hirdetés

Hosszabb túlélés emlőrákban capivasertib-fulvestrant terápiával

A CAPItello-291 fázis III. klinikai vizsgálat eredményei szerint a kombinált capivasertib-fulvestrant terápia hosszabb progressziómentes túlélést biztosított HER2-negatív emlőrákban.

hirdetés

A New England Journal of Medicine folyóiratban június 1-én jelent meg a londoni Royal Marsden Hospital kutatóinak cikke, amelyben arról számoltak be, hogy az összesen 215 vizsgálóhelyen végzett fázis III. CAPItello-291 klinikai vizsgálatban (NCT04305496) a fulvestrant monoterápiával szemben capivasertib-fulvestrant kombinált terápia alkalmazásával csaknem kétszeres hosszúságú progressziómentes túlélést értek el HER2-negatív, lokálisan előrehaladott (inoperábilis) vagy áttétes emlőrákban szenvedő betegeknél. A 2020-ban indított kettős-vak, randomizált vizsgálatba összesen 818 olyan beteget vontak be, akik hormonreceptor-pozitív, HER2-negatív emlőrákban szenvedtek, és akiknél ciklin-dependens kináz 4 és 6 gátló kezeléssel vagy anélkül folytatott aromatázgátló terápia során vagy azt követően relapszust vagy progressziót tapasztaltak. Végül 708 (férfi és női) beteg bizonyult értékelhetőnek, akiket 1:1 arányban randomizáltak fulvestrant monoterápiára vagy fulvestrant-capivasertib kombinált kezelésre.

Az eredmények szerint a teljes vizsgálat betegpopulációban a progressziómentes túlélés (PFS; progression-free survival) 3,6 hónap volt a monoterápiával kezelt, illetve 7,2 hónap a kombinált kezelésben részesülő betegek esetében. A kombinált terápia esetében a leggyakrabban jelentkező, legalább grade 3 súlyosságú mellékhatások a bőrkiütések és a hasmenés voltak. A szerzők szerint az eredmények alátámasztják, hogy a capivasertib-fulvestrant kombinált kezelés javítja a kimeneteket, függetlenül attól, hogy a betegek korábban részesültek-e már CDK4/6 terápiában, illetve megerősíti azt a feltevést, hogy a monoterápiás endokrin terápia rossz kimenetekkel asszociálható előzetes CDK4/6 kezelést követően.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Capivasertib-fulvestrant therapy increases PFS in HR-positive breast cancer

Capivasertib in Hormone Receptor–Positive Advanced Breast Cancer

Capivasertib+Fulvestrant vs Placebo+Fulvestrant as Treatment for Locally Advanced (Inoperable) or Metastatic HR+/HER2- Breast Cancer (CAPItello-291)

Irodalmi hivatkozás:

Nicholas C. Turner et al, Capivasertib in Hormone Receptor–Positive Advanced Breast Cancer, New England Journal of Medicine (2023). DOI: 10.1056/NEJMoa2214131

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.