hirdetés

Menstruációs ciklus és testedzés

A menstruációs ciklus figyelembe vétele új szempont lehet az izomerősítő edzésprogramok időzítésekor, hisz a ciklus első két hetére összpontosított edzésprogram hatásosabb izomerő és az izomtömeg növelő.

hirdetés

Umeå Egyetem most megjelent közleményében Lisbeth Wikström-Frisén és munkatársai azt kutatták, hogy a menstruációs ciklus hogyan befolyásolja az edzésprogramok hatékonyságát. Mivel a sporttal kapcsolatos kutatások többségébe férfi résztvevőket vontak be, egészében nem sok információnk van arról, hogy a nők miként optimalizálhatják edzésprogramjukat hormonális ciklusuk alapján.

Lisbeth Wikström-Frisén 59 nő részvételével lefolytatott vizsgálatának célja e kérdés tisztázása volt. A résztvevők a láb 4 hónapos rezisztenciatréningjét magában foglaló programban vettek részt. Ennek során azt vizsgálták, hogy a menstruációs ciklus alapján történő edzéstervezéssel hogyan növelhető a testmozgás hatása anélkül, hogy az edzési alkalmak számát növelték volna.

Az eredmények azt mutatják, hogy azok a nők, akik a menstruációs ciklus első két hetében vettek részt a nagy gyakoriságú (hetente 5 alkalom) rezisztenciatréningen, nagyobb hatást tapasztaltak, mint azok, akiknél az edzésekre menstruációs ciklus második két hetében került sor. Nem mutatkoztak különbségek attól függően, hogy az adott személy szedett hormonális fogamzásgátlót vagy sem.

A periodikus rezisztenciatréningnek pozitív hatása lehet és hozzájárulhat a nőkre specifikus azon egészségi kockázatok csökkentéséhez, melyek a túlzott testedzés kapcsán fenyegethetik őket. Tisztázni szükséges azt is, hogy a nők miként reagálnak a testedzésre, ha a sportteljesítményt versenysport kapcsán tovább növeljük.

Disszertációjának másik részében Wikström-Frisén 33 résztvevő kortizolszintjeit követte nyomon 9 hónapon keresztül. Az eredmények azt tükrözik, hogy a stresszhormon szintje az évszaktól függően változik, ám a hormonális fogamzásgátlót szedő nőknél összességében magasabb szintek mérhetők.

„A kortizolszint változásainak nagy jelentősége van a nők edzésprogramjainak optimalizálásakor. Ha egy fogamzásgátlót szedő nőnél emelkedett értékeket észlelünk, ezt könnyen értelmezhetnénk úgy, hogy az illető túledzette magát. Ám a mostani kutatás eredményei alapján nem feltétlenül ez a helyzet” – emeli ki Lisbeth Wikström-Frisén.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.