hirdetés

Gyulladáscsökkentő makrofágok traumás agysérülés kezelésében

A gyulladáscsökkentő anyagot tartalmazó “hátizsákot” tartalmazó makrofágok csökkentik a trauma után kialakuló szövetkárosodás mértékét.

hirdetés

A PNAS Nexus folyóirat januári számában jelent meg a Harvard University kutatóinak cikke, amelyben a traumás agysérülések (TBI; traumatic brain injury) kezelésének egy új módszerét ismertették: gyulladáscsökkentő hatóanyagot tartalmazó makrofágokat injektáltak a sérült szövetekbe a további károsodás mérséklése érdekében.

A kutatócsoport korong alakú, "hátizsáknak" (backpack) nevezett mikrorészecskéket hozott létre, amelyek gyulladáscsökkentő molekulákat tartalmaztak, majd közvetlenül a makrofágokhoz csatolták őket. Ezek a molekulák a sérülést szenvedett szövetbe érkezve képesek voltak gyulladáscsökkentett állapotban tartani a sejteket.

Az Egyesült Államokban évente több mint egymillió ember szenved traumás agysérülést, közülük körülbelül 230 ezer ember kerül kórházba, és közel 70 ezer ember veszti életét a TBI-vel kapcsolatos okok, szövődmények miatt. A TBI során az agyszövetben bekövetkezett károsodást jelenleg csak tünetileg lehet kezelni, és a szövetkárosodás egyik fő mozgatórugója az agyban elszabaduló gyulladásos kaszkád. Ahogy a sejtek elpusztulnak az ütéstől, gyulladáskeltő citokinmolekulák több típusát szabadítják fel, amelyek az immunsejteket a helyszínre vonzzák. Ugyanezek a citokinmolekulák azonban a vér-agy gátat is megbonthatják, ami miatt vér szivárog az agyba. Az agyban felgyülemlő vér duzzanatot, oxigénszállítási zavarokat okoz, ami tovább fokozza a gyulladást, így a vérzés és a szövetkárosodás ördögi körét hozza létre.

“Általánosan elfogadott nézet, hogy a gyulladáscsökkentő terápiák hatékonyak lehetnek a TBI kezelésében, de eddig egyik sem bizonyult klinikailag hatékonynak. A makrofágokkal végzett korábbi munkánk megmutatta, hogy a “hátizsákos” technológiánkkal hatékonyan tudjuk irányítani a viselkedésüket, amikor megérkeznek a sérülés helyszínére” - nyilatkozta a cikk egyik társszerzője, Rick Liao.

A makrofágok nagyon képlékeny sejtek, és képesek “váltani” a gyulladást okozó (pro-inflammatorikus) és gyulladáscsökkentő (anti-inflammatorikus) állapotok között. A Harvard kutatócsoportja egy korábbi munkája során már használta a makrofágok ezen tulajdonságát: akkor tumorsejtek környezetében próbáltak az immunsejteket odacsalogató gyulladásos környezetet létrehozni. Ebben az új projektben ennek az ellenkezőjét próbálták elérni: a makrofágok arra ösztönözni, hogy “nyugalomban” tartsák az agysérülés közvetlen környezetében található sejteket, szöveteket.

Ehhez egy olyan mikroszkopikus korong alakú “hátizsákot” használtak, amely két gyulladáscsökkentő molekula vékony rétegét tartalmazta: dexametazont, azaz egy szteroidot, és az interleukin-4-et, egy olyan citokint, amely a makrofágokat a gyulladáscsökkentő állapot elfogadására ösztönzi. Ezután ezeket a mikroszemcséket in vitro inkubálták emberi és sertés makrofágokkal, és azt látták, hogy a hátizsákok stabilan megtapadtak a sejteken anélkül, hogy bármilyen negatív hatást váltottak volna ki. Laboratóriumi körülmények között azt is megfigyelték, hogy a hátizsákok alkalmazása csökkentette a pro-inflammatorikus biomarkerek expresszióját, és növelte az anti-inflammatorikus biomarkerek expresszióját, a sertés makrofágokat pedig gyógyuló állapotban tartotta.

Ahhoz azonban, hogy bebizonyítsák, hogy ez az eltolódás élő szervezetben is működik, in vivo kellett tesztelniük a hátizsákkal ellátott makrofágokat. Azért választották a sertést modellszervezetként, mert az agyuk szerkezete és a sérülésekre adott válaszreakciói jobban utánozzák az emberekét, mint az egereké.

“A sertéseken végzett vizsgálathoz 100 millió makrofágra és 200 millió hátizsákra volt szükségünk alanyonként - ez felel meg egy embernek beadott mennyiség nagyságrendjének - és sok segítő kézre.” A végső csapat több mint 20 tagból állt, akik a Wyss Intézet, a Harvard, az MIT és a Massachusetts General Hospital (MGH) munkatársai voltak. Miután elegendő hátizsákos sertés makrofágot hoztak létre, négy órával a TBI után befecskendezték őket a sertések véráramába. Hét nappal később elemezték az állatok agyát.

A kezelésben részesült sertéseknél a makrofág sejtek magas koncentrációját mutatták ki a sérülés helyét közvetlenül körülvevő területen, a sérült szövetek kiterjedése pedig 56%-kal kisebb volt, és lényegesen kevesebb vérzést figyeltek meg náluk, mint a kezeletlen állatoknál. A helyi immunsejtekben a CD80 nevű pro-inflammatorikus aktivációs marker kisebb mennyiségben volt jelen, ami azt jelzi, hogy a makrofágok az agyban a kiterjedt gyulladáscsökkentés révén végezték el a további károk megelőzését. Az adatokat alátámasztja, hogy a gyulladás két oldható biomarkerének szintje a vérben és az agy-gerincvelői folyadékban is alacsonyabb volt a kezelt állatokban, mint a kezeletlen modellszervezetekben. A makrofág-kezelés nem okozott semmilyen váratlan nemkívánatos hatást.

A kutatócsoport a jövőben olyan vizsgálatokat tervez, amelyek célja annak pontos tisztázása, hogy gyulladáscsökkentő makrofágterápiájuk hogyan befolyásolja a vér-agy gát integritását a vérzés megelőzése érdekében, ami más állapotok, például vérzéses stroke kezelésében is ígéretes lehet.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Using the body's own cells to treat traumatic brain injury

Backpack-mediated anti-inflammatory macrophage cell therapy for the treatment of traumatic brain injury

Irodalmi hivatkozás:

Neha Kapate et al, Backpack-mediated anti-inflammatory macrophage cell therapy for the treatment of traumatic brain injury, PNAS Nexus (2023). DOI: 10.1093/pnasnexus/pgad434

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.