hirdetés

MDX-124 a rák kezelésében

Több rákttípus, így tripla-negatív emlőrákban, prosztatarákban és hasnyálmirigyrákban felülexpresszált fehérjét, az annexin-A1-et célozza az új vizsgálati hatóanyag, az MDX-124.

hirdetés

Az Oncogene folyóiratban január 10-én jelent meg az Anglia Ruskin University (Cambridge) kutatóinak cikke, amelyben az MDX-124 monoklonális antitest terápia hatékonyságát elemezték. Ez az első annexin-A1 célpontú terápiás készítmény, azaz amelynek célpontja egy számos ráktípusban felülexpresszált, tumorprogressziót elősegítő fehérje. Az MDX-124 egy humanizált IgG1 monoklonális antitest, amely specifikusan kötődik az ANXA1-hez, megszakítva interakcióját a formil-peptid 1 és 2  receptorokkal (FPR1/2).

A magas annexin-A1-expressziós szint rosszabb általános túléléssel asszociálható több olyan rákos megbetegedésben, amely jelenleg korlátozott kezelési lehetőségekkel rendelkezik, ilyen például a tripla-negatív emlőrák, valamint a hasnyálmirigy-, vastagbél- és prosztatarák is.

A mostani tanulmány fő megállapítása, hogy a kifejezetten immunterápiás alkalmazásra kifejlesztett MDX-124 jelentősen gátolta a sejtosztódást számos annexin-A1-et expresszáló humán rákos sejtvonalon. Ezt az antiproliferatív hatást a sejtciklus leállításával éri el. Emellett az MDX-124 a tripla-negatív emlőrák és a hasnyálmirigyrák in vivo modelljeiben jelentősen gátolja a tumorok növekedését, ami azt jelzi, hogy az annexin-A1 célzott terápia hatásos és innovatív megközelítést jelenthet többféle ráktípus kezelésében.

Az MDX-124 fázis Ib klinikai vizsgálata, az ATTAINMENT jelenleg meg folyamatban van. A vizsgálat célja az új terápia biztonságosságának és optimális dózisának megállapítása. Ezt követően a kezelés klinikai hatásosságát újonnan diagnosztizált rákos betegeknél fogják értékelni a klinikai gyakorlatban már jelenleg is alkalmazott kezelésekkel kombináltan.

Chris Parris professzor, az ARU Élettudományi Karának vezetője így nyilatkozott: “Ismert, hogy az annexin-A1 fehérje aktiválja a formil-peptid receptorokat annak érdekében, hogy az intracelluláris jelátviteli útvonalak összetett hálózatát indítsa be. Ez számos különböző sejtválaszhoz vezet, sajnos tumorok kialakulásához és progressziójához is. Ebben az új vizsgálatban bebizonyítottuk, hogy az MDX-124 alkalmazásával az annexin-A1-et expresszáló rákos sejtekben in vitro és in vivo egyaránt gátolható a sejtek növekedése, ami további bizonyítékot szolgáltat arra, hogy az annexin-A1 megfelelő terápiás célpont bizonyos rákos megbetegedések kezelésében.”

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Targeting annexin-A1 can halt cancer cell growth, study finds

A therapeutic antibody targeting annexin-A1 inhibits cancer cell growth in vitro and in vivo

A trial looking at MDX-124 for solid tumours that have spread (ATTAINMENT)

Medannex Initiates phase 1b clinical trial of novel Anti-Annexin-A1 Therapy

Targeting annexin-A1 can halt cancer cell growth

Irodalmi hivatkozás:

Hussein N. Al-Ali et al, A therapeutic antibody targeting annexin-A1 inhibits cancer cell growth in vitro and in vivo, Oncogene (2024). DOI: 10.1038/s41388-023-02919-9

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.