hirdetés

Mellhártya invázió és kimenetel korai NSCLC-ben

A kisméretű, perifériás nem kissejtes tüdőrákban szenvedő betegeknél a zsigeri pleurális invázió magasabb kiújulási arányt eredményez.

hirdetés

A kisméretű, perifériás nem kissejtes tüdőrákban (NSCLC) szenvedő betegeknél a zsigeri pleurális invázió az új adatok szerint a sebészi reszekció mértékétől függetlenül rosszabb betegség- és kiújulásmentes túlélést, valamint magasabb kiújulási arányt eredményez, azonban az általános túlélést nem befolyásolja jelentősen.

Korábbi kutatások azt mutatták, hogy a lobáris és a sublobáris reszekció hasonló kimenetelhez társul a perifériás NSCLC-ben szenvedő, kis tumorral (≤ 2 cm) rendelkező betegek esetében. Azonban a visceralis pleurális invázió hatása a kiújulás kockázatára és a túlélési eredményekre ebben a populációban továbbra is tisztázatlan.

Dr. Nasser Altorki (Weill Cornell Medicine, NewYork-Presbyterian Hospital, New York City) és munkatársai a JAMA Oncology-ban megjelent közleményükben elvégezték a CALGB 140503 klinikai vizsgálat másodlagos elemzését, amely olyan 697 T1aN0 klinikai stádiumú NSCLC-ben szenvedő beteget (medián életkor 67,8 év) foglalt magában, akiket véletlenszerűen osztottak be lobaris vagy sublobaris rezekcióra.

Ebben a post hoc elemzésben a betegeket a zsigeri pleurális invázió hiánya (n=566) vagy jelenléte (n=113) alapján rétegezték és hasonlították össze. (A klinikai tumorméret minden beteg esetében ≤ 2 cm volt, bár a patológiailag meghatározott tumorméret 83 beteg esetében meghaladta a 2 cm-t).

Az elsődleges kimenetel a betegségmentes túlélés volt. A másodlagos kimenetelek a teljes túlélés, a kiújulásmentes túlélés, valamint a lokoregionális és szisztémás kiújulás aránya voltak. A medián követési idő 7 év volt.

A viszcerális pleurális invázióval rendelkező betegek betegségmentes túlélése 5 év múlva szignifikánsan rosszabb volt (53,3%), mint az invázió nélküli betegeké (65,9%).

A zsigeri pleurális invázióban szenvedő betegek betegségmentes túlélése rosszabb volt, függetlenül a parenchymarezekció mértékétől. Az 5 éves betegségmentes túlélés 66,3% volt lobektómia után és 65,6% szublobáris reszekció után a zsigeri pleurális invázió nélküli betegeknél (kockázati arány [HR], 1,01; P=0,96), illetve 53,1% vs. 53,5% a zsigeri pleurális invázióval rendelkező betegeknél (HR, 1,03; P=0,92). Ez a megállapítás akkor is fennállt, amikor az elemzést a patológiailag meghatározott (≤ 2 cm-es) tumorral rendelkező betegekre korlátozták.

A zsigeri pleurális invázióval rendelkező betegeknél magasabb volt a betegség progressziójának aránya (41,6% vs. 27,6% az invázió nélküli betegeknél; P=0,002) és a távoli kiújulás aránya (23,9% vs. 14,6%; P= 0,01). A lokoregionális kiújulási arány szintén magasabb volt (15,0% vs. 10,8%), de nem szignifikánsan (P=0,19). Figyelemre méltó, hogy a kiújulások több mint 50%-a szisztémás volt.

A zsigeri pleurális invázió jelenléte rosszabb kiújulásmentes túléléssel járt 5 év múlva (73,1% vs. 58,2%; P= 0,01). Az 5 éves teljes túlélési arány azonban hasonló volt az invázióval rendelkezők és az invázió nélküliek között (74,7% vs. 80,5%; P=0,31).

A zsigeri pleurális invázió jelenléte magas kiújulási rátával járt együtt, amelyet „a nagyobb parenchimális reszekciók nem enyhítettek, ami arra utal, hogy a kis tumorméret és a csomós metasztázisok hiánya ellenére a diagnózis felállításakor mikrometasztatikus betegség volt jelen” - jegyezték meg a szerzők.

A nem tervezett feltáró tervezés korlátozta a vizsgálat eredményeinek általánosíthatóságát. A vizsgálatnak ereje nem volt elegendő ahhoz, hogy kimutassa a patológiai stádiumbeosztáson alapuló túlélési különbségeket. A központi patológiai felülvizsgálat hiánya korlátozta a végleges következtetéseket.

A vizsgálatot a National Institute of Health Nemzeti Rákkutató Intézet és részben a Covidien/Tyco/Ethicon támogatta.

Forrás:

Altorki N, Wang X, Damman B, et al. Recurrence of Non–Small Cell Lung Cancer With Visceral Pleural Invasion: A Seconday Analysis of a Randomized Clinical Trial. JAMA Oncol. Published online August 01, 2024. doi:10.1001/jamaoncol.2024.2491

hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.