hirdetés

Kombinált kezelés fej-nyaki és tüdőrákban

A EGFR és az AXL gátlókat tartalmazó kombinált kezelés fej-nyaki és tüdőrákban meggátolhatja a tumornövekedést, a rezisztencia kialakulását és a relapszust.

hirdetés

Az Oncogene tudományos folyóiratban augusztus 17-én jelent meg a Hiroshima University kutatóinak tanulmánya, amelyben azt sikerült kimutatni, hogy immun-ellenőrzőpont gátlók kombinációjával elnyomható a tumorok növekedése, illetve megakadályozható a relapszus bizonyos daganatos megbetegedésekben, többek között a fej-nyaki laphámsejtes karcinómában és tüdő adenokarcinómában.

Korábban is ismert volt, hogy a Hippo jelátviteli útvonal kulcsszerepet játszik a sejtek gyors szaporodásában, ami a szervezetben a rákos megbetegedésekkel együtt jár. A YAP (Yes-associated protein 1) egy olyan fehérje, amely kritikus szerepet játszik a daganatos növekedés előrehaladásának szabályozásában, és fontos szerepe van egyes rákos megbetegedések kialakulásában és áttétképződésében is, mivel a Hippo útvonal diszregulálóciója a YAP aktiválódását váltja ki. Az epidermális növekedési faktor receptor vagy EGFR a sejtek felszínén található fehérje, amely hozzájárul a sejtek növekedéséhez. Az EGFR gyakran amplifikálódik és nagymértékben felülexpresszálódik fej- és nyaki laphámsejtes karcinómában, valamint mutációi és aktivációja mutatható ki tüdő adenokarcinómában is. Ezért az EGFR-gátlókat már jó ideje célzott terápiaként alkalmazzák ezen ráktípusok kezelésében.

A kutatócsoport egy korábbi munkájában már leírta azt a mechanizmust, amellyel az EGFR a Hippo-útvonalon keresztül képes aktiválni a YAP-ot, a klinikumban mégis azt figyelték meg, hogy a célzott EGFR monoterápia alacsony válaszarányt mutat. Ezért a kutatók úgy vélték, hogy az EGFR-gátlók átmenetileg inaktiválhatják ugyan a YAP-ot, de amikor a YAP valamilyen rejtélyes módon újraaktiválódik, megnő a tumorok rezisztenciája az EGFR-gátlókkal szemben - bár azt még nem sikerült tisztázni, mi okozhatja a YAP reaktiválását.

A kutatócsoport mostani tanulmányában az AXL-re, egy receptor típusú tirozinkinázra összpontosított, pontosan azért, hogy a tumorsejtek EGFR-gátlókkal szembeni rezisztenciájának nyomára bukkanjanak, mivel megfigyelték, hogy az AXL diszregulációja is hozzájárul a rákos megbetegedések, többek között a tüdő adenokarcinóma, az akut leukémia, valamint a fej-nyaki laphámsejtes karcinóma kialakulásához és progressziójához.

Átfogó transzkripciós elemzéssel és in vitro vizsgálatokkal sikerült kimutatni, hogy az AXL egy eleddig ismeretlen, új mechanizmuson keresztül stimulálja a YAP-ot, amikor az AXL az EGFR-rel kombinálódik. Ez a kombináció az EGFR-LATS1/2 tengelyen keresztül aktiválja a YAP-ot (a LATS1/2, nagy tumorszuppresszor kinázok, a Hippo-útvonal fontos tagjai). A kutatócsoport megállapította, hogy bár az EGFR gátlók önmagukban csak alacsony hatásosságot mutatnak, az AXL és az EGFR gátlók kombinációja együttesen már képes inaktiválni a YAP-ot és jelentősen csökkenteni a fej-nyaki laphámsejtes karcinóma és a tüdő adenokarcinóma sejtek életképességét.

A vizsgálati eredmények szerint tehát az EGFR-t és az AXL-t (ezeken keresztül pedig a YAP-ot) egyszerre célzó kombinált terápia hatékonynak bizonyult a tumornövekedés gátlásában, megelőzheti a rezisztencia kialakulását, és meggátolhatja a relapszust az EGFR-eltérésekkel járó daganatos betegségekben, köztük fej-nyaki laphámsejtes karcinómában és tüdő adenokarcinómában.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

A combination of inhibitors may suppress tumor growth and prevent cancer relapse

AXL activates YAP through the EGFR–LATS1/2 axis and confers resistance to EGFR-targeted drugs in head and neck squamous cell carcinoma

Irodalmi hivatkozás:

Okamoto, K., et al. (2023). AXL activates YAP through the EGFR–LATS1/2 axis and confers resistance to EGFR-targeted drugs in head and neck squamous cell carcinoma. Oncogene. doi.org/10.1038/s41388-023-02810-7.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.