hirdetés

Ozimertinib nem-kissejtes tüdőrákban

Daganateltávolító műtétet követően az ozimertinib tabletta napi szedésével 51%-kal csökken a halálozási kockázat EGFR-mutáns tüdőrákban.

hirdetés

A New England Journal of Medicine (NEJM) folyóiratban június 4-én jelent meg az ADAURA fázis III. klinikai vizsgálat eredményeit ismertető közlemény, amelynek fő megállapítása, hogy EGFR-mutációt hordozó nem-kissejtes tüdőrákban daganateltávolító műtétet követően az ozimertinib hatóanyagú tabletta napi szedése 51%-kal csökkent a halálozási kockázatot. A cikk eredményei a Chicagóban megrendezett ASCO 2023 konferencián is bemutatásra kerültek. A tirozinkináz-gátlók közé tartozó ozimertinib (Tagrisso) egy már piacon lévő hatóanyag, az AstraZeneca fejlesztése, hatásmechanizmusa szerint az epidermális növekedési faktor receptorok irreverzibilis inhibitora - ezért nem a tüdőrák összes típusa, hanem csak az EGFR-mutációt hordozó formája esetében hatásos. Ez a mutáció az Egyesült Államokban és Európában a tüdőrákos betegek 10-25%-ánál fordul elő, míg Ázsiában ez az arány 30-40% közötti. Egy másik fontos tényező, hogy a nem-kissejtes tüdőrák mindössze az esetek egyharmadában műthető a diagnózist követően.

A 2015-ben indított kettős-vak, randomizált, placebo-kontrollos, multicentrikus fázis III. ADAURA klinikai vizsgálatba (NCT02511106) összesen 682 beteget vontak be, akiknél az ozimertinib hatásosságát és biztonságosságát értékelték placebóval szemben több mint 20 ország 241 vizsgálóhelyén. A vizsgálat elsődleges végpontja a betegségmentes túlélés (DFS; disease-free survival) volt a randomizáció időpontjától kezdve a betegség rekurrenciájáig vagy a beteg elhalálozásáig, körülbelül 4 éves időszakra tervezett utánkövetéssel, amelyet később meghosszabbítottak. A vizsgálatba a betegség korai (1b-3a stádium) szakaszában lévő olyan betegeket léptettek be, akiknél a tumor sebészeti úton eltávolításra került, majd adjuváns kemoterápia mellett vagy anélkül a betegek fele naponta szedte az ozimertinib hatóanyagot tartalmazó tablettát (80 mg/nap), a másik fele pedig a placebót. Öt évvel a terápia megkezdését követően, az eredmények értékelésének időpontjában a kezelt betegek 88%-a életben volt, a placebót szedő betegek 78%-os arányával szemben. Dr. Roy Herbst, az eredményeket az ASCO konferencián ismertető orvos szerint ezek az eredmények azért fontosak, mert úgy tűnik, hogy a kezelés megakadályozza az áttétképződést, ami nem-kissejtes tüdőrák esetében elsősorban az agyban, a csontokban és a májban szokott előfordulni.

Érdekesség, hogy a készítményt 2020-ban már engedélyezték az Egyesült Államokban a tüdőrák korai stádiumaiban történő alkalmazásra, ám nem minden orvos kezdte el használni a gyógyszert, mivel nem látták bizonyítottnak a hatásosságot. Roy Herbst szerint pont az ilyen vizsgálati adatok, különösen a teljes túlélési (OS) adatok alkalmasak arra, hogy meggyőzze ezeket az orvosokat a szer alkalmasságáról, illetve hangsúlyozta a szűrővizsgálatok fontosságát, hogy a tüdőrákot még operábilis szakaszban sikerüljön diagnosztizálni.

A vizsgálat során az ozimertinib a szokásos mellékhatásokat mutatta: súlyos kimerültség, bőrkiütések és hasmenés. Jelentkezett ugyan egy teljesen új, korábban nem látott súlyos mellékhatás is: egy betegnél súlyos tüdőgyulladás alakult ki, viszont ez valószínűleg nem a kezeléssel, hanem a COVID-19 járvánnyal hozható összefüggésbe.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Pill halves risk of death in type of lung cancer

Overall Survival with Osimertinib in Resected EGFR-Mutated NSCLC

Final ADAURA OS Analysis Reinforces Adjuvant Osimertinib as a Standard of Care for Patients With Stage IB to IIIA EGFR-Mutated Non–Small Cell Lung Cancer

AZD9291 Versus Placebo in Patients With Stage IB-IIIA Non-small Cell Lung Carcinoma, Following Complete Tumour Resection With or Without Adjuvant Chemotherapy. (ADAURA)

Irodalmi hivatkozás:

Masahiro Tsuboi et al, Overall Survival with Osimertinib in Resected EGFR-Mutated NSCLC, New England Journal of Medicine (2023). DOI: 10.1056/NEJMoa2304594

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.