hirdetés

LRRK2 fehérje Parkinson-kórban

Egy új vizsgálat felveti, hogy az eddig csak a Parkinson-kóros esetek kis hányadában kimutatható LRRK2 fehérje esetleg az összes betegben jelen lehet, ami új terápiás lehetőséget jelenthet. 

hirdetés

A Parkinson-kór progresszív lefolyású degeneratív központi idegrendszeri betegség, melynek tüneteit a substantia nigra dopaminerg receptorainak pusztulása okozza, a tünetek enyhítése dopamin pótlással történik. Európában 1,9 millióan, világszerte kb. 6,3 millióan szenvednek ebben a betegségben (100-200 ember/100.000 lakosonként).

Az LRRK2 (leucin-rich repeat kinase 2) fehérjét eddig a Parkinson-kóros esetek mintegy 3%-ában lehetett kimutatni. A fehérje túlzott aktivációja az LRKK2 génben bekövetkezett mutációk során alakul ki. A Science Traslational Medicine-ben megjelent vizsgálat szerzőinek legutóbbi megfigyelései szerint azonban az LRRK2 fehérje a Parkinson-kór idiopátiás, sporadikus eseteiben is – és ezek szerint a Parkinson-kóros betegek többségében is - hiperaktívan működik. A kutatók az LRRK2 aktivitást érzékelő új floureszcens módszerrel a LRRK2 mutációkkal nem rendelkező Parkinson-kóros elhunyt betegek agyának posztmortem vizsgálatát végezték. Az azonos életkorú, egészséges egyénekhez képest a Parkinson-kórban leginkább érintett agyi területen, a substantia nigra dopamin-tartalmú neuronjaiban jelentősen emelkedett az LRRK2 aktivitás.

Parkinsonos patkány-modellekben az LRRK2 aktivitás fokozódik, melyhez az alfa-szinuklein akkumulációja társul, a betegségre jellegzetes Lewy-testek képződésével az agyban. Amennyiben az állatokat LRRK2-blokkolóval kezelik, az alfa-szinuklein akkumuláció és a Lewy test-képződés megelőzhető. Parkinsonos állati modellben a megnövekedett LRRK2 aktivitás mellett a reaktív oxigéngyökök (ROS) felszaporodása is megfigyelhető, a ROS-képződés gátlásával az LRRK2 aktivitás megszűnik. Az eredmények alapján feltételezhető, hogy a dopamin neuronokban a vad típusú LRRK2-t a reaktív szabad oxigéngyökök (vagyis az oxidatív stressz) aktiválják, ami egy downstream patológiai folyamat révén neurodegenerációhoz vezet. A szerzők szerint az LRRK2 túlzott aktiválódásának megakadályozásával a Parkinson-kór kóros folyamatainak nagy része kivédhető.

Kérdés, hogy az LRRK2 túlzott aktivitásából eredő neurodegenerációs folyamat megakadályozható-e, és a környezeti stresszorok milyen mechanizmuson keresztül hatnak az LRRK2 aktivitásra. Az LRRK2 számos fehérje foszforilációjában szerepel, és a szerzők úgy vélik, hogy az LRRK2 túlzott aktivitása jelentősen megnöveli az alfa-szinuklein foszforilációját és növeli a lizoszómák működési zavarát.

A feltételezések szerint az LRRK2-nak kulcsszerepe lehet a Parkinson-kór progressziójában, és mivel minden Parkinsonos betegben előfordul, az LRRK2-aktivációt gátló vegyületeket az összes Parkinson-kórban szenvedő betegen vizsgálni lehet. Számos gyógyszergyár dolgozik ilyen típusú anyagok kifejlesztésén, de az első LRRK2-gátlók pulmonális toxicitással rendelkeztek.

Számos egyéb terápiás lehetőség is fejlesztés alatt van, dolgoznak a Parkinson-kór kialakulásának különböző lépéseiben feltételezett szerepet játszó alfa-szinukleint és a glukagon-like protein-1-et gátolni képes molekulák kifejlesztésén, remélve, hogy együttes alkalmazásuk additív hatású lehet.

 

Forrás:

1. Medscape Medical News > Neurology News

2. Science Traslational Medicine

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.