben a fázis II/III. multicentrikus klinikai vizsgálatban, amelyben a gyógyszert gerincvelő-sérülést szenvedett betegeken alkalmazták.

A kutatás vezetője, Diana Chow szerint “a riluzol egy olyan gyógyszer, amely blokkol bizonyos nátriumcsatornákat, és általában görcsoldóként használják. Vizsgálataink azonban azt mutatják, hogy neuroprotektív potenciáljával képes lehet megőrizni az idegsejtek egészségét, és gerincvelő-sérülést követően segíthet visszanyerni az elvesztett funkciók egy részét”.

Chow figyelmeztet arra, hogy bár a tanulmány eredményei pozitívak, további vizsgálatokra van szükség, mivel a vizsgálatban részt vevők száma alacsony volt: mindössze 32 fej- és nyaksérült beteget vizsgáltak.

"Vizsgálatunk legfőbb eredménye az, hogy bizonyítottuk a riluzol neuroprotektív hatására vonatkozó hipotézis helyességét gerincvelő-sérülést szenvedett betegeknél, így a jövőben megkönnyítheti a riluzol off-label alkalmazását is például akut SCI esetében. Krónikus SCI-ben szenvedő betegek számára azonban a hatóanyag nem alkalmazható az ALS-től eltérő célokra az FDA jóváhagyása előtt.”

A traumás SCI akut és progresszív jellege, valamint a másodlagos sérülések összetettsége megváltoztatja a terápiás hatóanyagok farmakokinetikáját, vagyis azt, hogy a szervezet hogyan dolgozza fel a gyógyszer-hatóanyagokat. A mostani klinikai vizsgálathoz a kutatók egy speciális modellt fejlesztettek ki a farmakokinetika és a betegválasz dinamikus jellegének megragadására. Így motoros pontszámokat határoztak meg a felső végtagoknál a könyökhajlítók/nyújtók, a csuklónyújtók és az ujjhajlítók/abduktorok; az alsó végtagoknál a csípőhajlítók, a térdnyújtók, a boka dorsiflexorai/plantáris hajlítói vonatkozásában. Az SCI összetett patofiziológiája és a sérülést követő progresszió mindegyik pontszámra hatással lehet.

“Kutatásunk hangsúlyozza, hogy nagy szükség van egy olyan specifikus jelre, indikátorra a szervezetben, amely megmutatja nekünk, hogy mennyire működik jól a gerincvelő-sérülések kezelése. Tanulmányunkban egy SCI-specifikus biomarkert, a foszforilált neurofilament-nehézlánc alegységet (pNF-H, phosphorylated neurofilament-heavy subunit) használtuk annak kimutatására, hogy a riluzol hogyan segít csökkenteni az idegsejtek károsodását SCI-t követően. Eredményeink azt mutatták, hogy a kezelést kapott betegeknél alacsonyabb volt a pNF-H szintje, ami megerősíti a gyógyszer neuroprotektív hatását, mivel kapcsolat állapítható meg a rövid távú eredmények, például a pNF-H koncentráció és a funkcionális motoros képességek hosszú távú javulása között. Ez az összefüggés pedig arra utal, hogy az objektív biomarker-mérés révén már a kezelési folyamat korai szakaszában, az ágy mellett meg lehet jósolni, hogy a betegnek előnyös lesz-e a kezelés, azaz hosszú távon várható-e a motoros funkciók javulása.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Clinical trial suggests ALS drug effective for treating spinal cord injuries

Riluzole in Spinal Cord Injury Study (RISCIS)–Pharmacokinetic (PK) Sub-Study: An Analysis of Pharmacokinetics, Pharmacodynamics, and Impact on Axonal Degradation of Riluzole in Patients With Traumatic Cervical Spinal Cord Injury Enrolled in the RISCIS Phase III Randomized Controlled Trial

Riluzole for the treatment of acute traumatic spinal cord injury: rationale for and design of the NACTN Phase I clinical trial

Irodalmi hivatkozás:

Diana Shu-Lian Chow et al, Riluzole in Spinal Cord Injury Study (RISCIS)–Pharmacokinetic (PK) Sub-Study: An Analysis of Pharmacokinetics, Pharmacodynamics, and Impact on Axonal Degradation of Riluzole in Patients With Traumatic Cervical Spinal Cord Injury Enrolled in the RISCIS Phase III Randomized Controlled Trial, Journal of Neurotrauma (2023). DOI: 10.1089/neu.2022.0499

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.