hirdetés

Ha a patikus is fölírhatja a vérnyomáscsökkentő gyógyszert…

Kanada több tartományában megengedték, hogy a hipertóniás betegek gyógyszereit a patikusok is rendelhessék, az orvos által bevezetett készítményt vagy adagotmódosíthassák. A gyógyszerészek által kezelt betegcsoport vérnyomása jobban csökkent, mint a nem módosított terápián lévőké.

hirdetés

A gyógyszerészek több országban önállóan is folytathatnak gyógyszeres kezelést. Az Egyesült Királyságban 2006 óta több patikaszer alkalmazását önállóan elindíthatják, a kezelőorvostól függetlenül, de az eredményért ugyanúgy felelősséggel tartoznak, mint az orvosok. Három kanadai tartományban – Alberta, Manitoba és New Brunswick – a gyógyszerész ugyancsak átveheti a hozzá járó betegek magas vérnyomásának terápiáját.

Albertában most ismertették az RxACTION tanulmányt, amelyben ezt a témát tudományosan kutatták. A megfigyelés 6 hónapon keresztül folyt. A magas vérnyomás miatt kezelt betegek valamennyien eleve szedtek vérnyomáscsökkentőt, és a tudományos megfigyelés az ilyen tevékenység szigorú szabályai szerint folyt. A 248 hipertóniás beteg 23 környékbeli gyógyszertárhoz tartozott. Véletlen besorolás alapján 181 hipertóniást a specális, gyógyszerészek által kezelt csoportba randomizáltak, míg 67-en az orvos által bevezett gyógyszerelésen maradtak.

A vizsgálati csoportba kerülő betegek magasvérnyomás-kockázatát a gyógyszerész mérte fel, aki a beállított gyógyszeres terápia kiválasztott készítményét és adagját meggyőződése szerint módosíthatta, szükség szerint új terápiát állíthatott be. Valamennyi résztvevő írásos tájékoztatót kapott a Kanadai Hipertenzió Oktatási Programról (Canadian Hypertension Education Program, CHEP), amit a legjobb szakértők állítottak össze.

A vizsgálat kezdetén a vizsgálati alanyok átlagos vérnyomása 150/84 Hgmm volt, és a vizsgálat kezdetekor 78%-uk szedett vérnyomáscsökkentő készítményt. A gyógyszeresen kezelt csoport tagjai kissé idősebbek voltak, és több kardiovaszkuláris kockázati tényezőjük volt – pl. szívinfarktus az anamnézisben, pitvarfibrilláció vagy kóros lipidszint.

A féléves megfigyelési időszakban a gyógyszerészek kezelte csoportban a szisztolés vérnyomás 18,3 Hgmm-rel csökkent, míg a hagyományos terápián lévők tenziója átlagosan 11,8 Hgmm-rel lett kevesebb (p=0,0006). A diasztolés vérnyomás a patikusok által kezelteknél 8,0 Hgmm-rel mérséklődött, a szokásos orvosi kezelés mellett a csökkenés 4,9 Hgmm-nek bizonyult, és ez a 3,2 Hgmm-es különbség is szignifikáns volt statisztikailag (p=0,01). A CHEP-kritériumok szerint a gyógyszerészek által kezeltek 58%-ának, a másik csoport betegei közül pedig 37%-nak a vérnyomása volt optimálisnak tekinthető (p=0,02).

A gyógyszerészek az általuk kezelteknél 103 esetben vezettek be új terápiát, 94 esetben módosították a dózist – legtöbbször emelték az adagot –, 76 esetben pedig leállították a kezelést. Kis adagú acetil-szalicilsavat 12 betegnek, sztatint pedig 14 betegnek kezdtek el adni.

A vizsgálat vezetője, Dr. Ross Tsuyuki hangsúlyozta, hogy a gyógyszerészek nem kis része húzódozva vállalta a betegek kezelésének kézben tartását, de többségük a tájékozottságának és az egészségügy többi szakemberével fenntartott jó kapcsolatainak köszönhetően jól meg tudta oldani a feladatot. Szükség esetén kapcsolatot teremtettek a kezelőorvossal is, és ez valódi együttműködéssé vált.

Szerkesztőségi közleményében Theresa Shireman (Kansas City) leírja, hogy az USA felnőtt lakosságának 30%-a hipertóniás, és minden második beteg tenziója nincs megfelelően beállítva. Az utolsó 20 évben a gyógyszerészek mind fontosabb szerepet játszanak a kórkép megfelelő kezelésében. Ennek a vizsgálatnak jelentős szerepe lehet a gyógyszertárak ilyen irányú megszervezésében, az Egyesült Államok határain túl is.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.